Σε ένα τέτοιο ευµετάβλητο περιβάλλον, η αναζήτηση µιας σταθεράς είναι κρίσιµη! Η σταθερά δεν θα µπορούσε να είναι άλλη, παρά η αξιολόγηση κάθε εκτροφής ως προς τη µοναδικότητά της και ο σχεδιασµός βάσει των προτεραιοτήτων που έχει ο κάθε αγελαδοτρόφος. Έτσι θα αναδειχθούν τα απαραίτητα και εξειδικευµένα εργαλεία που έχει ανάγκη ο κάθε κτηνοτρόφος.
Άλλα εφόδια θα αναζητήσει εκείνος που αποζητά το διπλασιασµό των ζώων και των αποδόσεων της µονάδας του, ενώ διαφορετικές λύσεις θα εφαρµόσει κάποιος που επιδιώκει µείωση του κόστους και µια πιο ορθολογική διαχείριση της φάρµας του.
Το µόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι τα εργαλεία για την κατάκτηση της επιτυχίας υπάρχουν! Η έµπειρη οµάδα της Westfalia Technologies, αποκλειστικού αντιπροσώπου της GEA FarmTechnologies, µπορεί να διευκολύνει στην επίλυση αυτής της κρίσιµης εξίσωσης που καλούνται να λύσουν οι αγελαδοτρόφοι.
Ας δούµε τις επιλογές µέσα από τα µάτια ενός αγελαδοτρόφου που διαχειρίζεται µια τυπική µονάδα στην Ελλάδα, µε 120 έως 200 παραγωγικά ζώα. Ο εκσυγχρονισµός του στάβλου είναι απαραίτητος, αφού το περιβάλλον που περιγράφεται παραπάνω τον τοποθετεί στο «µάτι του κυκλώνα».
Ο παραγωγός µας λοιπόν καλείται να διαλέξει ανάµεσα στη συµβατική αρµεγή που µάλλον ήδη εφαρµόζει σήµερα και γνωρίζει τις δυσκολίες της ή στην αυτόµατη/ροµποτική. Αν ο παραγωγός θέλει να συµπιέσει τα κόστη λειτουργίας της µονάδας και να προσεγγίσει πιο µεθοδικά την αρµεγή των ζώων, θα χρειαστεί να εξετάσει προσεκτικά την υφιστάµενη δοµή, ώστε να δει αν αξίζει να τοποθετήσει ένα ροµποτικό σύστηµα ή µε ποιον τρόπο θα µπορούσε να εκµεταλλευτεί και να αναπτύξει το υφιστάµενο αρµεκτήριο. Τα έµπειρα στελέχη της GEA, παρακολουθώντας τις τάσεις στην Ευρώπη, µπορούν να δώσουν περισσότερες επιλογές, όπως είναι το να εγκαθίστανται ροµποτικά συστήµατα αρµεγής στον ήδη υπάρχοντα χώρο του αρµεκτηρίου, κάτι που συµβαίνει όλο και πιο συχνά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η προοπτική της ανάπτυξης
Αν ο παραγωγός µας όµως θέλει να διπλασιάσει το οικονοµικό και παραγωγικό αποτύπωµα της µονάδας του, καλείται να ζυγίσει περισσότερους παράγοντες. Σε περίπτωση αυξηµένου ζωικού κεφαλαίου, η µεγαλύτερη πρόκληση είναι τα logistics στο κοµµάτι της αρµεγής των αγελάδων. Από µόνος του ο σχεδιασµός του προγράµµατος αρµέγµατος µε τη χρήση ροµπότ, µε δεδοµένο ότι τα ζώα θα πρέπει να αρµέγονται τακτικά, προϋποθέτει σοβαρή σκέψη στη δοµή υποστήριξης του στάβλου.
Οι πιθανές αλλαγές καθορίζονται βασικά από το µέγεθος του κοπαδιού και την πιθανή αύξησή του. Αυτό θα επηρεάσει ουσιαστικά τον αριθµό των box αρµεγής, την τοποθέτηση τους ή τις θέσεις στο περιστρεφόµενο σύστηµα, αν τελικά διαλέξει αυτήν τη λύση.
Η τεχνογνωσία της GEA απλοποιεί την όλη διαδικασία, εισάγοντας τα κέντρα ροµποτικής αρµεγής, µε το ασύγκριτο πλεονέκτηµα και την προστιθέµενη αξία που συνεπάγεται η αυτόµατη αρµεγή. Οι εκλεπτυσµένες αυτές δοµές, αποτελούνται από επιµέρους κέντρα εργασίας για την σπερµατέγχυση, τον έλεγχο τοκετού, το πρόγραµµα εµβολιασµού των ζώων.
Είναι µια µέθοδος αναγκαία όταν το κοπάδι ξεπερνά µια κρίσιµη µάζα, αφού διαφορετικά, µε τα εργαλεία της συµβατικής αγελαδοτροφίας, ο έλεγχος του κοπαδιού και της αρµεγής γίνεται από δύσκολος έως ακατόρθωτος.
Με ελάχιστο ανθρώπινο δυναµικό, τα κέντρα ροµποτικής αρµεγής της GEA εγγυώνται τη µέγιστη δυνατή εργονοµία.
