Έμφαση στην παράταση της διάρκειας ζωής των τυριών, ώστε να επιτραπεί στους τυροκόμους των ΗΠΑ να μεταφέρουν περισσότερα προϊόντα στο εξωτερικό χωρίς το προϊόν να χαλάσει ή να έχει αλλοιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά δίνεται πλέον σύμφωνα με τον Δρ John Lucey, Διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Γαλακτοκομικών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.
«Σκεφτείτε τη διάρκεια ζωής για ένα τυρί τύπου μοτσαρέλα. Μπορεί να είναι ένας ή δύο μήνες η διάρκειά του στις ΗΠΑ, αλλά αν θέλουν οι παραγωγοί να κάνουν εξαγωγές στη Λατινική Αμερική, σε ασιατικές χώρες και σε άλλα απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, μπορεί να χρειαστούμε έξι μήνες ή οκτώ μήνες, ή ακόμα περισσότερο».
Ο ειδικός αναφέρει ότι η ομάδα του έχει αναπτύξει έναν τρόπο για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του τυριού μοτσαρέλα σε περίπου εννέα μήνες, ενώ η ίδια τεχνολογία εφαρμόστηκε από αρκετούς τυροκόμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID. «Όταν όλες αυτές οι αγορές τροφίμων εξαφανίστηκαν σχεδόν εν μία νυκτί μετά τα lockdown, πολλά από τα τυροκομεία άρχισαν να λειτουργούν με κεντρικό άξονα την παράταση ζωής του τπαραγώμενου προϊόντος, ώστε να μπορούν να πουλήσουν σε έξι ή εννέα μήνες όταν τα lockdowns θα έχουν τελειώσει και να μην μένουν χωρίς προιόν».
Ο δρ. Lucey λέει επίσης ότι οι ερευνητές συνεργάζονται με το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών των ΗΠΑ για να βελτιώσουν προϊόντα με δυνατότητα μεγαλύτερης εξαγωγικής ζήτησης «και στη συνέχεια θα κάνουμε εφαρμοσμένες δοκιμές για καθένα από αυτά, όπως για Cheddar, Gouda και τυρί κρέμα».