Στο εξωτερικό, η παραγωγή τυριού από νωπό (δηλαδή μη παστεριωμένο) γάλα είναι αρκετά συνηθισμένη και περιλαμβάνει ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα προϊόντα (π.χ. Pecorino di Filiano, Cacioricotta, Roquefort, Brie). Στην Ελλάδα, η μέχρι πρόσφατα υποχρεωτική (για υγειονομικούς λόγους) παστερίωση του γάλατος για τυροκόμηση, δεν επέτρεπε την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Το νέο πλαίσιο που εισήχθη πρόσφατα επιτρέπει, υπό συνθήκες, την παραγωγή τυριού από νωπό γάλα. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2, της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) αριθμ. 3724/162303 του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΦΕΚ 3448/22-12-2014, επιτρέπεται κατόπιν απόφασης της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής η παραγωγή τυριών ωρίμανσης τουλάχιστον δύο μηνών από νωπό γάλα.
Αντικείμενο του έργου Raw Cheese είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής, προώθησης και διάθεσης αγελαδινού τυριού από νωπό γάλα με ανώτερα χαρακτηριστικά και παράλληλη υψηλή επιχειρηματική αξία από την πρότυπη καθετοποιημένη αγελαδοτροφική μονάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Για την παραγωγή του χρησιμοποιείται η παραδοσιακή τεχνολογία που αποδίδει τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύσης, οσμής, υφής) του γάλατος. Η πρώτη ύλη ελέγχεται ολοκληρωμένα και προέρχεται από μονάδα που ακολουθεί συγκεκριμένο πρότυπο ζωοτεχνικής διαχείρισης. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου διαμορφώνονται οι προδιαγραφές για την παραγωγική διαδικασία και τη διασφάλιση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν την ποιότητα του ημίσκληρου τυριού.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα αποτελέσματα του έργου και απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν στην αγροδιατροφική εφοδιαστική αλυσίδα και θέλουν να εφαρμόσουν σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής τυριού από νωπό αγελαδινό γάλα με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το έργο υλοποιείται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα και το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11:45, Χαιρετισμοί
12:00, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ.Γιώργος Σαμούρης. «Παραγωγή τυριού με ανώτερα χαρακτηριστικά από νωπό αγελαδινό γάλα. Αντικείμενο και στόχος του έργου»
12:20, Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Δρ.Γεώργιος Αρσένος. «Υγεία και ευζωία των ζώων»
12:40, Κύριος Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ.Ευδόξιος Ψωμάς. «Απομόνωση αυτόχθονων οξυγαλακτικών βακτηρίων από τυρί Γραβιέρα που παρασκευάστηκε με νωπό γάλα και τεχνολογικές τους ιδιότητες»
13:00, Εντεταλμένος Ερευνητής ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ.Ιωάννης Σακαρίδης. «Υγιεινή και Ασφάλεια σκληρού τυριού (τύπου Γραβιέρας) από νωπό αγελαδινό γάλα»
13:20, Ερευνητές Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δημήτριος Μουστάκης και Στυλιανή Ταστσίδου. «Έρευνα αποδοχής και εκτίμησης προθυμίας πληρωμής για special cheeses»
13:40, Farm Manager της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ.Θεόδωρος Καλλίτσης. «Η δυνατότητα αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου στη φάρμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής».