Δύο νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Μαγνησία επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη 11/12, από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες της Ευξεινούπολης στον Δήμο Αλμυρού και της Νέας Αγχιάλου στον Δήμο Βόλου.
Όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο, τα 750 περίπου ζώα που εκτρέφονταν στις δύο μονάδες, θα οδηγηθούν προς θανάτωση.
Παρόμοιο κλίμα έντασης επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων συνεχίζει να εξαπλώνεται, όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε την Τετάρτη 11/12 ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφέρειας δυτικής Αττικής, έχοντας πλήξει στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας την Κατοχή, ενώ ταυτόχρονα έχει πλησιάσει και στη Ναυπακτία, λόγω κρουσμάτων στην όμορη περιοχή της Φωκίδας.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο κ Φίλιας, ζητάει την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της ευλογιάς. Συγκεκριμένα αιτείται για άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών ή άλλων αναγκαίων αναλώσιμων, καθώς λόγω του εγκλεισμού που επιβάλει η αντιμετώπιση της ευλογιάς, η αγορά ζωοτροφών αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατροφή των κοπαδιών. Επίσης, για την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων, προτείνει την αξιοποίηση Τραπεζικών Ιδρυμάτων, τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα παρακρατούν το εν λόγω ποσό από τη Βασική Ενίσχυση που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι.
Επιπρόσθετα, στην Καβάλα, ο Νίκος Δημόπουλος, Πρόεδρος των κτηνοτρόφων της περιοχής, σε συνέντευξή του στο ΔΕΛΤΑTV, δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη για προγράμματα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που δεν απαιτούν γραφειοκρατία και είναι ευέλικτα, γρήγορα και λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια. Σε 6 με 7 μήνες περίπου, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος επώασης του ιού της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και οι πληγείσες μονάδες θα είναι ελεύθερες του νοσήματος. Εκείνη τη κρίσιμη στιγμή που οι μονάδες θα επαναλειτουργήσουν, πολιτεία χρειάζεται να στηρίξει τους κτηνοτρόφους.
Παρά τα αυστηρά μέτρα εκρίζωσης που εφαρμόζονται, η νόσος της ευλογιάς των προβάτων συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν το βιός τους να χάνεται μέσα σε λίγες μέρες.