Παρά τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές των περιφερειών, η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συνεχίζεται, με πρόσφατη εμφάνιση του στη βόρεια Εύβοια. Η περιοχή, που έως τότε ήταν ελεύθερη από το νόσημα, εντάχθηκε τη Δευτέρα 9/10 στη ζώνη προστασίας για την εξάλειψη της ζωονόσου και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου:
“Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε 100 πρόβατα δύο συστεγαζόμενων εκτροφών στην ΤΚ Ροβιών, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για εκτροφές αποτελούμενες συνολικά από 270 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων είναι 238 θηλυκά, 14 κριοί, 17 αίγες και 1 τράγος. Η υποψία προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στην εν λόγω εκμετάλλευση (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στο κεφάλι και στην κάτω κοιλιακή χώρα).
Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την Ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε εκμετάλλευση που περιλαμβάνει 490 πρόβατα, 26 κριούς και 300 αμνούς, στην Τοπική Κοινότητα Ωρεών, του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού Εύβοιας.
- Αποφασίστηκε η επιτόπου θανάτωση της μολυσμένης εκτροφής
- Ορίστηκε ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ. και ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10 χλμ. γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση.
Στη ζώνη προστασίας & επιτήρησης εφαρμόζονται τα ακόλουθα:
α) Απογραφή όλων των εκμεταλλεύσεων που έχουν ζώα των ευαίσθητων ειδών οι οποίες υποβάλλονται, περιοδικά σε κτηνιατρική επιθεώρηση.
β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των ζώων των ευαίσθητων ειδών στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους.
γ) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας
Με αφορμή το περιστατικό εμφάνισης κρούσματος ευλογίας στην ΤΚ Ροβιών, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών, καθώς και των εμπλεκόμενων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, στους μαστούς, στις μασχάλες, στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς) καθώς και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, με σκοπό την αποτροπή εξάπλωσης του νοσήματος εντός της Π.Στ.Ε.
Μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ευλογιά των προβάτων και των αιγών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
- Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων/φορέων.
- Απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
- Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
- Αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους που έχουν έρθει σε επαφή µε άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις και επιπλέον πριν και μετά την μεταφορά ζώων και προϊόντων.
- Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή µε τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και µε άλλες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων.
- Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
- Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες.
- Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται.
- Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την προσέλκυση εντόμων.
- Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
- Καταπολέμηση εξωπαράσιτων και χρήση εντομοαπωθητικών.
- Να µη χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα εργαλεία, εξοπλισμός και αντικείμενα προερχόμενα από άλλες εκμεταλλεύσεις.
- Αποφυγή προμήθειας εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία.
- Να µην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή µε ζώα.
- Προμήθεια ζώων, προϊόντων και ζωοτροφών, σύμφωνα µε τις διατάξεις της κείμενης εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με το Κτηνιατρείο της Περιοχής τους.
Πηγή: pste.gov.gr