Connect with us

Αναζήτηση

BRANDING

Δέκα τόνους πέλετ ανά ώρα θα παράγει το νέο ζωοτροφάδικο του ΑΓΣ Καλαβρύτων

Μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ζωοτροφών απέκτησε και επίσημα ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων με τα εγκαίνια της σημαντικής επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται το Σάββατο 18 Οκτωβρίου. Στα εγκαίνια της νέας μονάδας παραγωγής ζωοτροφών έδωσαν το παρών πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ από όλη την Ελλάδα.

του Ηλία Ανδρεάκη

Προστιθέμενη αξία για τον συνεταιρισμό και τα Καλάβρυτα

Στόχος του νέου εργοστασίου, που κατά το ήμισυ χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάπτυξης και έχει δυναμικότητα παραγωγής έως και 10 τόνων ανά ώρα σε μορφή πέλετ, είναι να επιτρέψει στα 1.200 μέλη του συνεταιρισμού να βελτιώσουν ακόμα περισσότερα την ποιότητα του γάλατος και κατά συνέπεια της φέτας που αποτελεί το προϊόν ναυαρχίδα του συνεταιρισμού.

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο αναμένεται να φέρει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Οικονομία κλίμακας για τους κτηνοτρόφους: Ελπίδα του συνεταιρισμού είναι ότι θα μπορέσει να δώσει καλύτερες τιμές στα μέλη του.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση: Καλύτερη πρώτη ύλη που συνεπάγεται καλύτερο τελικό προϊόν με όλα τα στάδια να ελέγχονται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Αύξηση κύκλου εργασιών και περαιτέρω εξωστρέφεια: Αυτή τη στιγμή από τα περίπου 50 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται ο τζίρος του συνεταιρισμού περίπου τα 8 εκατ. προέρχονται από ζωοτροφές. Μέσω της νέας μονάδας όμως αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η νέα μονάδα αναμένεται να προσθέσει αξία και στην κοινότητα των Καλαβρύτων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. «Η μονάδα αυτή μπορεί να δείξει ότι η ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστικά προνόμιο των αστικών κέντρων, αλλά και στα χωριά όπου ζουν οι κτηνοτρόφοι μπορεί και πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο κ. Σατολιάς.

Μπαράζ επενδύσεων

Με την ολοκλήρωση της μονάδας παραγωγής ζωοτροφών ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων έκλεισε έναν κύκλο επενδύσεων αξίας 12,5 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτές είναι ένα νέο συσκευαστήριο προϊόντων, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1 MW για εκσυγχρονισμό της ενέργειας του συνεταιρισμού, 60 αρμεκτήρια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού του εργοστασίου.

Νέο πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης

 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σατολιάς σύντομα σε συνεργασία με την Ένωση Αγρινίου και 3 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα θα ξεκινήσει ένα εγκεκριμένο από το Ταμείο Ανάπτυξης πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης. Μέσω αυτού ελπίδα είναι ότι ο συνεταιρισμός θα μπορεί να παράγει γενετικό υλικό με το οποίο θα παράγει ο ίδιος τους κτηνοτρόφους του, ώστε να πετύχουν καλύτερη απόδοση και καλύτερα χαρακτηριστικά στο γάλα τους.

Παράλληλα, ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων υπέβαλε και αναμένει την έγκριση από το επόμενο ΠΑΑ για ένα πρόγραμμα αξίας 5 εκατ. ευρώ που θα έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό της γραμμής της φέτας.

Από άποψη προϊόντων, ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά δύο νέα προϊόντα: το αγελαδινό γιαούρτι και το κατσικίσιο γάλα. Παράλληλα, επιχειρεί να υλοποιήσει προγράμματα προώθησης της φέτας στο εξωτερικό.

Αντέχουν στις δυσκολίες οι εξαγωγές φέτας

«Κάθε χρόνο και παρά τα προβλήματα της κτηνοτροφίας οι εξαγωγές φέτας τρέχουν με θετικό πρόσημο κάθε χρόνο και πιστεύω ότι είτε φέτος είτε του χρόνου θα αγγίξουν τα 1 δισ. Έχει ακόμα νέες προοπτικές, βλέπουμε ότι ανοίγουν διαρκώς νέες αγορές, ενώ στις παλιές το προϊόν αναπτύσσεται. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η κτηνοτροφία για τον τόπο μας» επεσήμανε στην Agrenda για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας ο κ. Σατολιάς.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την καινοτόμα μονάδα του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δύο προγράμματα συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει αυτή την περίοδο με επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων.

REPORTS

Το 1972 ιδρύεται στα Καλάβρυτα και ξεκινά παραγωγή το εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος για τυροκοµικά προϊόντα, µέσω της συγκέντρωσης και αξιοποίησης του ποιοτικού γάλακτος της...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...