Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ελληνικά τυριά ΠΟΠ στο επίκεντρο της εκδήλωσης γευσιγνωσίας στο Κόμο

Εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο Κόμο της Ιταλίας από τον Εθνικό Οργανισμό Γευσιγνωστών Τυριού- ONAF, με την υποστήριξη του Γραφείου της ελληνικής πρεσβείας στο Μιλάνο.

Η εκδήλωση αφορούσε, κατά κύριο λόγο, ελληνικά τυριά ΠΟΠ και διανθίστηκε με δύο ακόμη ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα: τη Μαστίχα Χίου και τον Ελληνικό χαλβά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα εξής ελληνικά τυριά ΠΟΠ, τα οποία κατέστη δυνατόν να προμηθευτεί ο ONAF από την Ελλάδα: Φέτα, Μανούρι, Κασέρι, Γραβιέρα Νάξου, Ξυνομυζήθρα Κρήτης, Λαδοτύρι Μυτιλήνης και Μετσοβόνε.

Με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση, το Γραφείο ΟΕΥ – Μιλάνου συνέταξε, μετάφρασε στην ιταλική γλώσσα και διένειμε στους συμμετέχοντες ενημερωτικό σημείωμα/παρουσίαση με το σύνολο των ελληνικών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ (συνολικά 24 προϊόντα), περιλαμβάνοντας επίσης πληροφορίες για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με βάση το τυρί, διεθνείς διακρίσεις των ελληνικών τυριών κλπ. Η Προϊσταμένη του Γραφείου ΟΕΥ – Μιλάνου κα Μπέττυ Λάρδα συμμετείχε στην εκδήλωση και απεύθυνε χαιρετισμό, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο περιθώριο της γευσιγνωσίας.

Η υπεύθυνη του ONAF στο Κόμο, κα Simonetta Cortella, προέβη σε παρουσίαση της ελληνικής τυροκομίας, πρόβαλε σε γιγαντοοθόνη σχετικό φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικές πληροφορίες για τον κλάδο. Παρουσίασε ένα προς ένα τα ελληνικά τυριά που συμμετείχαν στην γευσιγνωσία, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, ειδικότερα ως προς το άρωμα, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Για την αισθητηριακή αξιολόγηση, την περιγραφή και τον ποσοτικό προσδιορισμό των οσφρητικών-γευστικών χαρακτηριστικών των τυριών ακολουθήθηκε ο οδηγός Olfacto[2] της ερευνητικής ομάδας των F. Berodier, P. Lavanchy, M. Zannoni, J. Casals, L. Herrero και C. Adamo.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και γευσιγνωσία της Μαστίχας Χίου ΠΟΠ αλλά και του ελληνικού χαλβά, ο οποίος μολονότι δεν εντάσσετε στα ΠΟΠ προϊόντα, αποτέλεσε ένα γλυκό γευστικό επίλογο της εν θέματι δράσης προβολής.

Το Γραφείο ΟΕΥ – Μιλάνου παρείχε κάθε δυνατή υποστήριξη για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της εν λόγω δράσης, με την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στη προβολή ελληνικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στην εδώ αγορά και παράλληλα ενισχύουν την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο FDA και το CDC στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς εταίρους, διερευνούν τα αίτια πίσω από το πολυετές, πολυπολιτειακό ξέσπασμα λοιμώξεων...

REPORTS

Κοντά στην εξαγορά της γαλακτοβιοµηχανίας Κολιός βρίσκεται σύµφωνα µε πληροφορίες από πηγές της αγοράς η γαλλική πολυεθνική γαλακτοβιοµηχανία, Lactalis. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε...

REPORTS

H πίστη στην εθνική τυροκομική παράδοση οδηγεί μεγάλους ομίλους και συνεταιρισμούς στην Ιταλία σε συμπράξεις στρατηγικού χαρακτήρα, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση σκληρών τυριών,...

REPORTS

Συνέργειες σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων για τη μία ή την άλλη πλευρά, κοινά εμπορικά δίκτυα και δίκτυα προμηθειών και διανομής, διεύρυνση των εξαγωγών θα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...