Οι εστίες σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχονται πλέον σε 214, και τα ζώα που έχουν οδηγηθεί στη θανάτωση ξεπερνούν τις 39.000. Την ίδια ώρα οι εστίες στη Ροδόπη έφτασαν τις 41, με 8.400 ζώα να έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής.
Παρά τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα πριν 4 μήνες, η εξάπλωσή της ζωονόσου δεν αναχαιτίστηκε άμεσα, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή αυστηρών μέτρων προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φωτεινιά, προϊστάμενο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, η κατάσταση εντάθηκε λόγω της μη τήρησης των μέτρων, με συνέπεια να είναι πλέον ορατή η έναρξη επιβολής προστίμων σε όσους με την αδιαφορία τους συμβάλλουν στη συνέχιση της επιζωοτίας, ενώ ταυτόχρονα θα κινδυνεύουν και με αφαίρεση του δικαιώματος λήψης αποζημιώσεων.
Προς το παρόν, όπως ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς στην ΕΡΤ «δεν προκρίνεται ως λύση ο εμβολιασμός των κοπαδιών» . Προσθέτοντας πως «σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί ως μονόδρομος, τότε δυστυχώς θα πρόκειται για καίριο πλήγμα της κτηνοτροφίας, αφού αφενός γάλα και κρέας θα υποβαθμιστούν σε προϊόντα β΄κατηγορίας με συνεπακόλουθη μείωση των τιμών και της ζήτησής τους, αφετέρου το εν λόγω μειονεκτικό καθεστώς θα διαρκέσει τουλάχιστον για μία δεκαετία».
Πηγή: ertnews.gr