Υπενθυμίζεται πως η σχετική βάση δεδομένων είχε προβλεφθεί στο Νόμο 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαιές Ελλάδος», ωστόσο πέρασε σχεδόν μία 10ετία ώστε να μπει σε κάποιο ειδικό πλαίσιο η λειτουργία της.
Σημειώνεται πως στη βάση αυτή, με βάση το ΦΕΚ, θα καταγράφονται όλες οι οντότητες καθεστώτος χρήσης βοσκοτοπικών εκτάσεων (π.χ συμβάσεις, μισθωτήρια, συμφωνητικά παραχώρησης χρήσης κ.α), οι σχετικές υποδομές που υπάρχουν (στάβλοι, πηγές κ.α) και ταυτοποίηση κτηνοτρόφων με στοιχεία ζωικού κεφαλαίου που θα αντλούνται ή θα διασταυρώνονται με υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 982 της Agrenda
Παράλληλα θα καταγράφονται και τα ποιοτικά στοιχεία των βοσκοτόπων (βοσκοϊκανότητα, βοσκοφόρτωση κ.λπ). Στο τέλος, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή από όλες τις περιφέρειες θα πραγματοποιηθεί η παραχώρηση των λιβαδικών μονάδων στους κτηνοτρόφους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το θεσμικό πλαίσιο:
«Ο μελετητής στην υποδειχθείσα έκταση ως βοσκήσιμη γαία και για τον τομέα ευθύνης του διαιρεί την έκταση σε μικρότερες εκτάσεις με τον χαρακτηρισμό ως λιβαδικές μονάδες. Μετά τον καθορισμό του μεγέθους της λιβαδικής μονάδας καταχωρεί την γεωμετρία και αποτυπώνει στην ΕΓΠΒΔ τα όρια της λιβαδικής μονάδας.
Οι αρμόδιες Διευθύνσεις του άρθρου 2, παρ. 2 της παρούσας, μετά από έλεγχο των προς υποβολή διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για τις εκτάσεις που εμπίπτουν στα όρια αρμοδιότητας τους προβαίνουν σε οριστικοποίηση – έγκριση μέσα από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης της ΕΓΠΒΔ και στη συνέχεια η υποδειχθείσα έκταση χαρακτηρίζεται ως βοσκήσιμη γαία».
Το σχετικό ΦΕΚ για τις βοσκήσιμες γαιές είναι διαθέσιμο εδώ.