Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ξεκληρίστηκαν σχεδόν όλα τα κοπάδια στον Δήμο Νέστου από την ευλογιά

Τα μέτρα για την αναχαίτηση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, με 3 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα και το 75% των μονάδων του Δήμου Νέστου να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην ανακάμψει ποτέ πλήρως η κτηνοτροφία. Υποψία ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε εκτροφές της Σαμοθράκης.

Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να πλήττει τον Νομό Καβάλας και ειδικότερα τις κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Νέστου, με τα κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στις 33 από τις 40 μονάδες. Αυτό σημαίνει ολική καταστροφή για τον κτηνοτροφικό κλάδο της περιοχής, αφού σε πάνω από τα ¾ των αιγοπραβατοτροφικών μονάδων της έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα εκρίζωσης,  εκκενώνοντας τις μονάδες και θανατώνοντας όλα τα ζώα. Η κατάσταση είναι δραματική για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βιώνουν σοβαρές οικονομικές και επαγγελματικές δυσχέρειες.

Σε συνέντευξη του proininews.gr, ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση της ζωονόσου, παρά την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης.

Συγκεκριμένα, τις πρώτες δεκαπέντε μέρες του νέου έτους, έχουν ήδη καταγραφεί έξι εστίες σε μονάδες με συνολικά 2.500 ζώα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τρεις εστίες με 800 συνολικά ζώα στο νησί της Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τέσσερις εστίες με 700 συνολικά ζώα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες καταγράφηκαν δεκαέξι νέες εστίες, με 5.000 ζώα να οδηγούνται στη θανάτωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα καταγράφηκαν μόλις τρία νέα κρούσματα, με το ένα από αυτά να εντοπίζεται σε εκτροφή με 50 περίπου πρόβατα στην περιοχή του Δήμου Νέστου και ένα άλλο στην περιοχή του Μεσότοπου, στην Καβάλα, όπου έγινε θανάτωση των 200 αιγοπρόβατα του κοπαδιού

Η ευλογιά έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα που πλέον είναι αδύνατο να περιοριστεί, και ο κίνδυνος νέου κύκλου κρουσμάτων είναι ορατός. Η νόσος έχει φτάσει ακόμα και σε εντατικές μονάδες, όπου τα ζώα δεν βγαίνουν έξω για βοσκή. Ο κ. Δημόπουλος αναφέρει πως η νόσος δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στις ορεινές περιοχές, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου.

Ο κ. Δημόπουλος, στη συνέντευξη που έδωσε, εκφράζει βαθύ προβληματισμό για δεύτερο κύκλο κρουσμάτων, καθώς η μετάδοση της νόσου συνεχίζεται και άπαξ και ο ιός αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να υπάρξει έξαρση, ειδικά με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών την Άνοιξη.

Η οικονομική καταστροφή που έχει προκληθεί από την εξάπλωση της νόσου είναι τεράστια και οι κτηνοτρόφοι αναμένουν τη στήριξη του κράτους.

Μέχρι στιγμής, η συγκέντρωση αποζημιώσεων για τη σφαγή των ζώων είναι η μοναδική βοήθεια που έχει δοθεί, αλλά αυτό δεν καλύπτει τις συνολικές ζημιές. Οι καραντίνες και οι αυστηροί περιορισμοί έχουν προκαλέσει οικονομικές δυσχέρειες στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν την αναγνώριση όλων των ζημιών από το Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κανένα απολύτως εισόδημα, αφού σε μια παραγωγική φάση μερικοί έχασαν ολόκληρο το κοπαδι τους, ενώ άλλοι είναι αναγκασμένοι να συντηρούν τα ζώα επ’ αόριστο. Οι αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, και η ανησυχία είναι ότι οι κτηνοτρόφοι που αδυνατούν να συντηρήσουν τα ζώα τους λόγω των περιορισμών, ενδέχεται να εγκαταλείψουν οριστικά την κτηνοτροφία.

Επίσης, η έκταση της ζωονόσου έχει αναστατώσει και τους κτηνοτρόφους στη Σαμοθράκη, διότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία ενημέρωσε για τη λήψη μέτρων, λόγω υποψίας για ευλογιά των αιγοπροβάτων σε εκτροφές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτωνεντός του νησιού για οποιοδήποτε λόγο.
  • Όλα τα ζώα πρέπει να παραμείνουν εντός των σταβλικών τους εγκαταστάσεων.
  • Αναστέλλονται τυχόν προγραμματισμένες σφαγέςστο σφαγείο του νησιού.
  • Οι κτηνοτρόφοι να μην επιτρέπουν την είσοδο στην εκτροφή τους σε κανένα πλην του αναγκαίου προσωπικού που εργάζεται εκεί.
  • Να μην δανείζουν ή δανείζονται εργαλεία, ζωοτροφές ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό.
  • Αν οι εγκαταστάσεις το επιτρέπουν να τοποθετήσουν απολυμαντικά στην είσοδό τους ή να χρησιμοποιούν φορητή απολυμαντική συσκευή με εγκεκριμένο απολυμαντικό και να απολυμαίνουν τακτικά τα εργαλεία και τους χώρους της εγκατάστασης.

Οι κτηνοτρόφοι πρέπει τακτικά να εξετάζουν τα ζώα τους (κυρίως τα πρόβατα) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και να ψάχνουν στο δέρμα για:

  • Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες )
  • Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες)
  • Στρογγυλά μαύρα κάπαλα, κουκούδια (εφελκίδες)
  • Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).

Σε περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι εντοπίσουν οποιοδήποτε από τα παραπάνω σύμπτωμα στα ζώα τους, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με την κτηνίατρο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Σαμοθράκης ή με το Τμήμα Κτηνιατρικής για έγκαιρη διάγνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με τον αριθμό των εστιών ευλογιάς των προβάτων στη χώρα να παραμένει υψηλός, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε...

REPORTS

Να «τρέξει» άµεσα το πρόγραµµα τύπου «5.2.», που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανασύσταση των εκτροφών αιγοπροβάτων, που έχασαν τα ζώα...

REPORTS

Συνεχώς αυξάνεται ο συνολικός αριθμός νεκρών προβάτων από ευλογιά, έχοντας φτάσει τα 5.800 η Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε αυτά έρχονται να προστεθούν ένα νέο...

REPORTS

Με την είσοδο του 2025, δύο νέα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων σημειώθηκαν στην περιοχή της Ευξεινούπολης στη Μαγνησία, εντείνοντας την ανησυχία για το μέλλον του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...