Κατά τον έλεγχο της αυθεντικότητας του γάλακτος, η νοθεία παρατηρείται σε υψηλά επίπεδα, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βιομηχανία τυριών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, επηρεάζεται η ποιότητα των προϊόντων και η οικονομία της χώρας, αφού από τα πιο σημαντικά εξαγόμενα προϊόντα, που κατέχουν υψηλή οικονομική αξία, αποτελούν τα τυριά, και μάλιστα αυτά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως η φέτα. Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται συχνά παραπλανητική επισήμανση, καθώς ψευδείς πληροφορίες παρουσιάζονται σε τυριά με μη ενδεδειγμένη διαδικασία παραγωγής και σύσταση.
Με αφορμή αυτό το πρόβλημα της βιομηχανίας τυριών και σε συνδιασμό με νέα δεδομένα για τον έλεγχο νοθείας στο ιούσκι, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, κατέθεσε πρόταση στην Διεπαγγελματική Φέτας για τη δημιουργία αντίστοιχης διαδικασίας για το εθνικό προϊόν.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουρέτας έγραψε πως «Μέθοδο, με την οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει εάν το ουίσκι είναι νοθευμένο, την ηλικία του, τη χώρα προέλευσής του, ακόμη κι αν έχει έντονη ή ελαφριά γεύση, ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες. Οι μέχρι στιγμής αναλύσεις είναι βασισμένες στη διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζεται η φασματοσκοπία μάζας για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης ενός ουίσκι».
Νέα ταχύτερη και φθηνότερη τεχνική που βασίζεται σε αισθητήρια όργανα
Στη συνέχεια επισήμανε ότι «Η νέα τεχνική είναι ταχύτερη, φθηνότερη και βασίζεται σε αισθητήρα, που χρησιμοποιεί 22 διαφορετικές φθορίζουσες βαφές, οι οποίες ανακατεύονται με το ποτό. Έτσι, ανάλογα με το πώς αλλάζει ο φθορισμός κάθε βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό προφίλ για κάθε ουίσκι. Η νέα μέθοδος -αντίθετα με τη φασματοσκοπία μάζας – δεν μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές ποσότητες ουσιών μέσα σε ένα ουίσκι, όπως τα ίχνη τυχόν τοξινών. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να διακρίνει εάν δύο μπουκάλια ουίσκι, που έχουν την ίδια ετικέτα, είναι όντως ίδια, προσομοιάζοντας στη λειτουργία της ανθρώπινης γλώσσας.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ούβε Μπουντς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, προχώρησε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Chem. Η δοκιμή της νέας μεθόδου στέφθηκε με επιτυχία σε 33 διαφορετικά ουίσκι, μεταξύ των οποίων σκωτσέζικα, ιρλανδικά, αμερικανικά.
Έχω καταθέσει στην διεπαγγελματικη φέτας αντίστοιχη πρόταση για την αυθεντικότητα της φέτας μας και περιμένω. Μήπως δεν το θέλουμε;».
Πηγή: onlarissa.gr