του Γιώργου Λαμπίρη
Όπως λέει ο πρόεδρος του Αγρογάλ, ∆ηµήτρης Κόττης στην Agrenda, ήδη η διοίκηση του συνεταιρισµού έχει εκπονήσει µελέτη που αφορά τη δηµιουργία σταθµού συγκέντρωσης και την οργάνωση της ζώνης γάλακτος στην περιοχή. «Η συγκεκριµένη µελέτη αναµένεται να κατατεθεί στην αρµόδια διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς έγκριση έως και τις 30 Οκτωβρίου. Στόχος µας είναι να κάνουµε πράξη την καθετοποίηση της παραγωγής µας µε τη δηµιουργία τυροκοµείου έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός να πληρώνεται µε βάση τα κέρδη που θα προέρχονται από την παραγωγική µονάδα και την πώληση των προϊόντων».
Επιµέρους µελέτη έχει εκπονηθεί σύµφωνα µε τον κ. Κόττη εκτός από την οργάνωση της ζώνης γαλακτος και για την κατασκευή της µονάδας παραγωγής. Η µελέτη προβλέπει ότι από το σύνολο της παραγωγής το 70% θα είναι φέτα και το υπόλοιπο 30% γιαούρτι. «Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιµάται θα ξεκινήσει εντός της επόµενης διετίας. Το ύψος αυτής εκτιµάται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί σε πρόγραµµα ενίσχυσης επενδύσεων», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού.
«Στόχος µας είναι να µην αποτελεί κύριο µέληµα του παραγωγού η τιµή στο γάλα αλλά η εκκαθάριση των κερδών στο τέλος κάθε χρονιάς», συµπληρώνει. «Μ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιώξουµε να περιορίσουµε δραστικά την εξάρτησή µας από τη βιοµηχανία µε προοπτική να αυξηθούν οι τιµές στο γάλα µας τα παραγόµενα προϊόντα, τα οποία θα αποκτήσουν προστιθέµενη αξία µέσω της επώνυµης ετικέτας που θα φέρουν στη συσκευασία τους», επισηµαίνει µεταξύ άλλων.
Η συγκεκριµένη κίνηση έχει τον δικό της συµβολισµό σε µία χρονική περίοδο όπου τα κοστολόγια είναι ιδιαίτερα υψηλά για τους παραγωγούς, µε την βιοµηχανία να µην έχει ακόµη προχωρήσει στην ανακοίνωση τιµών για το γάλα που αγοράζει. «Ήδη λόγω της υφιστάµενης κατάστασης υπάρχουν κτηνοτρόφοι – µέλη του συνεταιρισµού που έχουν σφάξει ζώα για να µειώσουν το λειτουργικό τους κόστος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Εάν δεν υπογραφεί συµφωνητικό µε τη βιοµηχανία δεν θα παραδώσουµε γάλα από 1η Οκτωβρίου»
Ο ίδιος τονίζει ότι εάν δεν υπογραφεί συµφωνητικό µε την γαλακτοβιοµηχανία, οι παραγωγοί του Αγρογάλ δεν θα παραδώσουν το γάλα από 1η Οκτωβρίου και ύστερα.
Ο συνεταιρισµός αριθµεί 72 µέλη, εκ των οποίων τα 20 ασχολούνται µε τη φυτική παραγωγή και την παραγωγή καλαµποκιού, κριθαριού και σιτηρών που στη συνέχεια διοχετεύονται στους κτηνοτρόφους ως πρώτη ύλη για ζωοτροφές. Τα υπόλοιπα 52 µέλη δραστηριοποιούνται στη γαλακτοπαραγωγή το σύνολο της οποίας διοχετεύεται στη βιοµηχανία. Οι ράτσες που εκτρέφονται είναι χιώτικες και καραγκούνικα, ενώ οι κτηνοτροφικές µονάδες βρίσκονται στις περιοχές Καλαµπάκας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Με ιδιόκτητη εγκατάσταση αποθήκευσης και διανοµής ζωοτροφών
Ο Αγρογάλ δηµιουργήθηκε το 2017 και σε αυτόν συµµετέχουν κτηνοτρόφοι µε µικρής και µέσης δυναµικότητας κοπάδια. ∆ιαθέτει ιδιόκτητη εγκατάσταση αποθήκευσης και διανοµής ζωοτροφών, από όπου προµηθεύονται τις απαιτούµενες ποσότητες οι κτηνοτρόφοι. Η συνολική του παραγωγή ανέρχεται στα 1,5 εκατοµµύρια κιλά γάλακτος ανά παραγωγική περίοδο (15.000 τόνοι πρόβειο και γίδινο). Φέτος έχει µειωθεί η παραγωγή διότι δεν ταΐζονται σωστά τα ζώα λόγω της κρίσης που εµφανίζεται στις ζωοτροφές. Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σε έως και 40% σε σχέση µε πέρυσι, επισηµαίνει ο ∆. Κόττης.