Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρώτοι οι κτηνοτρόφοι για το 7χίλιαρο, εκκρεμεί η τελική έγκριση ΕΕ

Η πρώτη παρτίδα έκτακτων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών κοστολογίων στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής κλείδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να δίνει το πράσινο φως σε κρατικές ενισχύσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα κατευθυνθούν στην επιδότηση αγοράς λιπασμάτων και ενέργειας.

Πρώτοι παίρνουν σειρά  οι κτηνοτρόφοι για το  7χίλιαρο, εκκρεμεί η  τελική έγκριση ΕΕ για  επαναφορά του μέτρου

Αυτή η πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης του κόστους αφήνει κρίσιμες εκκρεμότητες στον τομέα της κτηνοτροφίας, με την Κομισιόν να εξετάζει πλέον σοβαρά την επαναφορά του μέτρου του 7χίλιαρου, ένα μέτρο το οποίο ζήτησε να ενεργοποιηθεί κατά την παρέμβασή του και ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι εξελίξεις από το συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα ήρθαν να επικυρώσουν τις διαρροές περί ενεργοποίησης του αποθεματικού κρίσης, από το οποίο στην Ελλάδα αναλογούν 26 εκατ. ευρώ, ποσό που η χώρα μπορεί να προσαυξήσει κατά 200% με εθνικούς πόρους, διαμορφώνοντας έτσι ένα ταμείο ύψους 78 εκατ. ευρώ. Η εξειδίκευση της εργαλειοθήκης αυτής θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 23 Μαρτίου από την Κομισιόν και περιλαμβάνεται η παύση της υποχρέωσης αγρανάπαυσης. Στο πεδίο των πολιτικών προτεραιοτήτων του μπλοκ, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψε η σιωπηρή παραδοχή της Κομισιόν για αναβολή της Πράσινης Στρατηγικής. Ωστόσο δεν δόθηκαν απαντήσεις στο ζήτημα της κτηνοτροφίας, ή της αλλαγής των συνδεδεμένων ενισχύσεων, θέματα τα οποία φέρεται ότι συζήτησαν οι υπουργοί με την Επιτροπή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων και χωρίς επίσημο ύφος.

Εδώ λοιπόν εντοπίζεται και η πρόταση ενεργοποίησης του Μέτρου 21 που προσφέρει έως 7.000 ευρώ ανά εκµετάλλευση ανάλογα το µέγεθός της και όπως φαίνεται στόχος θα είναι να στηριχτεί πρώτα ο κλάδος της κτηνοτροφίας.

Στον απόηχο της λύσης του «7χίλιαρου» που πρότεινε η Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, ο Επίτροπος Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τόνισε σε συνέντευξή του σε πολωνικά µέσα ότι το κύριο πρόβληµα στον πρωτογενή τοµέα εντοπίζεται αυτή την περίοδο στην κτηνοτροφία «και εκεί πρέπει να δράσουµε άµεσα». Πολύ απλά, όπως είπε, δεν είναι κερδοφόρες οι µονάδες και ιδιαίτερα οι µικρές κινδυνεύουν άµεσα µε παύση παραγωγής.

Εξελίξεις ως προς το αν τελικά θα υπάρξει η δυνατότητα στα κράτη-µέλη να διοχετευθούν κονδύλια ρευστότητας προς τις εκµεταλλεύσεις µέσω της µεταβατικής ΚΑΠ και των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, αναµένονται μετά τις 23 Μαρτίου και την δημοσίευση της αρχικής εργαλειοθήκης της Κομισιόν.

Σηµειώνεται εδώ πως η Ελλάδα έχει ακόµα γύρω στα 420 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα από το µεταβατικό ΠΑΑ που λήγει φέτος. Πάντως ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Λούις Πλάνας ενηµερώνοντας το επιτελείο του στις 15 Μαρτίου για τη στήριξη του πρωτογενούς τοµέα, ανάφερε πως πράγµατι αναµένεται να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 21 µε 2% των κονδυλίων του προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 2% του ΠΑΑ στην Ελλάδα για τη µεταβατική περίοδο είναι µόλις 41 εκατ. ευρώ, οπότε αν τελικά προβλεφθεί η προκήρυξη του Μέτρου θα πρέπει να είναι άκρως στοχευµένη. Εκτός και αν αλλάξει το ποσοστό.

Παράλληλα, η ενηµέρωση του Ισπανού υπουργού έκανε λόγο και για µία ακόµη άµεση ενίσχυση µε κοινοτικά κονδύλια µέσω του Άρθρου 219 της ΚΟΑ. Μένουν λοιπόν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Βρυξελλών που θα επικυρώσουν τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγών που πλήττονται από τη ρωσοουκρανική κρίση.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

«Με μια ιδιαίτερα σημαντική σειρά παρεμβάσεών του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, σήμερα (Δευτέρα 21 Μαρτίου), επικεντρώθηκε σε βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε την κατηγορηματική ανάγκη για ένα τετράπτυχο κοινών  δράσεων που περιλαμβάνουν:

  • την αύξηση του ποσού του αποθεματικού κρίσης
  • Την ενεργοποίηση μέτρου με τη χρήση πόρων του πυλώνα 2
  • Την άρση κάθε εμποδίου στο ενδοκοινοτικό εμπόριο
  • Την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας

Ο κ. Υπουργός τόνισε πως οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ανέφερε πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να περιμένουν οι γεωργοί από τις άμεσες ενισχύσεις τους, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση δεν είναι επαρκής σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης και τις διαμορφούμενες ανάγκες για τα κράτη μέλη.

Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε επίσης και την πρόταση για αυξημένες προκαταβολές στις άμεσες ενισχύσεις και στα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης. «Η ρευστότητα των γεωργών σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να ενισχυθεί με κάθε διαθέσιμο τρόπο», ανέφερε ο κ. Υπουργός επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και την Ανακοίνωση της Επιτροπής για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ένωσης την Τετάρτη, όπου ελπίζουμε να προβλεφθούν και περαιτέρω εξειδικευμένες λύσεις πέραν αυτών που συζητάμε σήμερα.

Ο κ. Γεωργαντάς συμφώνησε επίσης και τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής και αποστολής στοιχείων για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος σε μηνιαία βάση, δεδομένου ότι αυτός είναι, όπως ανέφερε, πράγματι ένας τρόπος αποφυγής παραπλανήσεων και δημιουργίας εντυπώσεων για την κατάσταση της αγοράς, οι οποίες ευνοούν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς αξιολόγησε θετικά τις θέσεις των Υπουργών Γεωργίας των χωρών G7 που παρουσιάστηκαν σήμερα από τη Γερμανία για μια συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης τόσο στην Ένωση όσο και στην Ουκρανία και στις ευάλωτες τρίτες χώρες.

Τέλος ο Επίτροπος Αλιείας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για την ενεργοποίηση του άρθρου 26 του νέου ταμείου Αλιείας Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας, προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου, όπως είχε αιτηθεί πολλές φορές η ελληνική πλευρά, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...