Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τη συμπλήρωση 75 χρόνων ιστορίας της γιορτάζει η ΜΕΒΓΑΛ

Η ΜΕΒΓΑΛ είναι μία από τις λίγες ελληνικές, οικογενειακές επιχειρήσεις που κατορθώνουν να φτάσουν στην τρίτη γενιά σημειώνοντας διαρκή ανάπτυξη και πρόοδο, στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.

Η εταιρεία συμπλήρωσε φέτος 75 χρόνια πορείας στο ελληνικό επιχειρείν, μία πορεία που έχει αφήσει σπουδαία παρακαταθήκη τόσο στον κλάδο του γάλακτος όσο και στο σύνολο της βιομηχανίας. Για το σημαντικό αυτό ορόσημο το Σάββατο 8/03/25 φιλοξένησε τους προσκεκλημένους της στο εργοστάσιό της στα Κουφάλια, για ξενάγηση και γευστική δοκιμή προϊόντων, και αργότερα την ίδια ημέρα τους υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki, όπου μοιράστηκε τη χαρά αυτής της επετείου και ευχαρίστησε φίλους, εμπορικούς αντιπροσώπους, πελάτες εξωτερικού, προμηθευτές, συνεργάτες κτηνοτρόφους, στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και εκπροσώπους φορέων και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν:

  • Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης
  • Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κύριος Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  • Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Διονύσης Σταμενίτης
  • Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κύριος Οικονόμου Βασίλης
  • Ο Ευρωπαίος επίτροπος βιώσιμων μεταφορών και τουρισμού, κύριος Απόστολος Τζιτζικώστας
  • Ο Βουλευτής κύριος Σταύρος Καλαφάτης
  • Ο Βουλευτής κύριος Δημήτρης Κούβελας
  • O εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχης κύριος Κεφαλάς Γιώργος
  • Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριος Στέλιος Αγγελούδης
  • Η Δήμαρχος Καλαμαριάς, κυρία Χρύσα Αράπογλου
  • Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας, κύριος Σταύρος Αναγνωστόπουλος

 

Η έναρξη της βραδιάς ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, αφού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ, Κωνσταντίνος Χατζάκος, ήταν παρών μέσω ολογράμματος και αφηγήθηκε την ιστορία του για το ξεκίνημα της εταιρείας και το όραμά του, τονίζοντας: «Για μένα και για όλους αυτούς που αναπνέαμε για την εταιρεία, βλέπω ότι οι κόποι μας και η ιστορία της ζωής μου δεν ξεχάστηκαν, αλλά έχουν συνέχεια και μάλιστα με μία ΜΕΒΓΑΛ που εκσυγχρονίζεται, εξελίσσεται, έχει ανάπτυξη και δυνατό μέλλον.»

Η Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, κυρία Μαίρη Χατζάκου, ο Αντιπρόεδρος, κύριος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, κύριος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος, και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Πωλήσεων & Αγορών Γάλακτος και μέλος του Δ.Σ., κυρία Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου κατά τη διάρκεια συζήτησης  σκιαγράφησαν τον τρόπο που η ΜΕΒΓΑΛ επανήλθε στην κερδοφορία από το 2016 έως σήμερα και υπογράμμισαν τα δυνατά σημεία της εταιρείας με πιο σημαντικό  τους 650 εργαζόμενους της εταιρείας και τους 3000 συνεργάτες της, που εργάζονται με αφοσίωσή κάνοντας τη ΜΕΒΓΑΛ μία εύρωστη εταιρεία με μέλλον.

Τα τελευταία 8 χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ πέτυχε ανάπτυξη 78%, με τον τζίρο να φτάνει περίπου στα € 200 εκ., δίνοντας έμφαση σε εξειδικευμένα προϊόντα, όπως κεφίρ, προϊόντα χωρίς λακτόζη, φρουτογιαούρτια κ.α., αλλά και στο κανάλι του FoodService. Την μεγαλύτερη ανάπτυξη όμως πέτυχε εστιάζοντας στις εξαγωγές όπου υπερδιπλασίασε τον τζίρο της την ίδια 8ετία, και σήμερα αποτελεί το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών, με παρουσία σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΜΕΒΓΑΛ υπογράφει το 15% των ελληνικών γιαουρτιών που εξάγονται.

