Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άμεσα αποζημιώσεις 300 ευρώ για ζώα εκτροφής και 100 για σφαγή ζητούν στη Καρδίτσα λόγω πανώλης

Στα 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προοριζόταν για εκτροφή και στα 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονταν για σφαγή, εκτιμά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας πως θα πρέπει να ανέλθει το ύψος της αποζημίωσης για τα θανατωμένα αμνοερίφια λόγω διάδοσης της πανώλης.

Πλέον αυτού, οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητούν επίσηςη σχετική πληρωμή να γίνει άμεσα με ταυτόχρονη απλοποίηση του μέτρου 5.2 (που έχει παράταση έως 30 Σεοτεμβρίου), για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.

Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η “συγχορδία” του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.

Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
  • Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες – Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης, καθώς στο νησί έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα πανώλης σε αμνοερίφια.

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και σε άλλες περιοχές...

REPORTS

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που...

SPECIALS

Σε ενδιαφέρουσα φάση δείχνει να εισέρχεται ο κλάδος των τυροκοµικών στην Ελλάδα, παρά το έλλειµµα ολοκληρωµένης στρατηγικής επί του θέµατος και τις αγωνίες οικονοµικής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...