Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αρχαία αγγλικό βιβλίο επιβεβαιώνει τη σημασία της τυροκομίας μικρής κλίμακας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας ψηφιακής εκδοχής του αρχαιότερου αγγλικού βιβλίου γύρω από το τυρί, το οποίο χρονολογείται κοντά στο 1580. Μάλιστα, εντός των σελίδων του αναδεικνύεται η σημασία της τυροκομίας μικρής κλίμακας, και η ευεργετική δράση των τυριών για την ανθρώπινη υγεία.

Το Πανεπιστήμιο του Λιντς απέκτησε το άγνωστο και αδημοσίευτο μέχρι πρότινος βιβλίο σε μια δημοπρασία το 2023  χάρη στη συνεισφορά του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Φίλοι των Εθνικών Βιβλιοθηκών», όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το εγχειρίδιο 112 σελίδων είναι προσβάσιμο στο κοινό. Σχετικά με την σημαντική πρωτοβουλία, ο ιστορικός φαγητού, Peter Bears, δήλωσε ότι «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σημαντική αναβίωση όλων των ποικιλιών αγγλικών τυριών. Το εγχειρίδιο μας δείχνει πως πράγματι η Αγγλία έχει πλούσιο τυροκομικό πολιτισμό», συμπληρώνοντας πως «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Πιθανότητα πρόκειται για την πρώτη ακαδημαϊκή έρευνα γύρω από κάποιο τρόφιμο που έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα. Παρότι το τυρί αποτελεί μέρος της διατροφής μας από την προϊστορική εποχή, υπήρχαν λίγες ενδείξεις για τον χαρακτήρα και τα μέρη παραγωγής του κατά την δυναστεία των Τυδώρ. Το εγχειρίδιο αποδεικνύει ότι τυριά διαφόρων ειδών εξετάζονταν από τότε, και αποτελούσαν αντικείμενα μελέτης από διατροφική πλευρά».

Μετά και την ανακοίνωση του λανσαρίσματος της ψηφιακής έκδοσης του βιβλίου, αναγνώσματα από τις σελίδες του ακούστηκαν στον αέρα του ραδιοφώνου του BBC, ενώ η παρουσιάστρια Sheila Dilon επισκέφτηκε έναν παραγωγό στο Yorkshire προκειμένου να αναβιώσει συνταγές από την περίοδο των Τυδώρ.

Με την σειρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πρώιμης Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δρ Alex Bamji, στάθηκε σε δηλώσεις της στη σημασία του βιβλίου για την κατανόηση του ρόλου της διατροφής στην υγεία την περίοδο κατά την οποία συγγράφηκε, όταν και το φαγητό χρησιμοποιούταν ως μέσο για την αποτροπή και την αντιμετώπιση ασθενειών. «Ένα πέρασμα που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν το εξής: “αυτός που θα κρίνει αν το τυρί είναι κατάλληλο φαγητό για τον εαυτό του, θα πρέπει να αναλογιστεί τη φύση του σώματος, και τον χαρακτήρα του τυριού. Μόνο τότε θα μπορεί να αποφασίσει αν υπάρχει περίπτωση να του προκαλέσει πρόβλημα”. Μπορεί ο όρος δυσανεξία στη λακτόζη να μην υπήρχε τότε, ωστόσο, το παραπάνω απόσπασμα δείχνει ξεκάθαρα ότι υπήρχε κατανόηση ότι το σώμα μερικών ανθρώπων δέχεται το τυρί καλύτερα από άλλους», τονίζει η Bamji.

Η μεταφορά του κειμένου στην ψηφιακή του έκδοση πραγματοποιήθηκε από την Ruth Bramley, η οποία αποτελεί μέρος μιας ομάδας του Kentwell Hall, ενός οίκου του 16ου αιώνα, ο οποίος φιλοξενεί τακτικά διαδραστικές ιστορικές εκδηλώσεις, και η οποία διακρίνεται για τη μεγάλη της εμπειρία στην απόδοση παρελθοντικών κειμένων. Από την άλλη ο συνεργάτης της, Tasmin Bacchus τονίζει ότι «Η συζήτηση γύρω από το αν κάποιος μπορεί να φάει τυρί σε μέρες νηστείας, λόγω της ζωϊκής του προέλευσης φαντάζει εξαιρετικά μοντέρνο. Μια εναλλακτική που προτείνεται στο εγχειρίδιο είναι η χρήση εντόσθιων ψαριών για το πήξιμο του γάλακτος».

Τέλος, η Sheila Dilon αναφέρει ότι «Το εγχειρίδιο αναγείρει ξανά το ερώτημα σχετικά με το γιατί η παραγωγή τυριού σε μικρότερη κλίμακα έχει σημασία. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των τυριών που καταναλώνουμε προέρχεται από εργοστάσια, και φτιάχνεται με γάλα αγνώστου προελεύσεως. Αυτό που γνώριζαν οι Τυδώρ κατά τον 16ο αιώνα, και αυτό που αρχίζει σήμερα να επιβεβαιώνει η επιστήμη, είναι ότι το τυρί από διαφορετικές περιοχές, που παράγεται με τη χρήση γάλακτος από διαφορετικές φυλές αγελάδων, προβάτων και κατσικιών, δημιουργεί μοναδικές γεύσεις, μυρωδιές και υφές, ενώ το τυρί ως ένα πολύπλοκο τρόφιμο έχει μια μοναδική ικανότητα να βελτιώνει την υγεία μας.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια ουσιαστική συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής στον γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Luxlait στο Λουξεμβούργο.

BRANDING

Η ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε. αύξησε το μερίδιο της στην ελληνική αγορά τυροκομικών σε 13,7% το 2024, ενώ η εταιρεία καταγράφει δυναμική εκκίνηση και στο πρώτο...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τις εξαγωγές. Από τη μείωση της αυτάρκειας, έως τον ανταγωνισμό για την παραδοσιακή φέτα.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομίας (EDA) απευθύνει έκκληση για μακροπρόθεσμη διατήρηση των Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων για το ουκρανικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...