Το πρώτο βήµα, προς την κατεύθυνση αυτή, πρόκειται να γίνει από το νησί της Λήµνου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, η «Prolacta ΑΕ» έχει εντοπίσει µια τυροκοµική µονάδα στον Άγιο ∆ηµήτριο Λήµνου και αυτή την περίοδο έχει σε εξέλιξη τις τελικές διαπραγµατεύσεις µε τους ιδιοκτήτες της για να την αποκτήσει είτε µε εξαγορά, το πιθανότερο, είτε µε µακροχρόνια µίσθωση.
Στόχος είναι να ξεκινήσει άµεσα, από την επερχόµενη γαλακτική σεζόν, η παραγωγή ορισµένων τυροκοµικών προϊόντων µε µεγάλη παράδοση στη Λήµνο, ανώτερης ποιότητας και προέλευσης, όπως το «Καλαθάκι», η «Φέτα» και το «Μελίχλωρο» και κατόπιν να προωθηθούν µέσα από το εµπορικό δίκτυο που διαθέτει ήδη η εταιρεία.
Το πόσο προχωρηµένο είναι το πλάνο της «Prolacta AE» για τη Λήµνο, το µαρτυρά και το γεγονός ότι ήδη στελέχη της έχουν προχωρήσει τις επαφές µε ντόπιους αιγοπροβατοτρόφους, προκειµένου να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν σε α’ ύλη για να στηριχθεί η παραγωγή. Η επένδυση σε οικονοµικούς όρους, στην προκειµένη περίπτωση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ξεπεράσει, στην τελική της µορφή, τα 2 εκατ. ευρώ και θεωρείται ιδιαίτερα σηµαντική για τα τυροκοµικά δεδοµένα του νησιού.
Σχεδόν παράλληλα, αλλά µε διαφορά φάσης ως προς την υλοποίηση, προχωρά και το σχέδιο της «Prolacta AE» για απόκτηση µιας δεύτερης µονάδας µεταποίησης, αυτή τη φορά στην Πτολεµαΐδα, που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει γάλα της ∆υτικής Μακεδονίας.
Στη συγκεκριµένη περίπτωση, όπως µας αναφέρθηκε, η µονάδα που σχεδιάζεται θα είναι κατά πολύ µεγαλύτερη εκείνης της Λήµνου, µε δυναµικότητα που θα µπορεί να επεξεργάζεται περί το 40%-50% του συνολικά παραγόµενου γάλακτος της ∆υτικής Μακεδονίας.
Για τη χωροθέτηση του σχεδιαζόµενου τυροκοµείου, µάλιστα, ήδη το δηµοτικό συµβούλιο Εορδαίας έχει αποφασίσει να προσφέρει, στην «Prolacta AE», για µακροχρόνια µίσθωση ακίνητο 43,5 στρεµµάτων, εντός του Βιοµηχανικού Πάρκου Πτολεµαΐδας. Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα στηθεί η δεύτερη νέα µονάδα αναµένεται να έχουν ληφθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήµερα. Η επένδυση εδώ, υπολογίζεται πως θα κυµανθεί στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ και το τυροκοµείο, βάσει του πλάνου που υπάρχει, θα παράγει διάφορα είδη λευκών τυριών και αναλόγως τη ζήτηση που θα προκύψει δεν αποκλείεται να γίνουν και προσαρµογές, για παραγωγή ακόµη και υποπροϊόντων τυρογάλακτος ή άλλων προϊόντων από γάλα.
Το εγχείρηµα τρέχει οµάδα νεαρών επιχειρηµατιών µε τεχνογνωσία
Πίσω από το εγχείρηµα της «Prolacta» και των επενδύσεων που έχουν µπει στη γραµµή εκκίνησης, σύµφωνα µε πηγές της Agrenda, έχει στοιχηθεί µια οµάδα νεαρών επιχειρηµατιών µε πλούσια, παρόλα αυτά εµπειρία και τεχνογνωσία στο χώρο της τυροκοµίας. Στην επενδυτική οµάδα, πιο συγκεκριµένα, οι πληροφορίες τοποθετούν τους κ. κ. Φώτη Ντέλκο και Αλέξανδρο Σαµολαδά, ενώ στη διοίκηση τον Αλ. Σαµολαδά, που είναι και ∆ιευθύνων Σύµβουλος, τον πλαισιώνει ο Σωκράτης ∆ηµητρίου, από τη θέση του αναπληρωτή ∆ιευθύνοντος Συµβούλου, ο οποίος προέρχεται από τυροκοµική οικογένεια, η οποία διατηρεί δικό της τυροκοµείο στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, ενώ είναι και ο πρόεδρος του Cluster Τυροκόµων ∆υτικής Μακεδονίας.