Επιπλέον υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα που για το 2025 θα αγγίξει τα € 15 εκ. και αφορά τα τμήματα Εμφιάλωσης Γάλακτος, Γιαούρτης και την αύξηση αποθηκευτικών χώρων.

Η κυρία Μαριάννα Παπαδοπούλου Χατζάκου, η μοναδική γυναίκα στην Ελλάδα επικεφαλής στον τομέα της Ζώνης Γάλακτος, ανέφερε ότι η ΜΕΒΓΑΛ συλλέγει 72.000 τόνους αγελαδινό και 22.000 τόνους αιγοπρόβειο γάλα ετησίως, ενώ εκπονεί προγράμματα υποστήριξης των παραγωγών γάλακτος συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου και υποδομών.

Με δεδομένο ότι η κουλτούρα της προσφοράς υπήρχε στη ΜΕΒΓΑΛ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, έγινε μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος «Αγάπης Έργα ΜΕΒΓΑΛ».

Στο σημείο αυτό, η γιατρός  Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, κυρία Πόπη Καλαϊτζή, παλιά υπότροφος της ΜΕΒΓΑΛ, αφηγήθηκε τη δική της εμπειρία και τον τρόπο που η υποτροφία της ΜΕΒΓΑΛ άλλαξε την πορεία τη δική της και της οικογένειάς της.

Ακόμη, ανακοινώθηκαν δύο μεγάλες ενέργειες που ανέλαβε η εταιρεία για το 2025: την ανάπλαση πάρκου και κατασκευή παιδικής χαράς δίπλα στον εμβληματικό ναό του Αγίου Δημητρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και την ανάπλαση του πάρκου που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια, σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλκηδόνας.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι πρακτικές που η εταιρεία έχει υιοθετήσει, προβλέποντας από το 1950 ακόμη να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και πετυχαίνοντας κάθε χρόνο σταθερά μείωση των ρύπων, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση πλαστικού και χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών.

Η ενότητα των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την κυρία Μαίρη Χατζάκου, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις γυναικείας ενδυνάμωσης που έχει θεσμοθετήσει η ΜΕΒΓΑΛ και παρουσίασε το πρώτο συγγραφικό της πόνημα με τίτλο «Δουλειά, Πίστη, Ανθεκτικότητα», μία αυτοβιογραφία που διηγείται τη δική της ζωή (όχι 2 φορές ιστορία , αν και είναι πλεονασμός όλο)  δεμένη πάντα με την ιστορία της ΜΕΒΓΑΛ.

Η βραδιά πλαισιώθηκε από 4 χορογραφίες που σχεδιάστηκαν ειδικά για τη ΜΕΒΓΑΛ και εκτέλεσαν οι αθλήτριες της  ομάδας ΕΝ ΧΟΡΏ από τα Κουφάλια.

Ως εταιρεία με πίστη στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, η ΜΕΒΓΑΛ ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές της ιστορίας της, και παρουσίασε στους προσκεκλημένους το παρόν και το μέλλον της, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, για να δείξει τη συνέχεια που υπάρχει στην παράδοση, την ποιότητα, τις αξίες, την εξέλιξη και πόσο σύγχρονο παραμένει ακόμη το όραμα του ιδρυτή της, Κώστα Χατζάκου.

Σχετικά Άρθρα

BRANDING

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έλαβε μέρος και φέτος στη Food Expo, κατορθώνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και σε αυτήν την παρουσία της στη...

REPORTS

Το πρόγραμμα αφορά τη διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχο και εκρίζωση ασθενειών των ζώων, σύμφωνα με τις εθνικές και ενωσιακές κτηνιατρικές διατάξεις. Η χρηματοδότηση και...

BRANDING

Οι διαδικασίες κατασκευής του νέου τυροκομείου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Το νέο τυροκομείο θα έχει δυνατότητα επεξεργασίας 100 τόνων γάλακτος ημερησίως,...

REPORTS

«Χωρίς Χατζάκο, Μεβγάλ δεν υπάρχει». Με τη φράση αυτή, η Μαίρη Χατζάκου, «άνοιξε», το βράδυ του Σαββάτου 8 Μαρτίου, τη μεγάλη εκδήλωση για την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...