Κομβική για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη της μαστίτιδας χαρακτηρίζεται η εισαγωγή των αυτοματοποιημένων συστημάτων άρμεξης. Παρόμοια με το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», η προληπτική προσέγγιση στην υγεία των αγελάδων μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση μικρών προβλημάτων πριν αυτά εξελιχθούν σε σοβαρά.
Στις παραδοσιακές εκτροφές, η παρακολούθηση της κατάστασης των μαστών των αγελάδων, γίνεται κυρίως από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της άρμεξης ή με τη χρήση του Test California. Αντίθετα, σε εκτροφές που έχουν υιοθετήσει αυτοματοποιημένα συστήματα άρμεξης, είναι απαραίτητο να καθιερωθούν νέες καθημερινές ρουτίνες για την παρακολούθηση της ποιότητας του γάλακτος και της υγείας των αγελάδων.
Τα αυτοματοποιημένα συστήματα άρμεξης παρέχουν πολύτιμα δεδομένα για την υγεία των αγελάδων, όπως η αγωγιμότητα του γάλακτος, το χρώμα του και το πλήθος των σωματικών κυττάρων, τα οποία χρησιμεύουν ως δείκτες για την υγεία των μαστών. Επιπλέον, οι αλλαγές στην απόδοση του γάλακτος και η συχνότητα άρμεξης μπορεί να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα.
Το λογισμικό των αυτοματοποιημένων συστημάτων συνδυάζει όλα αυτά τα δεδομένα, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που επιτρέπει στους διαχειριστές να εντοπίζουν γρήγορα αγελάδες που διατρέχουν κίνδυνο μαστίτιδας. Αυτοί οι δείκτες συχνά είναι πιο ευαίσθητοι από την οπτική παρατήρηση. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο για την καθημερινή παρακολούθηση αυτών των δεδομένων και την αξιολόγηση των επισημασμένων αγελάδων με κλινικές εξετάσεις.
Αν και το σύστημα μπορεί να εντοπίσει αγελάδες με υποκλινική μαστίτιδα, δηλαδή πριν εκδηλωθούν τα κλινικά συμπτώματα, δεν απαιτείται θεραπεία για κάθε επισημασμένη αγελάδα. Οι ασυμπτωματικές αγελάδες πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στο να εκδηλώσουν τα συμπτώματα αργότερα.
Όταν η μαστίτιδα εντοπίζεται και τα κλινικά συμπτώματα είναι εμφανή, χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανάκαμψη του μαστικού αδένα. Οι αγελάδες με μαστίτιδα αρμέγονται τελευταίες, καθώς το γάλα τους απορρίπτεται για να μην υπάρχουν υπολείμματα φαρμάκων στο γάλα που προορίζεται για κατανάλωση. Παράλληλα, οι συσκευές άρμεξης αποστειρώνονται αυστηρά για να προληφθεί η διάδοση της μόλυνσης.
Η συνεχής παρακολούθηση της υγείας των μαστών, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας και με τη βοήθεια αυτοματοποιημένων συστημάτων άρμεξης, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. Σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή κανόνων καθαριότητας, εξασφαλίζεται ένα υγιές και παραγωγικό περιβάλλον για τις αγελάδες.