Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η μεταβολή της διατροφής των αγελάδων λόγω κλιματικής αλλαγής επηρεάζει τη γεύση δημοφιλών τυριών

Η κλιματική αλλαγή μειώνει τη διαθεσιμότητα και τη διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνουν οι αγελάδες, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να στρέφονται σε εναλλακτικές τροφές, όπως σιλό με βάση τα καλαμπόκι. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του γάλακτος των αγελάδων και του τυριού που παράγεται από αυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας υπό την εποπτεία του επιστήμονα και αναλυτή στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον (INRAE), δρ Matthieu Bouchon έριξε φως στα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

Η ξηρασία αποτελεί σημαντικό εχθρό για κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που βασίζονται σε βοσκοτόπους. Η έλλειψη βροχοπτώσεων φρενάρει την ανάπτυξη του γρασιδιού, επομένως οι κτηνοτρόφοι πρέπει να στραφούν σε άλλες πηγές τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τους παραγωγούς να γίνουν πιο δημιουργικοί, και πολλές φορές στρέφονται στο καλαμπόκι για την τροφή των αγελάδων, όμως αυτό φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των φυτικών στοιχείων που επηρεάζουν τη φυσική σύνθεση του γάλακτος.

Αλλαγή στην υφή και την απόχρωση των τυριών

 Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της μεγαλύτερης κατανάλωσης γρασιδιού και της βελτίωσης των λιπαρών οξέων του γάλακτος. «Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι όσο περισσότερο γρασίδι έτρωγαν οι αγελάδες, τόσο πιο πλούσια γίνονταν το γάλα και το τυρί σε λιπαρά οξέα omega-3, τα οποία είναι επωφελή για την ανθρώπινη υγεία» τόνισε ο δρ Bouchon. Παρότι η διατροφή με σιτηρέσια καλαμποκιού επιτρέπει την παραγωγή αξιόλογων ποσοτήτων γάλακτος, θα χαθούν τα διατροφικά στοιχεία του γρασιδιού.

Ακόμα, το γρασίδι δίνει στο τυρί την χαρακτηριστική κίτρινη απόχρωση τους και μια πιο απαλή υφή που τα κάνουν να λιώνουν στο στόμα. Κατά τον δρ. Bouchon, οι αγελάδες που τρέφονται με γρασίδι δίνουν γάλα που οδηγεί στην παραγωγή πιο κίτρινων, απαλών και πιο αρωματικών τυριών, ενώ όσο μειώνεται η ποσότητα γρασιδιού που καταναλώνουν οι αγελάδες τα τυριά που παράγονται είναι πιο λευκά και πιο σκληρά με πιο ήπιες γεύσεις.

Για κτηνοτροφικές μονάδες με μικρά περιθώρια κέρδους, οποιαδήποτε μείωση στις αποδόσεις του γάλακτος ή στην απήχηση των τυριών τους μπορεί να βλάψει τις επιχειρήσεις τους. Για τους λάτρεις των χειροποίητων τυριών, αυτή η αλλαγή στην υφή και τη γεύση των τυριών τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα αγαπημένα τους προϊόντα. Παρότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να μην επηρεαστούν ιδιαίτερα από αυτή την κατάσταση για παραγωγούς μικρότερης κλίμακας η γεύση αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ορισμένοι κτηνοτρόφοι, ήδη, πειραματίζονται με νέες ποικιλίες γρασιδιού πιο ανθεκτικού στην ξηρασία, ενώ άλλοι στρέφονται σε στρατηγικές διαχείρισης του νερού. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες με στόχο να βρουν τρόπους προστασίας της παραγωγής γάλακτος και της γεύσης των τυριών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια ουσιαστική συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής στον γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Luxlait στο Λουξεμβούργο.

REPORTS

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λιντς προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας ψηφιακής εκδοχής του αρχαιότερου αγγλικού βιβλίου γύρω από το τυρί, το οποίο χρονολογείται κοντά...

REPORTS

Η ελληνική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τις εξαγωγές. Από τη μείωση της αυτάρκειας, έως τον ανταγωνισμό για την παραδοσιακή φέτα.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομίας (EDA) απευθύνει έκκληση για μακροπρόθεσμη διατήρηση των Αυτόνομων Εμπορικών Μέτρων για το ουκρανικό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...