Connect with us

Αναζήτηση

FARMING

Στους ρυθμούς του ΠΟΠ τυριού Mont d’ Or κινείται η Γαλλία, αισιόδοξοι οι παραγωγοί

Σε ρυθμούς Mont d’ Or κινείται και επίσημα η Γαλλία με την σεζόν του ιδιαίτερου τυριού, που παρασκευάζεται μόνο από 11 εργοστάσια παγκοσμίως, να βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι και τις 10 Μαΐου 2025.

Ο όγκος παραγωγής για το συγκεκριμένο γαλλικό τυρί κυμαίνεται στους 5.400 τόνους ετησίως. Ιδιαίτερα φέτος ο πρόεδρος της ένωσης παραγωγών Mont d’ Or ανέφερε πως οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τους παραγωγούς και τα ζώα διατηρώντας τις προβλέψεις για την αγορά σε επίπεδα παρόμοια με τα συνηθισμένα. Οι θετικές προβλέψεις ακολουθούν ένα επιτυχημένο 2023 για το γαλλικό τυρί, έπειτα από ένα «φτωχό» 2022, που επηρεάστηκε σημαντικά από τις πλημμύρες της εποχής.

Η ιδιαιτερότητα του Mont dOr

 Το Mont d’ Or είναι ένα πολύ μαλακό, κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται στον νομό Doubs, εξού και μερικές φορές αποκαλείται (vacherin du Haut-Doubs), ενώ μια παρόμοια εκδοχή του που συναντάται στην Ελβετία ονομάζεται Vacherin Mont d’ Or.

H Γαλλική εκδοχή του φέρει την ένδειξη Π.Ο.Π και πρέπει να ακολουθεί αυστηρά κριτήρια για να μπορεί να αναγνωριστεί ως Mont d’ Or. Για την δημιουργία του χρησιμοποιείται γάλα αποκλειστικά από τις αγελάδες Montbeliarde και Simmental, οι οποίες ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα χημικά στο φαγητό τους, πρέπει να τρέφονται με περιορισμένες τροφές δημητριακών και το καλοκαίρι κάθε μια οφείλει να έχει τουλάχιστον ένα εκτάριο γης διαθέσιμο για να βοσκήσουν.

H παραγωγή του λαμβάνει, συνήθως, χώρα μεταξύ 15 Αυγούστου και 15 Μαρτίου, και συνήθως ακολουθεί μια διαδικασία ωρίμανσης 21 ημερών, όπου τα Mont d’ Or τρίβονται καθημερινά με αλατόνερο, μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και 45 μέρες. Έπειτα το τυρί συσκευάζεται τοποθετείται σε ένα ξύλινο κυλινδρικό κουτί, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία ωρίμανσης του, βοηθώντας το να διατηρήσει τα ιδιαίτερα αρώματα του.

Παρότι μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κάποια παρέμβαση, είθισται να μαγειρεύεται πρώτα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της γεύσης και της υφής του. Άξιο αναφοράς είναι ότι είναι ένα από τα μόνα τυριά που καταναλώνονται με κουτάλι.

Με πληροφορίες από The Connexxion France

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κτηνοτρόφος, τυροκόμος, ακτιβιστής και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, ο Γιάννης Σταθώρης χαράζει τον δικό του δρόμο και στην εγχώρια τυροκομία. Το μωβ διώροφο κτίριο με την...

REPORTS

Με υπερηφάνεια, η βιομηχανία γάλακτος ΟΜΗΡΟΣ εγκαινίασε το νέο σταθμό συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Χρειαζόμαστε περισσότερες μονάδες καθετοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην επίσκεψή του με τον Εντεταλμένο Δημοτικό...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...