Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σχέδιο για κασέρι ΠΟΠ χαμηλού άνθρακα τρέχει cluster τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας

Ένα cluster τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να στηρίξουν την κτηνοτροφία της περιοχής µε τεχνογνωσία σε επίπεδο διαχείρισης των εκτροφών συνεργαζόµενων παραγωγών, αλλά και οργάνωσης τους, ακόµη και σε επίπεδο κυκλικής οικονοµίας, ώστε να βελτιώσουν τους όρους βιωσιµότητάς τους, παράλληλα µε τα σχέδια αξιοποίησης του τυρογάλακτος και την παρασκευή ενός κασεριού ΠΟΠ κοινής παραγωγής µε χαµηλό αποτύπωµα άνθρακα.

Η στήριξη των συνεργαζόµενων κτηνοτρόφων, σε επίπεδο καθηµερινής λειτουργίας των εκτροφών τους, είναι ένα από τα project που σχεδιάζει να υλοποιήσει το Cluster τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας, µε στόχο την βελτίωση συνολικά της αλυσίδας αξίας των τυροκοµικών προϊόντων.

Η ιδέα είναι να προσφερθούν στους παραγωγούς έτοιµες λύσεις για την οργάνωση και διαχείριση των κοπαδιών τους, ώστε να ενισχύσουν τη βιωσιµότητά τους κι έρχεται να προστεθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του Cluster, για την αξιοποίηση του τυρογάλακτος και αφετέρου την ανάπτυξη ενός κασεριού υψηλής προστιθέµενης αξίας και χαµηλού περιβαλλοντικού αποτυπώµατος µε τη συµβολή όλων των τυροκοµείων µελών της επιχειρηµατικής δικτύωσης.

«Έχουµε κατηγοριοποιήσει το αιγοπρόβειο γάλα ως προς την παραγωγή του από εκτατικές, ηµιεκτατικές κι εντατικές εκτροφές και επιδίωξή µας είναι στην κάθε κατηγορία να προσφέρουµε εξατοµικευµένες λύσεις. ∆ιότι άλλη διαχείριση και διατροφή έχει ένα κοπάδι, που το µισό χρόνο είναι ελεύθερο στη βόσκηση και άλλη το εντατικό, το οποίο πρέπει να καταµετρά και να διαχειρίζεται τους πόρους του µε προσοχή», αναφέρει στην Agrenda ο τυροκόµος Σωκράτης ∆ηµητρίου, πρόεδρος του Cluster Τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας.

Ο συνοµιλητής µας δεν κρύβει, ωστόσο, την αγωνία του για το µέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην περιοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή το πλάνο είναι να µεταφερθεί τεχνογνωσία στους παραγωγούς τόσο για τη διαχείριση των κοπαδιών, όσο και στο κοµµάτι της γενετικής βελτίωσης, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονοµίας, αλλά και για τη χρηµατοδοτική βοήθεια προς τους παραγωγούς.

Στο όλο εγχείρηµα θα αξιοποιηθεί και η επιστηµονική βοήθεια από τα Πανεπιστήµια της ∆υτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ο οδικός χάρτης των δράσεων του Cluster ∆υτικής Μακεδονίας θα αναλυθεί σε ηµερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσµάτων της µελέτης σκοπιµότητας και βιωσιµότητας, µε στόχο την παραγωγή καινοτόµου τυροκοµικού προϊόντος υψηλής προστιθέµενης αξίας και καινοτόµου διαχείρισης του τυρογάλακτος, που θα γίνει την Τρίτη 9 Απριλίου στην Κοζάνη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το 7ο τεύχος του Τυροκόμου

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αν με ρωτούσες πώς μεγάλωσα, θα σου έλεγα… «με ψωμί και τυρί». Δίνει κι αυτό μια διάσταση των τυριών στην ανθρώπινη διατροφή, στο πέρασμα...

REPORTS

Μετά τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία, η Κύπρος γίνεται η τρίτη χώρα που η «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία» αποκτά παραγωγική µονάδα.

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα ΠΟΠ έλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection Quality Awards, αλλά και την σπουδαία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...