Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προβληματισμούς για τον αντίκτυπο της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ εκφράζουν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί γάλακτος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών (EDA) εξέφρασε τους προβληματισμούς της για το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας που ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η ευνοϊκή μεταχείριση που δείχνει η Κομισιόν προς τα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες στο να αναζητήσουν παρόμοια συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η EDA τονίζει ότι παρότι η συμφωνία αποτρέπει τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των δασμών και φέρνει μια σχετική σταθερότητα στο διατλαντικό εμπόριο, το γεγονός ότι η ΕΕ επιτρέπει σε περίπου 20.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων αμερικανικής προέλευσης να εισέρχονται εντός των συνόρων της χωρίς δασμούς δημιουργεί για αυτά ευνοϊκές συνθήκες πρόσβασης στην αγορά σε επίπεδα που ξεπερνούν τις ποσοστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Από την άλλη, η EDA αναφέρει ότι προκειμένου η ΕΕ να αποκτήσει πρόσβαση στη Mercosur για 10.000 τόνους τυριών χρειάστηκαν περισσότερες από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, ενώ η συμφωνία της Κομισιόν με τις ΗΠΑ επιτρέπει στην ίδια ποσότητα να εισέρχεται στη Γηραιά υπό παρόμοιες συνθήκες άμεσα.

Τέλος, η EDA τονίζει ότι η επιβολή δασμών ύψους 15% σημαίνει ότι γαλακτοκομικά προϊόντα της Γηραιάς που αποστέλλονταν στις ΗΠΑ με μικρότερο ποσοστό δασμών, πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξημένα κόστη.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της EDA θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συζητήσει με εκπροσώπους της βιομηχανίας γαλακτοκομικών των ΗΠΑ και κυβερνητικούς εκπροσώπους για να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν.

Με πληροφορίες από dairyindustries.com

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αντιμετωπίσει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων μετά την ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος κατά...

REPORTS

Στο χαμηλότερο της επίπεδο την τελευταία δεκαετία και στα 0,145 ευρώ ανά κιλό έχει πέσει στα μέσα Δεκεμβρίου η τιμή αναφοράς (DCA Benchmark Price)*...

REPORTS

Το καλύτερο τυρί gouda στον κόσμο δεν παράγεται στο Χάουντα της Ολλανδίας, αλλά στο Βέλγιο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού Concours...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή παραγωγή γάλακτος μπορεί να πέσει κατά 5% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας λόγω των περιορισμών που βάζει στους παραγωγούς η περιβαλλοντική νομοθεσία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...