Το Conciato Romano είναι για πολλούς ιστορικούς, το παλαιότερο τυρί στον κόσμο, αφού οι πρώτες αναφορές για αυτό μας πηγαίνουν πίσω, στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτό το ιδιαίτερο γαλακτοκομικό προϊόν παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα. Πιέζεται με το χέρι και έπειτα παλαιώνεται σε δοχεία για τουλάχιστον έξι μήνες έτσι ώστε να αναπτύξει αυτή τη μοναδική του γεύση και υφή.
Πολλοί πιστεύουν πώς δημιουργήθηκε από τους Σαμνίτες και χρησιμοποιούνταν ως τρόπος διατήρησης του γάλακτος για μεγαλύτερες περιόδους. Μέχρι σήμερα το τυρί παρασκευάζεται ακόμα στην Καζέρτα, την πρωτεύουσα της Campaniaτης Νότιας Ιταλίας.
Το Conciato Romano είναι γνωστό για την δυνατή, πικάντικη, φρουτώδη γεύση του και τη σκληρή επιφάνεια και συνήθως τρίβεται πάνω από ζυμαρικά πίτσα και σαλάτες.
Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι -πέρα από την αρχαία προέλευση του-, ο τρόπος κατασκευής του. Από την έναρξη κατασκευής του, οι τυροκόμοι εφαρμόζουν μια ειδική τεχνική, τρίβουν το τυρί με ελαιόλαδο, κρασί, ξύδι, βότανα και μπαχαρικά, ρίγανη, θυμάρι και καυτερές πιπεριές. Αυτή η επίστρωση, δίνει στο τυρί αυτή τη χαρακτηριστική έντονη γεύση και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του τυριού. Η λέξη Conciato στα ιταλικά σημαίνει «μαυρισμένο», αφού τα δέρματα των ζώων συχνά μαύριζαν με λάδια.
Παρά την εντυπωσιακή ιστορία που έχει το τυρί, δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα ιταλικά τυριά, όπως η παρμεζάνα, η προβολόνε ή η μοτσαρέλα. Ωστόσο εξακολουθεί να τιμάται ιδιαίτερα από τους τυρόφιλους σε όλο τον κόσμο.