Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την τέχνη του εκλεκτού τυριού από την Θεσσαλία διδάσκει επί τρεις γενιές η οικογένεια Χώτος

Η επίσηµη ιστορία του θεσσαλικού τυροκοµείου ξεκινά από τον Γιώργο Χώτο, ο οποίος µεταλαµπάδευσε µε θέρµη την τέχνη του στους δύο του γιους, τον Ιωάννη και τον Θανάση, που έστησαν µε προσωπικό µόχθο τη µονάδα στη Φαλάνη Λάρισας. Βέβαια η δύναµη µιας παράδοσης χρόνων, όταν οι προπαππούδες της οικογένειας Χώτου ανεβοκατέβαζαν τα κοπάδια τους από την ορεινή Σαµαρίνα στον Θεσσαλικό κάµπο, ήταν αυτή που έδωσε στο υπερσύγχρονο τυροκοµείο την ορµή της επιτυχίας.

Σήµερα µε σεβασµό ως προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητα, η τρίτη γενιά Χώτου έχει µπει δυναµικά στη δράση, τυροκοµεί και ξεχωρίζει για τα προϊόντα της, τα οποία µε την πλούσια µεστή γεύση τους, αναδεικνύονται σε αγαπηµένα τυριά των Ελλήνων και όχι µόνο, κερδίζοντας ολοένα και πιο υψηλές διακρίσεις σε διαγωνισµούς γεύσης και ποιότητας.

Ξεφυλλίστε και διαβάστε σε υψηλή ανάλυση την έκδοση The Top 50 του Τυροκόμου

Φυσικά υπεύθυνη για όλα αυτά είναι και η πρώτη ύλη, το πρόβειο και το γίδινο γάλα που προµηθεύεται η εταιρεία, και το οποίο προέρχεται από τις γύρω, κατά παράδοση γαλακτοπαραγωγικές, περιοχές όπως ο Αµπελώνας, ο Τύρναβος, η Φαλάνη, η Ροδιά, το ∆αµάσι, το Μακρυχώρι κ.ά. Συνολικά σε ετήσια βάση συγκεντρώνει περί τους 13.000 τόνους γάλακτος από τους οποίους θα προκύψουν 3.000 τόνοι Φέτα και 600 τόνοι Μανούρι ΠΟΠ.

Η παραγωγή κορυφώνεται από τα Χριστούγεννα µέχρι και τον Αύγουστο, καθώς όπως σε αρκετά προϊόντα, έτσι και στη Φέτα και το Μανούρι υπάρχει εποχικότητα.

Περήφανοι για το Μανούρι ΠΟΠ

Η Χώτος ΑΒΕΕ µπορεί να περηφανεύεται πως είναι η πρώτη τυροκοµική εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει το Μανούρι ΠΟΠ, το µαλακό παραδοσιακό ελληνικό τυρί, δεν επαναπαύεται όµως στις δάφνες της.

Το προφίλ της τυροκοµικής εταιρείας από τη Φαλάνη Λάρισας, αν και οικογενειακό, είναι έντονα εξαγωγικό, καθώς το 80% της παραγωγής της διακινείται στις χώρες – µέλη της ΕΕ, αλλά και σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Αραβικές χώρες. Πρόκειται για ένα παγκοσµίως γνωστό τυροκοµείο -και αναγνωρισµένο µε το London Golden World Quality Award- για τη Φέτα ΠΟΠ και το Μανούρι ΠΟΠ ανάµεσα σε άλλες διακρίσεις.

Παράδοση και καινοτοµία

Σήµερα, η Χώτος ΑBEΕ παραµένει πιστή στην παράδοση και συνδυάζει την εµπειρία και την τεχνογνωσία σχεδόν ενός αιώνα µε εγκαταστάσεις τυροκοµίας τελευταίας τεχνολογίας. Και παρά το µέγεθός της και τον µεγάλο όγκο εργασιών της, διατηρεί τη λαχτάρα για δηµιουργία και τη δίψα για καινοτοµίες. Άλλωστε, εκτός από τους κύκλους εργασιών της, τη δυναµική της τυροκοµικής επιχείρησης µπορεί κανείς να διαπιστώσει και από τον τρόπο που πυτιάζει το τυρί της, δηλαδή στο χέρι.

Superior Taste Awards

H ΦΕΤΑ ΠΟΠ και το Μανούρι ΠΟΠ της εταιρείας Χώτος ΑΒΕΕ τιµήθηκαν από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Γεύσης των Βρυξελλών µε το Superior Taste Award (Βραβείο Ανώτερης Γεύσης) του International Taste Institute (∆ιεθνές Ινστιτούτο Γεύσης), µια οµάδα εµπειρογνωµόνων τροφίµων και γεύσης, οι οποίοι είναι αφοσιωµένοι στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίµων και ποτών.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

REPORTS

Το 2023 αποτέλεσε ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία σημείωσε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...