Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ίδρυμα Τοσίτσα πληρώνει 60 λεπτά το αγελαδινό για την παραγωγή των τυριών του

Διευρυμένη καλή έξωθεν μαρτυρία για τα τυριά που παράγει, παρά το περιορισμένο του παραγωγικό εκτόπισμα σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά, διατηρεί το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, το οποίο παράγει μία σειρά από συνολικά έξι τυριά, το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το μετσοβόνε.

του Γιώργου Λαμπίρη

Το γεγονός ότι προμηθεύεται γάλα αποκλειστικά από παραγωγούς του Μετσόβου, όπου το ζωικό κεφάλαιο είναι συγκεκριμένο σε πληθυσμό, καθιστά την διαθέσιμη πρώτη ύλη περιορισμένη. Οι ποσότητες του διαθέσιμου γάλακτος συμβαδίζουν με την διαρκή συρρίκνωση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος πανελλαδικά, γεγονός που δεν αφήνει διαθέσιμες ποσότητες τυριών για κάλυψη του συνόλου της ελληνικής επικράτειας ή προς εξαγωγή. Ο πληθυσμός των προβάτων στην περιοχή από 45.000 ευρώ την δεκαετία του ’90, σήμερα είναι μόλις 4.500, ενώ ο πληθυσμός των αγελάδων διατηρείται σταθερός, όπως λέει ο διευθυντής του Ιδρύματος Τοσίτσα, στον τομέα του Μετσόβου, Γιώργος Τσομπίκος.

Ένα από τα τυριά που αυτή την περίοδο εισέρχεται σε διαδικασία ετήσιας παραγωγής – μέχρι τώρα η παραγωγή γινόταν σε συγκεκριμένους μήνες του έτους – είναι η ρετζάνα Τοσίτσα .Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί αντίστοιχο με την παρμεζάνα Reggiano, που παράγεται από αγελαδινό γάλα. Θα πωλείται ως τυρί ωρίμανσης 30 μηνών, ενώ θα παράγονται 2 κεφάλια την ημέρα κατά τις 365 ημέρες του έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι συνολικά παραγόμενες ποσότητες μόλις θα υπερβαίνουν θα υπερβαίνουν τα 700 κεφάλια το χρόνο. Προς το παρόν το εν λόγω τυρί διατίθενται σε ορισμένα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτης, ενώ από τις αρχές του έτους θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα παντοπωλεία ή delicatessen.

Το τυροκομείο ανήκει στο κοινωφελές Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο διαχειρίζεται επίσης το ξυλουργικό εργαστήριο που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και προορισμός του αρχικά ήταν να παρέχει σύγχρονα ξυλουργικά εργαλεία στους ξυλουργούς της εποχής που ιδρύθηκε. Στο Ίδρυμα εντάσσονται επίσης το χιονοδρομικό κέντρο, το μουσείο – αρχοντικό Τοσίτσα, η βιβλιοθήκη και το παλαιότερο και μοναδικό αδειοδοτημένο τελεφερίκ στην Ελλάδα. Επί της ουσίας το τυροκομείο είναι αυτό που συντηρεί το σύνολο των λειτουργιών του Ιδρύματος Τοσίτσα και αποτελεί τη μοναδική κερδοφόρα δραστηριότητα, με κύκλο εργασιών που κυμαίνεται από 3 εκατ. έως και 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εφαρμόζοντας παραδοσιακή διαδικασία τυροκόμησης – Πληρώνει 0,60 ευρώ το αγελαδινό επενδύοντας στην πρώτη ύλη

