Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Υψηλές αποδόσεις χάρη στα ελληνικά ψυχανθή πλούσια σε φαινολικά

Η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν τα τοπικά κτηνοτροφικά ψυχανθή στη καλλιέργεια, ως προς τις ιδιαίτερες ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την πλούσια χημική σύσταση και βιοδραστικότητά τους, τα καθιστούν ικανά να ενταχθούν σε σιτηρέσια γαλακτοπαραγωγικών ζώων.

Η αμειψισπορά με ένα ψυχανθές κάθε 4 χρόνια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εμπλουτισμού του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, και κυρίως άζωτο, διότι ως γνωστών τα ψυχανθή έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και να το αξιοποιούν για την ανάπτυξή τους, χωρίς να απαιτούν προσθήκη λιπασμάτων που συντείνουν στην κλιματική αλλαγή. Με τη διαδικασία αυτή η γεωργία γίνεται βιώσιμη, ενώ ταυτόχρονα τα παραγόμενα κτηνοτροφικά ψυχανθή χρησιμεύουν ως τροφή για τα ζώα υπό μορφή ενσιρωμάτων, σανών ή καρπών.

Αύξηση γαλακτοπαραγωγής κατά 9,9%

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τη προσθήκη κτηνοτροφικών φυτών- ψυχανθών σε παραγωγικά συστήματα ζώων, καθώς έχει αναγνωριστεί οι θετικές επιδράσεις που επιφέρουν, όπως για παράδειγμα η αύξηση της παραγωγής γάλακτος των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής Holstein κατά 9,9%, όταν στο σιτηρέσιό τους περιλαμβανόταν μίγμα πολυετούς σίκαλης και λευκού τριφυλλιού. Άλλο ένα παράδειγμα έδειξε πως υπήρχε γρηγορότερος ρυθμός ανάπτυξης σε αιγοπρόβατα που διατρέφονταν με λευκό τριφύλλι ή βίκο.

Η κατανάλωση των ψυχανθών παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και πολύ σημαντικές φυτοχημικές ενώσεις που συμβάλουν στην υγεία των ζώων. Ωστόσο, υπάρχουν και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ζώων που οφείλονται σε αντιδιατροφικούς παράγοντες και μπορούν να αποφευχθούν τηρώντας τα μέγιστα επίπεδα ενσωμάτωσής τους στη διατροφή ανάλογα το είδος ζώου.

Τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρήση των ψυχανθών, με τη σόγια να κυριαρχεί ως επιλογή, παρότι υπάρχουν και άλλα φυτά με πλούσιο περιεχόμενο σε πρωτεΐνες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και προέρχονται από την Ελλάδα. Η πλειονότητα των ελληνικών ψυχανθών, εκτός από πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αποτελεί σημαντική πηγή ωφέλιμων για την υγεία λιπαρών οξέων και φυσικών ενώσεων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Ως επακόλουθο, τα σπέρματα και οι φυτικοί τους ιστοί διαθέτουν αξιοσημείωτες δυνατότητες για ενσωμάτωση στη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μερικά από τα ελληνικά ψυχανθή που καλλιεργούνται, ή θα μπορούσαν να καλλιεργούνται εκτενέστερα για την κτηνοτροφία είναι:

  • το λευκό τρυφύλλι
  • το πισόχορτο
  • το λαθούρι
  • το χρυσάνθεμο και
  • το κτηνοτροφικό ρεβίθι

Όλα τα παραπάνω εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών δευτερογενών μεταβολιτών με υψηλή αντιοξειδωτική και αντιπαρασιτική δράση, όπως είναι οι φαινολικές ενώσεις, τα φυτοοιστρογόνα και τα καροτενοειδή.

Πληροφορίες από: Myrtsi, E. D., Vlachostergios, D. N., Petsoulas, C., Koulocheri, S. D., Evergetis, E., & Haroutounian, S. A. (2024). Εleven Greek Legume Beans: Assessment of Genotypic Effect on Their Phytochemical Content and Antioxidant Properties. Antioxidants13(4), 459. https://doi.org/10.3390/antiox13040459

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Μαγνησία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στο ζωικό της κεφάλαιο και στον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 8.000 πρόβατα, λόγω της ευλογιάς,...

REPORTS

Για περίπου έναν μήνα, ο Νομός Καβάλας δεν είχε καταγράψει περιστατικά ευλογιάς σε πρόβατα. Το χρονικό αυτό διάστημα θεωρήθηκε αρκετά μεγάλο, δίνοντας μια πρώτη...

REPORTS

Στην περιοχή του Διδυμότειχου, στον ακριτικό βόρειο Έβρο, «χτίζεται» ο πρώτος, στην Ελλάδα, πλήρως αυτοματοποιημένος αγελαδοτροφικός στάβλος, όπου η ανθρώπινη παρουσία θα περιορίζεται κυρίως...

REPORTS

Η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών δεν αποτελεί απλώς μια αναγκαιότητα, αλλά μπορεί να αποκτήσει μια πιο ενδιαφέρουσα διάσταση για τους προβατοτρόφους, αποτελώντας ένα τρόπο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...