Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στα τυριά τυρογάλακτος, όπως η μυζήθρα και το ανθότυρο, επιτρέπεται η προσθήκη σορβικού οξέος και νιτρικών αλάτων. Αυτό γίνεται για την πρόληψη μικροβιακής αλλοίωσης και την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής. Ωστόσο, ανταποκρινόμενη στη σύγχρονη καταναλωτική απαίτηση για φυσικά προϊόντα, η βιομηχανία αναζητά πλέον φυσικές λύσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση αιθέριων ελαίων, όπως το έλαιο ρίγανης, που αξιοποιούνται ως φυσικά αντιμικροβιακά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των τυριών.
Το ερευνητικό έργο WHEYROMATIC, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχει ως στόχο τον διπλασιασμό της διάρκειας ζωής ενός νέου καινοτόμου τυριού υψηλής διατροφικής αξίας. Το τυρί αυτό είναι εμπλουτισμένο με αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα ρίγανης. Το έργο επιδιώκει την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων των προϊόντων αυτών. Στόχος ήταν η αύξηση τη διάρκεια ζωής τους και η ενλισχυση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.
Ενημερωτική ημερίδα Τετάρτη 14 Μαΐου
Σε ενημερωτική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου παρουσιαστηκαν τα αποτελέσματα, οι δράσεις και οι καινοτομίες που υλοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του ερευνητικού έργου WHEYROMATIC.
Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος. Επίσης, είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προσοτσάνης «Μενοίκιο» και μία ιδιωτική εταιρεία.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θωμάς Μοσχάκης, παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου. Ο κ. Μοσχάκης σημείωσε ότι η αυξημένη διάρκεια ζωής του προϊόντος συμβάλλει θετικά στην ασφαλή μεταφορά και αποθήκευσή του. Παράλληλα, η παραγωγή του θα συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω της αξιοποίησης παραπροϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.
Ο γεωπόνος Γιώργος Γαλάνης, επιστημονικός συνεργάτης του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη δημιουργία πρωτοκόλλου ορθής γεωργικής πρακτικής. Στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των παραγωγών για τις καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Ο ίδιος παρουσίασε μια ψηφιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους παραγωγούς να ελέγξουν τη συμβατότητά τους με τις ορθές γεωργικές πρακτικές. Στόχος του είναι η ενίσχυση της ποιότητας των καλλιεργειών τους.
Από την πλευρά της, η Στέλλα Χατζηγαβριήλ από την Physis Ingredients, σημείωσε ότι η startup προσέφερε καθοδήγηση για τις νέες καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη ενός νέου πρωτοκόλλου υδρο-απόσταξης στόχευε στην αξιοποιηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών. Σκοπός αυτής ήταν η παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών τυροκομικών προϊόντων.
Τα 3 σημαντικά αποτελέσματα του έργου WHEYROMATIC
Το έργο WHEYROMATIC, με τίτλο «Ενσωμάτωση αιθερίων ελαίων αρωματικών φυτών σε τυριά τυρογάλακτος», ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023. Μάλιστα, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολική χρηματοδότηση περίπου 144.000 ευρώ. Τα σημαντικά αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του τυρογάλακτος. Ενός παραπροϊόντος που μέχρι σήμερα αποτελούσε περιβαλλοντικό φορτίο, μετατρέποντας το σε πηγή διατροφικού πλούτου και ενισχύοντας την τοπική αγροτική οικονομία.
Παράλληλα, η ενίσχυση της τοπικής αγροτικής οικονομίας μέσω της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και η προώθηση νέων εξαγώγιμων προϊόντων καθιστούν το WHEYROMATIC πρότυπο συνέργειας έρευνας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο: https://wheyromatic.gr/