Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στους 1,04 δισ. τόνους με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,5% η παραγωγή γάλακτος έως το 2032

Τους 1,04 δισ. τόνους, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης ύψους 1,5% αναμένεται να αγγίξει η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος μέχρι και το 2032, σύμφωνα με μελέτη του Dairy Industries International. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συνεχίζει να αυξάνεται, και δεν αναμένεται να φρενάρει σύντομα.

Στις ΗΠΑ, που παραμένει με διαφορά «πρωταθλήτρια» στην κατά κεφαλή κατανάλωση τυριών, η τάση για υγιεινότερη διατροφή έχει αυξήσει την απήχηση τυροκομικών προϊόντων παρασκευασμένων με αγνά, φυσικά υλικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 30% των καταναλωτών ως βασικό κριτήριο για την επιλογή τυριών θέτουν το αν έχουν παρασκευαστεί με φυσικά αγνά υλικά, ενώ το 22% ψωνίζει με γνώμονα την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη. Περαιτέρω, το 13% επιλέγουν τυριά που είναι πλούσια σε προβιοτικά, βιταμίνη D και omega 3, τα οποία θεωρούν πολυτελέστερες και υγιεινότερες επιλογές.

Βιωσιμότητα και αυξημένες αποδόσεις «απογειώνουν» το γάλα

Όσον αφορά τις προβλέψεις για 1,039 δισ. τόνους παραγόμενου γάλακτος έως το 2032, σημαντικότερο παράγοντα αναμένεται να αποτελέσουν οι αυξημένες αποδόσεις, οι οποίες οφείλονται στην πρόοδο που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων παραγωγής γάλακτος, στη βελτιωμένη υγεία των ζώων και στην αποτελεσματικότητα των τροφών και των γενετικών βελτιώσεων. Σε μικρότερο βαθμό αναμένεται να συνδράμει και η αύξηση του αριθμού των κοπαδιών.

Πρωταγωνίστρια η Ινδία, πέφτει η Ευρώπη

Ρόλο πρώτου «βιολιού» στην παραγωγή γάλακτος εξακολουθεί να έχει η Ινδία, η οποία ηγείται της παγκόσμιας ανάπτυξης, χάρη στην συσπείρωση πολλών μικρών παραγωγών σε συνεταιρισμούς για επεξεργασία και διανομή των προϊόντων τους. Η άνοδος της παραγωγής στην ανερχόμενη αγορά της Ινδίας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο δίπτυχο υψηλών αποδόσεων και αύξησης του αριθμού των κοπαδιών αγελάδων και των βουβαλιών.

Σε αντίθετη ρότα αναμένεται να κινηθεί η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο περιορισμένος αριθμός κοπαδιών, οι αργότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και η στροφή προς οργανικά και ανορθόδοξα συστήματα «φρενάρει» τις ελπίδες για σημαντική ανάπτυξη. Παρότι, η παραγωγή οργανικού γάλακτος αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χαμηλότερες αποδόσεις και τα αυξημένα κόστη παραγωγής δρουν ανασταλτικά.

Στον υπόλοιπο κόσμο, αν και η Νέα Ζηλανδία ευθύνεται μόλις για το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος, παραμένει «παίκτης κλειδί» χάρη στο μοντέλο εξαγωγών που έχει υιοθετήσει, αλλά και συστημάτων χαμηλού κόστους βασισμένων σε φυτά. Και εκεί, όμως, εντοπίζονται παράγοντες που επιβραδύνουν σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης (μόλις 0,4% ετησίως για την επόμενη δεκαετία), όπως οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες, οι περιορισμένες διαθέσιμες εκτάσεις και το κόστους του μεθανίου, όπως ορίζεται στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η σταθερή ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη λύσεων που προσφέρουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και το όλο και ισχυρότερο ενδιαφέρον για υιοθεσία βιώσιμων πρακτικών, αναμένεται να αποτελέσουν κομβικό παράγοντα ώθησης για την αγορά των γαλακτοκομικών υλικών.

Αλλάζει τον κλάδο των γαλακτοκομικών το AI

Οι λύσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι αυτές που αναμένεται να δώσουν τη λύση σε σημαντικά ζητήματα της βιομηχανίας και να ωθήσουν την καινοτομία τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανάπτυξη των προϊόντων. Αναλύοντας μεγάλες βάσεις δεδομένων σχετικά με τη σύνθεση του φαγητού, των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία και των προτιμήσεων των καταναλωτών, το AI εντοπίζει αποτελεσματικούς συνδυασμούς υλικών για την επίτευξη ωφέλιμων αποτελεσμάτων για την υγεία. Παράλληλα, συμβάλει στο σχεδιασμό ενός προγράμματος διατροφής που βασίζεται στις ατομικές ανάγκες των καταναλωτών, στα γενετικά τους στοιχεία και στους υγειονομικούς στόχους που έχει θέσει, δημιουργώντας υποκατάστατα φαγητών ειδικά σχεδιασμένων για τον κάθε καταναλωτή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την υιοθεσία μιας ενιαίας πολιτικής για αντιμετώπιση επιδημιών ζωονόσων, τόσο εντός των γαλλικών συνόρων, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει η Γαλλίδα υπουργός...

REPORTS

Η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των πιο εμβληματικών τροφίμων και ποτών θα περιλαμβάνει την ειδοποίηση όσων αιτούνται το σήμα όταν...

REPORTS

Σε σημαντική αύξηση της παραγωγής έως το 2026 θα οδηγήσουν οι επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα τυριού και ορού γάλακτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μία...

REPORTS

Την απόφαση της να προβεί σε επενδύσεις βιωσιμότητας ύψους πάνω από 80 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στη Νέα Ζηλανδία, εντός των επόμενων 18...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...