Πιο συγκεκριμένα φέτος, το ελβετικό γκρουγιέρ, που παρασκευάζεται από τον Simon Miguet της Fromagerie La Côte-aux-Fées, κέρδισε το βραβείο Best in Show μεταξύ περισσότερων από 1.900 συμμετοχών. Παρότι το τυρί αυτό είναι εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στους κορυφαίους υποψηφίους σε διεθνείς διαγωνισμούς για πρώτη φορά Αμερικανοί παραγωγοί κέρδισαν τόσο το χρυσό όσο και το χάλκινο μετάλλιο.
Το γκρουγιέρ κυριαρχεί εδώ και καιρό στους διεθνείς διαγωνισμούς. Πριν από τη φετινή νίκη, είχε αναδειχθεί πέντε φορές Best in Show στα World Cheese Awards από το 1992 και τρεις φορές στο World Championship Cheese Contest. Παρασκευάζεται από νωπό αγελαδινό γάλα εντός αυστηρών γεωγραφικών ορίων και προστατεύεται από τα πρότυπα της διεπαγγελματικού οργανισμού παραγωγών γκρουγιέρ.
«Το γκρουγιέρ δεν είναι απλώς ένα τυρί», λέει ο Denis Kaser, διευθυντής διεθνούς μάρκετινγκ του οργανισμού. «Αντιπροσωπεύει αιώνες παράδοσης, που συνεχίζεται από τους αγρότες και τους τυροκόμους μας. Όλα συνδέονται με την περιοχή μας και την τεχνογνωσία μας, γεγονός που το καθιστά αδύνατο να αντιγραφεί».
Η νίκη έρχεται επίσης σε μια κρίσιμη στιγμή για το γκρουγιέρ το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με δασμούς 39% επιπλέον του υπάρχοντος 10%.
Το θέμα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η γενική χρήση του όρου «gruyère» στις ΗΠΑ επιτρέπει στους εγχώριους παραγωγούς να πλημμυρίζουν την αγορά με προϊόντα που φέρουν αυτό το όνομα, παρότι δεν τηρούν τις απαιραίτητες προδιαγραφές.