Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα πλάνα της Prolacta η επένδυση για μεταποίηση τυροκομικών

Απόκτηση παραγωγικής βάσης αρχικά στη Λήµνο και σε δεύτερη φάση στην Πτολεµαΐδα, περιλαµβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας «Prolacta AE», µε το οποίο θα επιδιώξει να εδραιώσει, σιγά -σιγά, την παρουσία της στην εγχώρια αγορά τυροκοµικών προϊόντων. Με έδρα στο Παλαιό Γυναικόκαστρο του Κιλκίς, η σχετικά νεοσύστατη επιχείρηση προς το παρόν έχει αµιγώς εµπορικό προσανατολισµό, αλλά απόφαση των µετόχων της είναι να λάβει κάθετη µορφή, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στην παραγωγή προϊόντων µε βάση το γάλα.

Το πρώτο βήµα, προς την κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να γίνει από το νησί της Λήµνου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, η «Prolacta ΑΕ» έχει εντοπίσει µια τυροκοµική µονάδα στον Άγιο ∆ηµήτριο Λήµνου και αυτή την περίοδο έχει σε εξέλιξη τις τελικές διαπραγµατεύσεις µε τους ιδιοκτήτες της για να την αποκτήσει είτε µε εξαγορά, το πιθανότερο, είτε µε µακροχρόνια µίσθωση.

Στόχος είναι να ξεκινήσει άµεσα, από την επερχόµενη γαλακτική σεζόν, η παραγωγή ορισµένων τυροκοµικών προϊόντων µε µεγάλη παράδοση στη Λήµνο, ανώτερης ποιότητας και προέλευσης, όπως το «Καλαθάκι», η «Φέτα» και το «Μελίχλωρο» και κατόπιν να προωθηθούν µέσα από το εµπορικό δίκτυο που διαθέτει ήδη η εταιρεία.

Το πόσο προχωρηµένο είναι το πλάνο της «Prolacta AE» για τη Λήµνο, το µαρτυρά και το γεγονός ότι ήδη στελέχη της έχουν προχωρήσει τις επαφές µε ντόπιους αιγοπροβατοτρόφους, προκειµένου να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε α’ ύλη για να στηριχθεί η παραγωγή. Η επένδυση σε οικονοµικούς όρους, στην προκειµένη περίπτωση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπεράσει, στην τελική της µορφή, τα 2 εκατ. ευρώ και θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντική για τα τυροκοµικά δεδοµένα του νησιού.

Σχεδόν παράλληλα, αλλά µε διαφορά φάσης ως προς την υλοποίηση, προχωρά και το σχέδιο της «Prolacta AE» για απόκτηση µιας δεύτερης µονάδας µεταποίησης, αυτή τη φορά στην Πτολεµαΐδα, που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει γάλα της ∆υτικής Μακεδονίας.

Στη συγκεκριµένη περίπτωση, όπως µας αναφέρθηκε, η µονάδα που σχεδιάζεται θα είναι κατά πολύ µεγαλύτερη εκείνης της Λήµνου, µε δυναµικότητα που θα µπορεί να επεξεργάζεται περί το 40%-50% του συνολικά παραγόµενου γάλακτος της ∆υτικής Μακεδονίας.

Για τη χωροθέτηση του σχεδιαζόµενου τυροκοµείου, µάλιστα, ήδη το δηµοτικό συµβούλιο Εορδαίας έχει αποφασίσει να προσφέρει, στην «Prolacta AE», για µακροχρόνια µίσθωση ακίνητο 43,5 στρεµµάτων, εντός του Βιοµηχανικού Πάρκου Πτολεµαΐδας. Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα στηθεί η δεύτερη νέα µονάδα αναµένεται να έχουν ληφθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήµερα. Η επένδυση εδώ, υπολογίζεται πως θα κυµανθεί στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ και το τυροκοµείο, βάσει του πλάνου που υπάρχει, θα παράγει διάφορα είδη λευκών τυριών και αναλόγως τη ζήτηση που θα προκύψει δεν αποκλείεται να γίνουν και προσαρµογές, για παραγωγή ακόµη και υποπροϊόντων τυρογάλακτος ή άλλων προϊόντων από γάλα.

Το εγχείρηµα τρέχει οµάδα νεαρών επιχειρηµατιών µε τεχνογνωσία

Πίσω από το εγχείρηµα της «Prolacta» και των επενδύσεων που έχουν µπει στη γραµµή εκκίνησης, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, έχει στοιχηθεί µια οµάδα νεαρών επιχειρηµατιών µε πλούσια, παρόλα αυτά εµπειρία και τεχνογνωσία στο χώρο της τυροκοµίας. Στην επενδυτική οµάδα, πιο συγκεκριµένα, οι πληροφορίες τοποθετούν τους κ. κ. Φώτη Ντέλκο και Αλέξανδρο Σαµολαδά, ενώ στη διοίκηση τον Αλ. Σαµολαδά, που είναι και ∆ιευθύνων Σύµβουλος, τον πλαισιώνει ο Σωκράτης ∆ηµητρίου, από τη θέση του αναπληρωτή ∆ιευθύνοντος Συµβούλου, ο οποίος προέρχεται από τυροκοµική οικογένεια, η οποία διατηρεί δικό της τυροκοµείο στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, ενώ είναι και ο πρόεδρος του Cluster Τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Αν με ρωτούσες πώς μεγάλωσα, θα σου έλεγα… «με ψωμί και τυρί». Δίνει κι αυτό μια διάσταση των τυριών στην ανθρώπινη διατροφή, στο πέρασμα...

REPORTS

Μετά τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία, η Κύπρος γίνεται η τρίτη χώρα που η «Ελληνικά Γαλακτοκοµεία» αποκτά παραγωγική µονάδα.

REPORTS

Ο συνδυασμός ενός καλού κρασιού με το κατάλληλο τυρί είναι μια συνήθεια που δεν γνωρίζει σύνορα, και για αυτό έχει την τιμητική της, με...

REPORTS

Η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα ΠΟΠ έλαβε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χρυσό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Monde Selection Quality Awards, αλλά και την σπουδαία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...