Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της για την παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων στο τέταρτο τρίμηνο 2025, η Rabobank αναφέρει ότι η αύξηση της παραγωγής γάλακτος εκτιμάται ότι έφτασε στην κορύφωση της στο τρίτο τρίμηνο, με την αύξηση στο τέταρτο τρίμηνο να μην βρίσκεται πολύ πίσω.
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν την ισχυρότερη αύξηση από το 2017 τον Οκτώβριο, ενώ η ραγδαία αύξηση γάλακτος στις ΗΠΑ σημείωσε τον Οκτώβριο 5ο διαδοχικό μήνα ανάπτυξης με ρυθμό άνω του 3%. Η Νότια Αμερική επίσης αναμένεται να σημειώσει σημαντική ετήσια αύξηση του όγκου, ενώ οι 7 μεγαλύτεροι παραγωγοί (ΕΕ, ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) προβλέπεται να κλείσουν το 2025 με αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση», δήλωσε η Emma Higgins, μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης και ανώτερη αναλύτρια σε θέματα γεωργίας της RaboResearch.
Παράλληλα, η Higgins τόνισε ότι η ραγδαία αύξηση της παραγωγής γάλακτος αποδυνάμωσε τις αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2025, με απότομη πτώση των τιμών να καταγράφεται στο τέταρτο τρίμηνο. «Η υπερβολική προσφορά γάλακτος στην αγορά, σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη της σκόνης γάλακτος, συνέβαλε στην απότομη πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων», δήλωσε.
Η μεγαλύτερη πτώση κατά τη Higgins παρατηρείται στο βούτυρο, του οποίου η τιμή έχει μειωθεί κατά 9% από τις αρχές Οκτωβρίου και 24% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του στο έτος. Με τη σειρά τους τους η σκόνη πλήρους γάλακτος και το τυρί ακολουθούν παρόμοια ρότα αμφότερα με μείωση 7%.
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2026, στην έκθεση αναφέρεται ότι μια περίοδος χαμηλότερων τιμών εμπορευμάτων είναι πιθανή λόγω των άφθονων αποθεμάτων γάλακτος. «Η ζήτηση παραμένει αδύναμη και σε συνδυασμό με την υπερπαραγωγή, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρατεταμένης χαμηλής τιμολόγησης έως τα μέσα προς τα τέλη του 2026, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγή γάλακτος εισέρχεται στην αγορά. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μόλις 0,12% το επόμενο έτος, και οι χαμηλότερες τιμές θα υποστηρίξουν λογικά μια σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης, με τις τιμές των βασικών προϊόντων να αναμένεται να επιστρέψουν στα ιστορικά μέσα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2026» καταλήγει η Higgins.






























