Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βλάχος φτιάχνει Φέτα παραδοσιακά σε τσαντίλα, βρίσκει ράφια στην Ιταλία

Ο Χρήστος Γκάνας, παραδοσιακός τυροκόµος µε έδρα τον Τύρναβο αποφάσισε να τα βάλει µε τη φύση και τις ιδιοµορφίες της, το άγχος για τα ζωντανά και την καθηµερινότητα που επιβάλει µία µικρή τυροκοµική µονάδα χωρίς ωράριο, γιορτές και αργίες, χωρίς διακριτό µέτρο ανάµεσα σε αυτό που ονοµάζεται οικογενειακή και προσωπική ζωή και επαγγελµατικός βίος.

Βλάχικης καταγωγής από την Αβδέλλα Γρεβενών, ο Χρήστος επιµένει να τυροκοµεί παραδοσιακά τη φέτα που παράγει, µέσα σε τσαντίλα. «Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, µέσα σε τσαντίλα. Αποφάσισα να διατηρήσω την παράδοση, τυροκοµώντας παραδοσιακά µε αιγοπρόβειο γάλα που συλλέγουµε τόσο από τα δικά µας ζώα, όσο και από παραγωγούς της περιοχής. Πριν από µία τριετία το τυρί µας έφτασε στο Μπέργκαµο της Ιταλίας, στον παγκόσµιο διαγωνισµό για το τυρί και έλαβε το χρυσό βραβείο στα «World Cheese Awards».

Ο Γκάνας παράγει εκτός από τη φέτα µέσα σε τσαντίλα, ανθότυρο, πρόβειο γιαούρτι µε πέτσα και φρέσκο βούτυρο. «Είµαστε πάνω από κάθε προϊόν και παρακολουθούµε διαρκώς την παραγωγή και το γάλα που έρχεται στη µικρή παραγωγική µας µονάδα».

Το σύνολο της παραγωγής του διατίθεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Πλέον επιδιώκει να κάνει το επόµενο βήµα επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Μπορούµε να αυξήσουµε ελαφρώς τις ποσότητες των προϊόντων που παράγουµε. Ωστόσο αυτό που δεν διαπραγµατευόµαστε µε τίποτα είναι η ποιότητα στο βωµό της επέκτασης», λέει ο Χρήστος Γκάνας.

Τρίτης γενιάς απόγονος Βλάχων νομάδων κτηνοτρόφων

Προερχόµενος από αµιγώς κτηνοτροφική οικογένεια, τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος ο ίδιος, ακολουθούσε την διαδροµή της φαµίλιας του στα βουνά τα καλοκαίρια. «Όταν πηγαίναµε στα βουνά, δεν είχαµε σε ποιον να διαθέσουµε το γάλα µας. Έτσι, τυροκοµούσαµε την πρώτη ύλη που συλλέγαµε από τα ζώα και φτιάχναµε προϊόντα για τις δικές µας ανάγκες. Έµαθα την τέχνη του τυριού κάτω από αυστηρά παραδοσιακές συνθήκες και σήµερα ζω από αυτό».

«Κάνω αυτή τη δουλειά µε πάρα πολύ αγάπη και κόπο. Για να καλύπτουµε τις παραγωγικές µας ανάγκες έχουµε στην ιδιοκτησία µας περίπου 450 πρόβατα και λίγα γίδια στην περιοχή του Τυρνάβου», προσθέτει.

«Αποφάσισα κάποια στιγµή να δηµιουργήσω το δικό µου συσκευασµένο τυρί, αξιοποιώντας την κληρονοµιά της οικογένειάς µου. Μου είχε λείψει το τυρί που έτρωγα µικρός και εφόσον γνώριζα να τυροκοµώ, το έκανα πράξη».

Προϊόν µε προστιθέµενη αξία

Αναφερόµενος στο προϊόν του, εξηγεί ότι η φέτα µπορεί να φτάσει σε τιµή λιανικής ακόµα και τα 15 ευρώ, καθώς αποτελεί ένα αγαθό µε περιορισµένο παραγωγικό εκτόπισµα και ποιοτικό υπόβαθρο.

Όραµά του είναι να δηµιουργήσει µεγαλύτερες εγκαταστάσεις για να ενισχύσει την παραγωγή του. Συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι η γυναίκα του Ειρήνη, που αναφέρεται από την πλευρά της στις δυσκολίες. «Πίσω από το φως και τη βιτρίνα του ψυγείου που φιλοξενεί τα προϊόντα µας, κρύβεται µεγάλη κούραση και ιδρώτας. ∆εν είχα σχέση µε το επάγγελµα, ωστόσο πιστεύω σε αυτό που κάνει ο Χρήστος και το στηρίζω. Σε ένα επάγγελµα µε δυσκολίες και ανεξέλεγκτο ωράριο, καθώς όταν βρισκόµαστε σε περίοδο παραγωγής, ξυπνάει στις 3 τα ξηµερώµατα και επιστρέφει στο σπίτι µετά τις 8 το βράδυ», λέει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στα χαρτιά παραμένει η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Άρτεμις ΙΙ», που υπόσχεται να ορθώσει «ασπίδα» προστασίας των κτηνοτρόφων έναντι της νοθείας και της πρακτικής...

REPORTS

Με σκοπό την άσκηση παρεµβατικής πολιτικής στην τιµή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και τη διασφάλιση του εισοδήµατος των κτηνοτρόφων της περιοχής της...

REPORTS

Το 2023 αποτέλεσε ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με εντυπωσιακή ανάπτυξη και ενίσχυση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων. Η εταιρεία σημείωσε...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...