Το ροκφόρ παράγεται αποκλειστικά στην Occitania στη νότια Γαλλία και ωριμάζει στις σπηλιές του Roquefort-sur-Soulzon, όπου ο μύκητας Penicillium roqueforti του δίνει την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή. Ο μύθος λέει ότι το τυρί ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας βοσκός το άφησε σε μια σπηλιά. Ο βασιλιάς Κάρολος VI προστάτευσε το Roquefort το 1411, παραχωρώντας το μονοπώλιο της ωρίμανσής του στους κατοίκους του Roquefort-sur-Soulzon. Καθοριστική για την εξάπλωση της φήμης του ήταν η έλευση των μέσων μεταφοράς κατά την εποχή του Ναπολέοντα επέτρεψε τη διάδοση της δημοτικότητάς του σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Sébastien Vignette, Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ροκφόρ, οι πωλήσεις μειώνονταν με ρυθμό 1% ετησίως μέχρι το 2021, αλλά έκτοτε ο ρυθμός της πτώσης έχει αυξηθεί και βρίσκεται πλέον μεταξύ 3% και 4% ετησίως. Παράγοντες όπως η πανδημία του COVID-19, ο πληθωρισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών έχουν επηρεάσει το τυρί, του οποίου η έντονη γεύση δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις πολλών νέων Γάλλων.
Το 2023, η Ισπανία αναδείχθηκε σε κορυφαίο καταναλωτή ροκφόρ, εισάγοντας 1.212 τόνους, ήτοι αυξάνοντας τους όγκους εισαγωγών κατά 17% σε σχέση με το 2022. Το Ροκφόρ έχει κοινά χαρακτηριστικά με το τυρί Cabrales, διευκολύνοντας την είσοδό του στην ισπανική αγορά. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης μεγάλη κατανάλωση, ενώ η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βραζιλίας, παρουσιάζει προοπτικές.
Το ροκφόρ δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο τρόφιμο, αλλά και μια σημαντική πηγή απασχόλησης στην περιοχή του, απασχολώντας άμεσα 5.000 άτομα