Η Tuttofood θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, επιχειρηματίες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Η Γραβιέρα Νάξου όχι μόνο ξεχώρισε, αλλά απέσπασε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητά της, που την έχει ήδη κατατάξει ανάμεσα στα κορυφαία τυριά παγκοσμίως.
Σε ρεπορτάζ για τη συμμετοχή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην εκθεση Tuttofood στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., Δημήτρης Καπούνης δήλωσε πως «Είμαστε στην καρδιά της μόδας, γιατί η Γραβιέρα μας έχει γίνει… μόδα! Η Tuttofood είναι μία μεγάλη, παγκόσμια έκθεση, με μεγάλη προσέλευση. Η Γραβιέρα μας πρωταγωνιστεί σε αυτήν, επειδή είναι, νομίζω, το καλύτερο τυρί του κόσμου! Στην Tuttofood κλείνονται και συμφωνίες. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να παρουσιάσουμε τη Γραβιέρα μας στους επισκέπτες αλλά και σε εμπόρους, μιας και είναι επιχειρηματίες οι περισσότεροι που επισκέπτονται αυτήν την έκθεση.
Συνεχίζοντας, ο κ. Καπούνης τόνισε πως «Μέχρι τώρα, έχουμε θετικά αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα κατακτήσουμε την αγορά της Ιταλίας! Άλλωστε, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου ανακηρύχθηκε ως το πρώτο πιάτο και το δεύτερο τυρί παγκοσμίως! Γιατί να μην… κατακτήσει και την Ιταλία;».
Εξαγωγική επέκταση σε 18 χώρες
Ύστερα, υπογράμμισε ότι «Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει αφορούν σε ποσότητες στις οποίες μπορούμε να ανταποκριθούμε. Εξάλλου, έχουμε βάλει πλάτη για τον κτηνοτρόφο κι έχουμε ενισχύσει τη ζώνη γάλακτος, με αποτέλεσμα να διαθέτουμε αρκετό προϊόν και να μπορούμε να σταθούμε στην αγορά. Γι’ αυτό και αρχίζουμε να κάνουμε και εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 18 χώρες. Στην Ιταλία έχουμε μπει σε ελληνικά delicatessen μαγαζιά και εστιατόρια και πιστεύω ότι θα μπούμε ακόμα και σε κάποιες αλυσίδες».
Θετική υποδοχή από τον Ιταλό Υπουργό Γεωργίας – Σαφείς διαφορές στον πρωτογενή τομέα Ελλάδας και Ιταλίας
Τέλος, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε πως ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα, επισκέφθηκε το περίπτερο της Ε.Α.Σ. Νάξου στην Tuttofood. «Είχαμε μία συζήτηση μαζί του και ήταν ενθουσιασμένος από την παραγωγη της Γραβιέρας που γίνεται στη Νάξο. Στη στνέχεια μας είπε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι φίλοι και πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει με νόημα «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιταλίας είναι πιο κοντά στον Αγρότη και στον Κτηνοτρόφο από ό,τι σε εμάς στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ενίσχυση ούτε ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα από την Πολιτεία. Χθες συναντηθήκαμε στο περίπτερό μας στην Tuttofood με τον Υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας, Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα. Ο υπουργός μας είπε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι φίλοι και πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους. Κατόπιν, όμως, συζητήσαμε μαζί του για τον πρωτογενή τομέα και όπως καταλάβαμε είναι τελείως διαφορετικός ο πρωτογενής τομέας στην Ιταλία από εκείνον της Ελλάδας!».