Συγκεκριμένα, η παράταση των μέτρων αποφασίστηκε, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων στις ΠΕ Ροδόπης, Δράμας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Καρδίτσας, καθώς και τη συνέχιση καταγραφής νέων κρουσμάτων στην ΠΕ Λάρισας, Τρικάλων και Κορίνθου, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στη διαχείριση του νοσήματος (Ζώνη προστασίας και Ζώνη επιτήρησης) των Περιφερειών Αν. Μακεδονίας Θράκης και Δυτ. Ελλάδας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε όλη τη χώρα σε 40, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα. Πάντως, ο ρυθμός καταγραφής των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος.
Μέχρι τις 19 Αυγούστου, απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκότοπους καθώς και των βοοειδών, που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό.
Στις 19/08 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση του νοσήματος.