Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι εξελίξεις στην αγορά του αιγοπρόβειου και οι τομές που έχει ανάγκη ο κλάδος

Με όλο το φάσμα της κτηνοτροφικής δραστηριότητας καταπιάστηκε η εκδήλωση της Agrenda «Παγκόσμια διάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και κριτήρια μετάβασης στη νέα εποχή», στο πλαίσιο της 13ης Zootechnia. Η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από το σημερινό στιγμιότυπο της ζώνης γάλακτος, όσο και γύρω από διαχρονικά ζητήματα οργάνωσης – λειτουργίας της αιγοπροβατοτροφικής και αγελαδοτροφικής δραστηριότητας. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοσιογράφος – διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος.

Παίρνοντας τον λόγο πρώτος στην ζωντανή συζήτηση, ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος μίλησε για την ανάγκη εστίασης στο “όλοι μαζί μπορούμε” και την προώθηση του συνεργατισμού ως βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας. Αναφερόμενος δε στις τιμές παραγωγού, εκτίμησε πως παρά τις πρόσφατες πιέσεις, το πρόβειο γάλα στη Θεσσαλία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με το 1,50 ευρώ το κιλό για όλη την υπόλοιπη σεζόν. Στο αγελαδινό, υπάρχει μια σταθερότητα γύρω στα 52 με 55 λεπτά το γάλα, και οι βιομηχανίες πλέον δεν πιέζουν. “Υπάρχει μια λογική που λέει πως για την ακρίβεια φταίει η Φέτα και το Ελαιόλαδο”, σημείωσε με νόημα ο Γιώργος Βαϊόπουλος.

Εν συνεχεία ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ αλλά και του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, σημείωσε ότι η ζώνη γάλακτος του αιγοπρόβειου έχει τρομερές προοπτικές, ωστόσο πρέπει να ληφθούν οργανωτικού χαρακτήρα μέτρα που θα διορθώσουν κάποιες καταστάσεις. Όσον αφορά τη μεταποίηση “πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι και αυστηρό πλαίσιο στην αγορά και εξοντωτικά πλαίσια για να λειτουργούν αποτρεπτικά”, υπογράμμισε ο Παύλος Σατολιάς, ενώ αναφέρθηκε και αυτός στην δύναμη του συνεργατισμού ως κλειδί για ένα υγιές μέλλον στην ελληνική κτηνοτροφία.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση:

“Χωρίς γενετική βελτίωση στη χώρα, χωρίς τη δυνατότητα να αναπαράγουμε το δικό μας γενετικό υλικό, το υγιές γενετικό υλικό των ζώων, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τον αριθμό των ζώων και νομίζω και θα το επαναλάβω και εγώ, πρέπει να καθαριστεί το θέμα των μητρώων. Ποιος είναι κτηνοτρόφος στην Ελλάδα και ποιος παράγει”. Τάδε έφη Γιώργος Αρσένος, Διδάκτωρ Τμήματος Κτηνιατρικής ΑΠΘ, ο οποίος στην τοποθέτησή του, κοιτώντας το αύριο εξήγησε πως “αυτό που θα δούμε στις εκτροφές των μικρών μηρυκαστικών θα είναι αύξηση των μεγέθους, εντατικοποίηση, διότι είναι οι μόνες επιχειρήσεις οι οποίες με κοινωνοοικονομικά κριτήρια μπορούν να είναι βιώσιμες, και φυσικά να αποδίδουν κέρδος στον παραγωγό. Επομένως, το μέλλον, από την άποψή μου, είναι θετικό”.

Στο σοβαρό εγχείρημα της ΑΜΦΙΓΑΛ αλλά και τον ανταγωνισμό (κάθε είδους) των βιομηχανιών στο ράφι της λιανικής στάθηκε στην παρέμβασή του ο Θωμάς Κουτσουπιάς. “Εάν δεν υπάρχει ένας δυνατός φορέας πίσω, όπως εμείς είχαμε την Ένωση Αγρινίου, η ΑΜΦΙΓΑΛ δεν θα ήταν σήμερα αυτή που είναι. Όμως όλα αυτά ξεπεραστήκαν. Η ΑΜΦΙΓΑΛ τη χρονιά που μας πέρασε έκανε 17 εκατ. τζίρο. Την χρονιά που μας έρχεται πάμε για 25. Παίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στα κτηνοτροφικά δρώμενα της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο. Παίζουμε ένα παρεμβατικό ρόλο υπέρ του παραγωγού όσο μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας”, σημείωσε ο Θωμάς Κουτσουπιάς συμπληρώνοντας πως “δε εννοείται σήμερα να υπάρχουν βιομηχανίες στην Ελλάδα οι οποίες κάνουν εξαγωγή, τυποποιημένη φέτα και δίνουν προσφορές 7 ευρώ το κιλό […] Όσοι κάνουν αθέμιτες πρακτικές είναι ένα κρίσιμο μέγεθος που τραβάει τον κλάδο προς τα κάτω”.