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα ακολουθεί παραδοσιακή διαδικασία τυροκόμησης σε ανοιχτού τύπου καζάνια, γεγονός που φέρνει σε άμεση επαφή τον τυροκόμο με την πρώτη ύλη, το γάλα. Εκτός από τα τυριά, το τυροκομείο παράγει και βούτυρο από αγελαδινό γάλα. Ταυτόχρονα όπως λέει ο κύριος Τσομπίκος, αυτή τη στιγμή πληρώνει την υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα ανά κιλό αγελαδινού γάλακτος.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τη διατροφή των ζώων με σωστά σιτηρέσια. Αυτό για να γίνει, πληρώνουμε το γάλα με 0,60 ευρώ το κιλό, κάτι που σημαίνει ότι είναι η πιο υψηλή τιμή στην αγορά. Προμηθευόμαστε γάλα αποκλειστικά από την περιοχή μας, από κτηνοτρόφους του Μετσόβου που διατηρούν ιδιόκτητες κτηνοτροφικές μονάδες. Η βασικότερη επένδυσή μας υλοποιείται στο ζωικό κεφάλαιο και δευτερευόντος σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Επιδίωξή μας είναι να βγάζουμε γάλα με άρωμα, γεύση και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή του τελικού προϊόντος». Αυτή τη στιγμή το τυροκομείο προμηθεύεται έως και 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος, 4 τόνους πρόβειου και 1 τόνο κατσικίσιου γάλακτος την ημέρα.

Δεν επαρκούν για εξαγωγές οι ποσότητες – Μέσω παράλληλων εξαγωγών το μετσοβόνε σε delicatessen του εξωγερικού

Το διασημότερο όλων των τυριών είναι το μετσοβόνε. Παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τυριά του Ιδρύματος. Οι ποσότητες του μετσοβόνε διατίθενται σχεδόν αποκλειστικά στην ελληνική αγορά. «Το τυροκομείο ενδιαφέρεται να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στην Ελλάδα και δεδομένου ότι οι ποσότητες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, έχουμε αποφασίσει να μην εξάγουμε. Θα ήταν άδικο να κάνουμε εξαγωγή, εφόσον γνωρίζουμε ότι δεν επαρκείς για τις ανάγκες της χώρα μας», λέει ο Γιώργος Τσομπίκος. «Είναι γεγονός όμως ότι υπάρχει σε κάποια delicatessen της Ευρώπης, ωστόσο γίνεται παράπλευρη εξαγωγή και όχι από εμάς. Για παράδειγμα η τιμή κιλού λιανικής στη Μεγάλη Βρετανία για το μετσοβόνε ανέρχεται στα 58 έως 60 ευρώ το κιλό».

Επιπλέον το τυροκομείο παράγει ένα τυράκι με την ονομασία «γελαδίσιο», το οποίο αφήνει βουτυράτη επίγευση. Για την παρασκευή του συγκεκριμένου τυριού ο Γ. Τσομπίκος αναφέρει ότι μέρος του γάλακτος που προοριζόταν για την παραγωγή του μετσοβόνε, μεταφέρεται για την παραγωγή του «γελαδίσιου». Στα παραγόμενα τυριά περιλαμβάνεται και το ημίσκληρο τυρί «μετσοβέλα». Το σπανιότερο εξ αυτών είναι η γραβιέρα του Ιδρύματος, η οποία παράγεται μόνο για τρεις μήνες του έτους με γάλα από ζώα ελευθέρας βοσκής, ενώ στην ποικιλία τυριών ανήκει και το κατσικίσιο «σεβρ».\

Τα τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα

Μετσοβόνε: 200 τόνοι/έτος

Ρετζιάνα: 20 τόνοι/έτος

Μετσοβέλα: 20 τόνοι/έτος

Γραβιέρα: 40 τόνοι/έτος

Κατσικίσιο: 20 τόνοι/έτος

Τιμή αγοράς αγελαδινού: 0,60 ευρώ το κιλό

Κύκλος εργασιών τυροκομείου: 3 – 4 εκατ. ευρώ

Τιμή χονδρική μετσοβόνε: 13,3 ευρώ/κιλό

Τιμή λιανικής μετσοβόνε: 17 ευρώ/κιλό

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

REPORTS

Το 2023 αποτέλεσε ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία σημείωσε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...