Για μία ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επεσήμανε τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του νησιού. «Η κατάσταση χειροτερεύει. Περιμένουμε ότι, έως τον Οκτώβριο, θα έχουν κλείσει άλλες τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες στη Νάξο. Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στο νησί μας έχει μειωθεί στους 27 τόνους (από 34 που ήταν πέρυσι), η πρώτη ύλη λοιπόν είναι λιγότερη».
Ακολούθως, κατέστησε σαφές πως «το πρόβλημα είναι οι αυξημένες τιμές των ζωοτροφών, των μεταφορικών και άλλων σημαντικών ειδών (βενζίνη, πετρέλαιο). Όλο αυτό μετακυλίεται και στις τιμές των προϊόντων μας (Γραβιέρα Νάξου, Πατάτα Νάξου). Εμείς αγοράζουμε την πρώτη ύλη, το γάλα, κατά μέσο όρο περίπου 59-60 λεπτά και θέλουμε 11,200 κιλά γάλα για να παράξουμε ένα κιλό Γραβιέρα Νάξου, άρα μόνο το κόστος του γάλακτος είναι ήδη μεγάλο. Επίσης, επειδή το προϊόν μας είναι κατοχυρωμένο ως Π.Ο.Π. δεν παίρνουμε γάλα από άλλες περιοχές. Αναμέναμε ότι θα πέσουν οι τιμές των ζωοτροφών. Εξ αιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία δεν έπεσαν, αντίθετα ανεβαίνουν και εγώ πιστεύω ότι θα ανέβουν κι άλλο γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγάλα».
Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης ζήτησε, ξανά, από την Πολιτεία να στηρίξει την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει πάρει τίποτα. Η επιδότηση που δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο πριν από έναν χρόνο περίπου δόθηκε με λάθος τρόπο: δεν δόθηκε ανά κεφαλή ζώου αλλά βάσει του τζίρου του παραγωγού. Εμείς, ως Ένωση, ενισχύουμε τον παραγωγό, τον έχουμε πιστώσει, έχουμε βάλει πλάτη για εκείνον για να κρατήσουμε την κτηνοτροφία στο νησί – το 2021 ο παραγωγός είχε 1,5 εκατ. χρέη στην Ένωση και σήμερα έχει 4. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για εμάς…».
Επίσης, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη επέκτασης του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και στις Κυκλάδες (και σε άλλα νησιά), προσθέτοντας: «Μας είχαν πει ότι αυτό θα εφαρμοστεί, δεν το έκαναν ποτέ. Η νησιωτικότητα είναι μόνο στον… τίτλο!». Ακόμη, αναφέρθηκε και στο φράγμα του Τσικαλαριού, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Τέλος, ο Δ. Καπούνης προανήγγειλε την ταυτόχρονη διεξαγωγή, το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου, του Food Experience της Γραβιέρας Νάξου και της Γιορτής της Πατάτας Νάξου, με τίτλο «Κλιματολογικές αλλαγές και γαστρονομία» και τη συμμετοχή μετεωρολόγων και γεωπόνων.