Για τις πολύ µεγάλες µονάδες, που ξεπερνούν τη δυναµικότητα των 600 ζώων και µπορούν να φτάσουν ακόµα και πολύ πάνω από 1.000 παραγωγικές αγελάδες, η GEA εξασφαλίζει την ίδια ευελιξία και ευκολία στον χειρισµό του κοπαδιού µε το περιστροφικό ροµποτικό DairyProQ. Ήδη υλοποιείται το έργο για το πρώτο περιστροφικό ροµποτικό στην Ελλάδα από την οµάδα της GEA, προοπτικής 600 αρµεγόµενων ζώων το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2024.
Εικόνες από το µέλλον στην ελληνική ζώνη γάλακτος φέρνουν τα ροµποτικά αρµεκτήρια της GEA
Με το ροµποτικό περιστροφικό DairyProQ, η οµάδα της Westfalia Technologies, ο επίσηµος αντιπρόσωπος της GEA στην Ελλάδα, δίνει λύσεις που συµβαδίζουν µε τις απαιτήσεις της 4ης βιοµηχανικής επανάστασης και λύνουν τα χέρια αγελαδοτρόφων µε µεγάλες µονάδες. Η ροµποτική επανάσταση λοιπόν έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα µέσω της GEA, της µοναδικής εταιρείας παγκοσµίως που µπορεί να µετατρέψει µια συµβατική αγελαδοτροφική µονάδα σε µια κορυφαία διεθνώς εκµετάλλευση µε πυρήνα ένα πλήρως αυτοµατοποιηµένο – ροµποτικό περιστροφικό αρµεκτήριο.
Το άρµεγµα 600 αγελάδων µέσα σε µόλις µια ώρα γίνεται αδιάκοπα µε το GEA DairyProQ 28 έως 80 θέσεων, ιδανικό για µονάδες µε 600 παραγωγικά ζώα και πάνω. Ήδη τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 75 εκµεταλλεύσεις παγκοσµίως έχουν εµπιστευτεί το DairyProQ της GEA, διασφαλίζοντας µε το ελάχιστο δυνατό κόστος, άριστη ποιότητα στο γάλα, την υγεία του ζωικού κεφαλαίου και την άνεση που συνεπάγεται ένας ροµποτικός στάβλος – πρότυπο.
Ανεξάρτητες θέσεις αρµέγµατος
Η ελληνική ζώνη γάλακτος έχει ωριµάσει και δεν µπορεί να µείνει πίσω στις εξελίξεις ενός κλάδου που κινείται µε αλµατώδη βήµατα.
Ειδικά όταν η έννοια της επανάστασης στην αρµεγή γίνεται πιο χειροπιαστή από ποτέ µε το DairyProQ, το µοναδικό πλήρως ροµποτικό περιστρεφόµενο σύστηµα που εγγυάται τα πιο γρήγορα και αξιόπιστα αρµέγµατα. Κάθε θέση αρµέγµατος λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες, διαθέτοντας το δικό της σύστηµα ελέγχου και το επαναστατικό MilkRack. Έτσι, το πλάνο αρµέγµατος µπορεί να διεκπεραιώνεται ακόµα και στην πιο δύσκολη συγκυρία.
Ένα αυτόµατο σύστηµα αρµεγής για premium ποιότητα γάλακτος
Για µονάδες µεσαίου µεγέθους, το DairyRobot R9500 είναι φτιαγµένο να αναλαµβάνει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία αρµέγµατος, αφήνοντας στον παραγωγό χρόνο για όλα τα υπόλοιπα. Το DairyRobot R9500 της GEA είναι η πιο απλή και έξυπνη τεχνολογία αρµέγµατος. Οι ισχυρές επιδόσεις του ροµπότ επιτυγχάνονται από έναν συνδυασµό εξορθολογισµένης συντήρησης και της ικανότητας να λειτουργεί ασταµάτητα όλο το 24ωρο, όλες τις ηµέρες της εβδοµάδας, µε πάρα πολύ χαµηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και αναλώσιµα. Επιπλέον το επαναστατικό σύστηµα MilkRack που βρίσκεται σε κάθε ροµποτική θέση, εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση της διακοπής της αρµεγής, ακόµα και στη διάρκεια του σέρβις. Έτσι αποφεύγεται η άσκοπη και ζηµιογόνα διακοπή της αρµεγής.
Με το DairyRobot R9500, ακόµα και πάνω από τέσσερα ροµπότ µπορούν να συνδεθούν σε µια µόνο κεντρική µονάδα διαχείρισης. Έτσι, όλα τα ροµπότ µοιράζονται µια αντλία κενού, ένα κοµπρεσέρ και άλλα ουσιαστικά µέρη του συστήµατος.Η συνολική λειτουργική κατανάλωση µειώνεται και άρα, όσο περισσότερα ροµπότ λειτουργείς τόσα περισσότερα τα οφέλη! Είτε χτίζεις έναν καινούριο στάβλο είτε αναβαθµίζεις έναν παλιό, τα επιβεβαιωµένα αποτελέσµατα του DairyRobot R9500 µπορούν να ενσωµατωθούν στην εκµετάλλευσή σου χωρίς καµία επιπλοκή. Οι πύλες εισόδου και εξόδου έχουν ένα µεγάλο άνοιγµα και το ανθεκτικό πλαίσιο µπορεί να καθοδηγήσει ατάραχα προς το κατάλληλο σηµείο τις αγελάδες για την γρήγορη έναρξη του αρµέγµατος τις αγελάδες, ανεξαρτήτου µεγέθους και φυλής. Αυτό και µόνο, καταρρίπτει τον «µύθο της ροµποτικής αγελάδας».