Στην σημασία της ενοποίησης όλων των μητρώων που καταγράφουν από διαφορετικές μεριές τα θεμελιώδη στοιχεία της κτηνοτροφικής παραγωγής, στάθηκε κυρίως ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος. “Η τεχνολογία μας επιτρέπει να ενοποιήσουμε βάσεις δεδομένων (ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κλπ) και θέλω να διαβεβαιώσω από το βήμα αυτό πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει την βούληση να κάνει αλλαγές”. Όσον αφορά την τεχνική λύση με τα βοσκοτόπια, ο Γιώργος Στρατάκος εξήγησε πως για να τελειώσει απαιτείται να ολοκληρωθούν πρώτα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

Λίγα λόγια για το ερευνητικό έργο στο οποία συμμετέχει είπε στο Agrenda Dialogues ο καθηγητής Jakko Niemi – Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φιλανδίας (LUKE). Το έργο “Digital for Agro” έχει στόχο να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (Ai) ώστε να καθίστανται χρήσιμες για τον κτηνοτρόφο όλο και περισσότερες πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. “Στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε αυτά τα δεδομένα για την βελτίωση της ζωικής παραγωγής, για την βελτίωση των αποδόσεων αλλά και για την βελτίωση της οικονομικότητας των εκμεταλλεύσεων”, εξήγησε.

Στα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης και της ανάγκης κοστολόγησης της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στάθηκε ο Γιώργος Τσουμάνης, Τεχνικός Διευθυντής της Farm Systems Europe κατά την παρέμβασή του. “Τους τελευταίους μήνες έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα με τη μετάδοση ασθενειών οι οποίες είναι καταστροφικές για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Όμως, η πλειοψηφία του κόσμου δεν εκπαιδεύτηκε ποτέ για τη βιοασφάλεια. Δεν τη γνωρίζουν καν, θα λέγαμε, όχι να εκπαιδευτούν […] Εγώ θα ήθελα πάλι να προτείνω ότι οι συνεταιρισμοί, με την υποστήριξη της πολιτείας και των πανεπιστήμιων ξανά, δεν θα ήταν άσχημο να βρισκόταν μία φόρμουλα, ένας αλγόριθμος, ο οποίος να συνδέει την τιμή, να εντοπίζει την τιμή του κόστους γάλακτος. Ώστε αυτό θα είναι ένα εργαλείο, να ξέρει ο κτηνοτρόφος τι να περιμένει. Και αν η τιμή που πέσει στην αγορά είναι έξω από το κόστος, κάτω από το κόστος, τότε να υπάρχει ένας δείκτης”, ανέφερε ο Γιώργος Τσουμάνης.

“Ο σύγχρονος εξοπλισμός που ενσωματώνει Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τον κτηνοτρόφο να ρίξει το κόστος παραγωγής”, ανέλυσε ο Γιώργος Χίγκας, Πρόεδρος και Δ/Σ της Χίγκας ΑΒΕΕ. “Εγώ θα σταθώ στο κομμάτι του κόστους, γιατί τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας είναι πρώτον το ότι το προϊόν που παράγουν έχει συγκεκριμένη τιμή και το δεύτερο είναι, το βασικότερο, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού”, συμπλήρωσε.

Ψηλά στην ατζέντα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία, όπως ανέφερε στο Agrenda Dialogues o Ευάγγελος Μπέλλος, Στέλεχος Αγροτικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς. “Έχοντας αντιληφθεί τη σημασία λοιπόν της κτηνοτροφίας, δεν σας κρύβω ότι είναι πολύ ψηλά στη δική μας ατζέντα και αν θα θέλαμε να βγάλουμε και την είδηση ότι θα είναι το δεύτερο μεγάλο πρότζεκτ του Κέντρου Αριστείας της Τράπεζας Πειραιώς μετά τα θερμοκήπια. Πού στοχεύουμε εμείς. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία απόλυτα πελατοκεντρική προσέγγιση ή ολιστική προσέγγιση στο θέμα της κτηνοτροφίας και δη της αιγοπροβατοτροφίας. Καμία μονάδα δεν είναι ίδια με την άλλη, άρα δεν έχουν τις ίδιες χρηματοδοτικές ανάγκες”, εξήγησε.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τιμή παραγωγού από 1,42 έως 1,44 ευρώ το κιλό και ειδικό πριμ συγκέντρωσης 4 λεπτά το κιλό που πιστώνεται στο συνεταιρισμό, έκλεισε όλο...

REPORTS

Αποσαφηνίζεται το επόµενο διάστηµα το επίπεδο γύρω από το οποίο αναµένεται να κινηθούν κατά τη νέα γαλακτοκοµική περίοδο οι τιµές στο πρόβειο γάλα, µε...

REPORTS

Ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις κυοφορούνται φέτος στις συνεργασίες που σχετίζονται με το πρόβειο γάλα και ειδικότερα για το προϊόν που κατευθύνεται στην παρασκευή φέτας (ΠΟΠ), με...

REPORTS

Τιμές που δε δύναται να αντανακλούν την πραγματική αξία της Φέτας στα ράφια λιανικής του εξωτερικού έρχονται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο του δημόσιου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...