Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με γερές βάσεις και νέα προϊόντα στη μεταποίηση o «Μικρός τσέλιγκας»

Ο… «Μικρός τσέλιγκας» από τη Χαλκιδική, ανοίγει βηµατισµό και σιγά – σιγά µεγαλώνει. Η καθετοποιηµένη οικογενειακή εκµετάλλευση από τη Νέα Τρίγλια, που παράγει κι εµπορεύεται ήδη τρία δικά της τυροκοµικά προϊόντα µε το ευρηµατικό brand name, έχει αρχίσει να σχεδιάζει το επόµενο αναπτυξιακό της βήµα.

Έτσι, µετά το λευκό αιγοπρόβειο τυρί σε άλµη, το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, αλλά και το ανθότυρο, η γκάµα των παραγόµενων προϊόντων του «Μικρού Τσέλιγκα» αναµένεται να εµπλουτιστεί µε νέους κωδικούς σκληρών τυριών και επιδόρπιων. «Στα κοντινά µας σχέδια είναι µια γραβιέρα από τα κίτρινα τυριά ή κρέµες και ρυζόγαλο από την κατηγορία των νωπών προϊόντων» εξηγεί στην Agrenda η 21χρονη Χάιδω Γαρίτση, η οποία, µαζί µε την 25χρονη αδελφή της Βάσω, αποτελούν την 5η γενιά στην κτηνοτροφική ιστορία της οικογένειας και τη 2η στη µεταποιητική.

Τις βάσεις για τη «γέννηση» του «Μικρού Τσέλιγκα» έβαλε ο Βασίλης Γαρίτσης, όταν αποφάσισε την οικογενειακή εκµετάλλευση από αµιγώς κτηνοτροφική να τη στρέψει και προς τη µεταποίηση. «Αποφασίσαµε να ακολουθήσουµε τα χνάρια του µπαµπά, ο οποίος έβαλε τα γερά θεµέλια και τώρα εµείς χτίζουµε πάνω στο οικοδόµηµα που έχει φτιάξει», λέει η Χάιδω Γαρίτση, η οποία από πολύ µικρή ηλικία, µαζί µε την αδελφή της, πήγαιναν στο στάβλο και στο τυροκοµείο και βοηθούσαν.

Μάλιστα, η Χάιδω στην «άγουρη» ηλικία των 17 ετών, πήρε την ώριµη απόφαση να φοιτήσει στη Γαλακτοκοµική Σχολή των Ιωαννίνων, ενώ και η αδελφή της έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Ζωοτεχνία στη Λάρισα. «Στα Ιωάννινα µάθαµε πώς γίνεται η µεταποίηση του γάλακτος. Τα τελευταία 1,5 χρόνια τυροκοµώ και εγώ στο τυροκοµείο µας», σηµειώνει η συνοµιλήτριά µας.

Με πρώτη ύλη από την κτηνοτροφική μονάδα με 1.100 πρόβατα Lacaune

Σήµερα η δυναµικότητα τυροκόµισης της µικρής οικογενειακής οικοτεχνίας είναι 300 κιλά γάλα την ηµέρα, αλλά σε δεύτερη φάση, αν ενταχθούν τα κορίτσια στο πρόγραµµα νέων γεωργών, θα υπάρξει επέκταση στα 500 κιλά την ηµέρα.

Η πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων της εκµετάλλευσης προέρχεται από την κτηνοτροφική µονάδα της οικογένειας που αποτελείται από 1.100 πρόβατα φυλής Lacaune. «Στην αρχή ήταν ένα κοπάδι µε πολλές ράτσες προβάτων, σταδιακά, όµως, πήγαµε αποκλειστικά στα Lacaune και τώρα είναι καθαρό το κοπάδι», αναφέρει ο Βασίλης Γαρίτσης. ∆ιευκρινίζει δε, πως «επέλεξα αυτή τη φυλή γιατί παράγει µεγάλες ποσότητες γάλακτος, µε πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν έχει την πολυδηµία άλλων φυλών, γιατί τώρα είµαστε προσανατολισµένοι περισσότερο στο γάλα».

Το «στήσιµο», όσον αφορά τη γαλακτοπαραγωγή του κοπαδιού είναι στα 420 κιλά το χρόνο, ανά ζώο συν ένα αρνί, ενώ το δεύτερο -εφόσον υπάρχει- µπαίνει στη µηχανή για απογαλακτισµό. «Έχουµε κτηνίατρο για να διαµορφώνει το σιτηρέσιο των ζώων, αλλά θα προσπαθήσουµε να βελτιώσουµε και τις αποδόσεις του κοπαδιού», τονίζει ο κ. Γαρίτσης και ξεκαθαρίζει πως το κοπάδι δεν θα µεγαλώσει περαιτέρω.

Στην απόφαση αυτή έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι η οικογένεια έχει δραστηριότητα και στη γεωργία. «Σπέρνουµε για ζωοτροφές 1.200 στρέµµατα και έχουµε και 1.300 δέντρα επιτραπέζιας πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, οπότε δεν µπορούµε να το αυξήσουµε άλλο», λέει ο παραγωγός και διευκρινίζει πως «καλλιεργούµε κριθάρι και µπιζέλι για ζωοτροφές, για τις ανάγκες του κοπαδιού µας, ενώ αγοράζουµε σόγια, καλαµπόκι και τριφύλλι».

Το κτήριο που στεγάζεται η οικοτεχνία είναι 320 τ.µ., και ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ από το 2014 άρχισε η παραγωγή των προϊόντων. «Η επιλογή µας να πάµε σε καθετοποίηση της παραγωγής έχει να κάνει µε το εισόδηµά µας και να µην είµαστε εξαρτηµένοι από τους εµπόρους», σηµειώνει ο κ. Γαρίτσης.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...