Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας ελβετικής μελέτης, οι ενδείξεις γεωγραφικής προέλευσης παίζουν κεντρικό ρόλο στο εμπόριο τυριών. Μάλιστα, οι ενδείξεις όπως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστασία γεωγραφικής ένδειξης) υποδεικνύουν τη μοναδική ποιότητα και την γεωγραφική προέλευση ενός προϊόντος.
Οι ενδείξεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο marketing για τον τομέα της αγροτικής βιομηχανίας. Τα τυριά Γκρουγιέρ ή Ροκφόρ, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερη αξία από την Γκούντα Ολλανδίας ή το Raclette du Valais, ανέφερε το Agroscope, το ελβετικό κέντρο αριστείας για την αγροτική έρευνα, σε ανακοίνωσή του. Η διαφορά είναι ότι τα ονόματα των τυριών Ροκφόρ και Γκρουγιέρ είναι προστατευμένα. Στην περίπτωση της Γκούντας Ολλανδίας ή του Raclette du Valais, προστατεύεται μόνο το πλήρες όνομα και όχι ο τύπος του τυριού.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Agribusiness, οι ειδικοί του Agroscope έδειξαν ότι οι εισαγωγές και εξαγωγές ελβετικού τυριού με πλήρη ΠΟΠ έχουν υπεραξία περίπου 5% υψηλότερη από αντίστοιχα προϊόντα. Για τα τυριά των οποίων η ένδειξη προστατεύεται μόνο μερικώς, οι ερευνητές δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική επιπλέον αξία. Σύμφωνα με το Agroscope, ο λόγος αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τυριά ανταγωνίζονται με παρόμοια προϊόντα που φέρουν παρόμοια ονόματα. Για παράδειγμα, η Γκούντα Ολλανδίας ανταγωνίζεται σε τιμή μια Γκούντα διαφορετικής προέλευσης.
Ωστόσο, αν και η προστασία του ονόματος ενός τυριού μπορεί να προσδώσει μία μικρή αύξηση στην τιμή του, ο τύπος του προϊόντος, όπως το μπλε τυρί, το μαλακό τυρί ή το τυρί με βότανα, αποτελεί τη κύρια αιτία για τις διαφορές στις τιμές εισαγωγής και εξαγωγής τυριών.
Πηγή: swissinfo.ch