Ήταν εν έτει 1955, όταν κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους της Νάξου θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν τότε γοργά και η παραγόµενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν. Άρχισαν, λοιπόν, να συγκεντρώνουν το γάλα τους, ενώ η τότε ΕΑΣ Νάξου τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι προέκυψε η Γραβιέρα Νάξου. Μάλιστα, επειδή το προϊόν κέρδισε τους καταναλωτές και η παραγωγή µεγάλωνε, η ΕΑΣ Νάξου προχώρησε (1996) στην πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως προϊόν Προστατευόµενης Ονοµασίας Προέλευσης.
Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου
Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ είναι σκληρό τυρί, µε υποκίτρινο χρώµα, λεπτή, ξηρή επιδερµίδα, συµπαγή ελαστική µάζα, µικρές διάσπαρτες οπές, φίνο άρωµα, γλυκιά, λεπτή γεύση και πολύ χαρακτηριστική επίγευση κι εδώ και χρόνια έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα προϊόντα του µεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων (σ.σ. το άλλο η Πατάτα Νάξου ΠΓΕ) και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, ενώ είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιµο, για σαγανάκι, κ.λπ).
Η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ της ΕΑΣ Νάξου παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά µέγιστο, µε προσθήκη πυτιάς. Είναι η µοναδική ελληνική γραβιέρα µε βάση το αγελαδινό γάλα που έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν ΠΟΠ. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς, για να παραχθεί ένα κιλό, χρησιµοποιούνται 11 κιλά γάλα.
Πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις
Τέλος, η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, εγχώριες και διεθνείς. Μερικές από αυτές είναι το Χρυσό Βραβείο Γεύσης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Τυριών (2011), το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισµό Taste Olymp Awards (2017, 2020) και τα δύο Αστέρια στον ∆ιαγωνισµό Ανώτερης Γεύσης στο iTQi των Βρυξελλών (2015, 2016, 2018 και 2024).
Για την παραγωγή Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ
Το σύγχρονο, ελβετικών προδιαγραφών, τυροκοµείο της ΕΑΣ Νάξου, που κατασκευάζεται στο Γλινάδο, θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί µέχρι το τέλος του 2024, σύµφωνα µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της Ε.Α.Σ. Νάξου ∆ηµήτρη Καπούνη. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 7,3 εκατ. ευρώ και συγχρηµατοδοτείται από την ΕΕ (∆ράση 4.2.1 του Υποµέτρου 4.2 του ΠΑΑ 2014-2020) και από ίδιους πόρους. Η πορεία του έργου και όλη η παραγωγική διαδικασία ελέγχονται από το Γεωπονικό Αθηνών και συγκεκριµένα από τον καθηγητή Γιάννη Πολίτη