Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα βήμα η Αθήνα για τον τυροκόμο από την Αστυπάλαια με τις 330 ακάτσες

Η δουλειά «ήταν στρωµένη» και άλλες επιλογές δεν υπήρχαν για τον Πανορµίτη Καλή, τον 25χρονο κτηνοτρόφο από την Αστυπάλαια, ο οποίος σε ηλικία 16 χρονών είχε ήδη αποφασίσει πως εκείνο που του ταιριάζει είναι η παρασκευή τυριών.

Του Πέτρου Γκόγκου

Ήθελε ωστόσο να προσαρµόσει στις σηµερινές προδιαγραφές ασφάλειας τροφίµων τις παραδοσιακές συνταγές για το αστυπαλίτικο λαδοτύρι και τη σπάνια Χλωρή, ενώ παράλληλα ήθελε να κατανοήσει πώς δουλεύεται το γάλα, πέρα από τους «αυτοµατισµούς» που γέννησε η συλλογική γνώση των παλιών. Κάπως έτσι, πήρε το δρόµο για τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων και µόλις επέστρεψε στο νησί του ξεκίνησε το απαιτητικό έργο της προσαρµογής του τυροκοµείου «Τσάκαλος» στην Ανάληψη της Αστυπάλαιας, ώστε να µπορεί να παράγει προϊόντα που να ξεφεύγουν από τις ευέλικτες και σύντοµες διαδροµές κατανάλωσης µέσα στα όρια του νησιού.

Ωστόσο, ακόµα δεν έχει καταφέρει να βρει το πέρασµα για τα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η απόσταση από το λιµάνι του Πειραιά, τα αραιά χειµερινά δροµολόγια αλλά και ο φρέσκος χαρακτήρας του τυριού που είναι σήµα κατατεθέν της Αστυπάλαιας, η Χλωρή, δεν είναι οι µόνες προκλήσεις που καλείται να υπερβεί. Άλλωστε ο Πανορµίτης έχει δώσει ιδιαίτερη έµφαση στην παστερίωση του γάλακτος και στις συσκευασίες των προϊόντων του. Ούτε η περιορισµένη παραγωγή από τις 330 κατσίκες ή ακάτσες όπως τις λένε στο νησί και τα 120 πρόβατα, είναι αρκετά για να αποτρέψουν αυτό το ταξίδι που νοµοτελειακά θα γίνει στο κοντινό µέλλον. Ο Πανορµίτης, δυσκολεύεται στο να βρει τη χρυσή τοµή µε τα µικρά ντελικατέσεν της πρωτεύουσας, που στην τυφλή τους αναζήτηση για εξασφάλιση µεγάλου περιθωρίου κέρδους, επιδίδονται σε αδιέξοδα παζάρια µε τον νεαρό παραγωγό.

Σημείο πώλησης στην άγονη γραμμή μέχρι να βρεθεί λύση ανταγωνιστικότητας

Στην καλοσχηµατισµένη «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες µε τα ∆ωδεκάνησα, δύσκολα θα µετρήσει κανείς στα κτηνοτροφικά µητρώα πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα. Σε αυτόν τον αριθµό, τα 450 ζωντανά που τροφοδοτούν µε γάλα το Τυροκοµείο Τσάκαλος, αποτελούν µια από τις λίγες επαγγελµατικές και καλά οργανωµένες προσπάθειες του νησιού. Μάλιστα ο Πανορµίτης Καλής, έχοντας ενταχθεί στο πρόγραµµα Νέων Αγροτών του 2018, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ζωικού κεφαλαίου της µονάδας του, η οποία αποτελούσε µέσο βιοπορισµού και για τις προηγούµενες γενιές της οικογένειας Καλή.

«Το έχω εξελίξει και έχω εφαρµόσει όσα έµαθα στη σχολή, αλλά θέλει ακόµα αρκετή δουλειά» παραδέχεται ο ίδιος. Ωστόσο, του λείπουν τα κεφάλαια για να πάει ένα βήµα παραπέρα τις προσπάθειές του, ειδικά όταν η παραγωγική δαπάνη δεν επιτρέπει ρίσκα και ανοίγµατα. «Αγοράζω καλαµπόκι µε 40 ευρώ τα 18 κιλά. Με τέτοιες τιµές, δεν µπορείς να είσαι ανταγωνιστικός» εξηγεί αναφερόµενος στο κόστος των ζωοτροφών για να ταίσει το κοπάδι του.

Η γαλακτοκοµική περίοδος στο νησί είναι σχετικά σύντοµη, µε τις µεγάλες ποσότητες και άρα τον βασικό όγκο των τυριών να παράγονται από το Πάσχα µέχρι να µέσα του καλοκαιριού. Παραγωγή υπάρχει σχεδόν όλο τον χρόνο όµως, αναφέρει.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...