Έχοντας διανύσει μια δύσβατη περίοδο λόγω των προκλήσεων από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των αιγοπροβάτων που επηρέασαν σημαντικά την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, ένας δυνητικά νέος κίνδυνος αναδύεται για τον κτηνοτροφικό κλάδο της χώρας.
Ο αφθώδης πυρετός είναι μια ιογενής νόσος που προκαλεί αφθώδη έλκη στο στόμα και τα πόδια των ζώων, και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την κτηνοτροφία, καθώς προκαλεί μειωμένη παραγωγή γάλακτος και βάρος ζώων, καθώς και περιορισμό στις εμπορικές δραστηριότητες. Κυρίως προσβάλλει τα μηρυκαστικά, όπως τα βοοειδή (αγελάδες), τα πρόβατα, οι κατσίκες και τα άλογα, καθώς μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων και από ζώα που έχουν προσβληθεί. Πολλές χώρες εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους και περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές ζώων για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σχετικά με τις εισαγωγές ζώων προς άμεση σφαγή από Σλοβακία και Ουγγαρία, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τις επιζωοτίες αφθώδους πυρετού στα εν λόγω κράτη μέλη, ισχύει ότι:
- Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την εφαρμογή TRACES-NT με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωσή τους για τις αφίξεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον αφθώδη πυρετό από την Σλοβακία και την Ουγγαρία.
- Οι εισαγωγείς των εν λόγω φορτίων ζώων υποχρεούνται εντός πέντε (5) ημερών πριν από την προγραμματισμένη άφιξη των εν λόγω ζώων, στην ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών.
- Η άμεση σφαγή, πραγματοποιείται στο σφαγείο προορισμού σε ημέρα που σφάζονται αποκλειστικά ζώα με προέλευση τις εν λόγω χώρες.
- Κατά την προ σφαγής επιθεώρηση, ο επίσημος κτηνίατρος κάνει ενδελεχή κλινικό έλεγχο στα ζώα και επί υποψίας λαμβάνονται δείγματα για εργαστηριακή εξέταση.
- Μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος της εργαστηριακής δοκιμής λαμβάνονται, από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τα μέτρα που προβλέπονται επί υποψίας στο άρθρο 15 της με αριθ. πρωτ. 258618/03.03.2008 απόφασης: «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των Αφθώδους Πυρετού των δίχηλων (ΑΠ).» ως ακολούθως:
- Απογραφή όλων των κατηγοριών των ζώων στο σφαγείο,
- Απαγόρευση εισόδου και εξόδου ζώων των ευαίσθητων ειδών από το σφαγείο,
- Απαγόρευση εξόδου από το σφαγεία ζωικών υποπροϊόντων,
- Η μετακίνηση ζώων μη ευαίσθητων ειδών, προσώπων καθώς και οχημάτων προς και από το σφαγείο πραγματοποιούνται με απόφαση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, εφόσον τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού του ΑΠ.
- Γίνεται συστηματικός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των χώρων του σφαγείου και των οχημάτων με τη χρήση κατάλληλων μέσων καθαρισμού και απολύμανσης.
Οι διαδικασίες τεκμηριώνονται και τηρείται σχετικό αρχείο, όπως ενημέρωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
Τέλος, να αναφερθεί πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις δίχηλων ζώων από τις ελεύθερες περιοχές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας ενώ τυχόν επιπλέον περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται σε ενωσιακό επίπεδο.
Για κίνδυνο αφθώδους πυρετού από εισαγωγές ζώντων αρνιών από την Ουγγαρία προειδοποιεί η ΠΟΓΕΔΥ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο εισόδου του αφθώδους πυρετού στην Ελλάδα και ζητά άμεσα μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποτροπή ενός νέου, σοβαρού πλήγματος στην ήδη ευάλωτη ελληνική κτηνοτροφία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) αναφέρει:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιζωοτίες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Δύο νοσήματα που απείλησαν την ίδια την ύπαρξη της κτηνοτροφίας της χώρας, οδήγησαν σε θανάτωση μεγάλου αριθμού ζώων και επηρέασαν τις ζωές και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Απαιτήθηκε τεράστια προσπάθεια από τους Κτηνιάτρους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό, κατάφεραν να περιορίσουν τα νοσήματα, παρά τη δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών.
Δυστυχώς, ένας καινούργιος εφιάλτης για την ελληνική κτηνοτροφία – στο σύνολό της αυτή τη φορά (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, αλλά και χοιροτροφία) – έρχεται στο προσκήνιο. Είναι η επιζωοτία του αφθώδους πυρετού, ενός λοιμώδους νοσήματος εξαιρετικά μεταδοτικού, με τεράστιες επιπτώσεις στην παραγωγή, που πλήττει αυτή τη στιγμή την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Με βάση τις έως τώρα αναφορές, η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, ενόψει των εορτών του Πάσχα και εξαιτίας της απαγόρευσης εισαγωγής ζώντων ζώων από τη Ρουμανία, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανώλης, υπάρχει ενδιαφέρον για εισαγωγές ζώντων αρνιών στη χώρα μας από την Ουγγαρία».
Επί του θέματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) δηλώνει με κάθε ένταση ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγής των ζώων των ευαίσθητων ειδών από τις χώρες αυτές, για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα.
«Οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. Επίσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της εμπορίας του κρέατος πρέπει να συστρατευθούν οικειοθελώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων», επισημαίνει.
Επιπλέον, τονίζει πως «για ακόμη μία φορά, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες για τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών».
«Χωρίς ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ελληνική κτηνοτροφία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) απέστειλε σήμερα επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών-μελών της για την επιδημιολογική κατάσταση του αφθώδους πυρετού στις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ περιλαμβάνει σειρά προτάσεων προς τις αρμόδιες αρχές για την ενίσχυση των προληπτικών μηχανισμών, όπως η αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων στα σημεία εισόδου ζώντων ζώων, με έμφαση στην τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων, καθώς και η ενδεχόμενη προσωρινή αναστολή ή περιορισμός εισαγωγών ζώων από περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ ζητά την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των εκτροφέων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τις διαδικασίες για την έγκαιρη ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς το ΥΠΑΑΤ:
«Κυρίες/Κύριοι,
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), λαμβάνοντας μηνύματα από τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς – μέλη της και κτηνοτρόφους, σας μεταφέρει την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση του αφθώδους πυρετού σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανότητα διασποράς του νοσήματος προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα ενόψει της εντατικοποίησης των εισαγωγών ζώντων ζώων κατά την πασχαλινή περιόδο.
Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας του αφθώδους πυρετού και των εξαιρετικά σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική κτηνοτροφία, κρίνεται επιτακτική η άμεση ενίσχυση των προληπτικών μηχανισμών σε εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής να εξετάσει με προσοχή:
- Την αυστηροποίηση των υγειονομικών ελέγχων στα σημεία εισόδου ζώντων ζώων, με έμφαση στην τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων.
- Τη δυνατότητα προσωρινού περιορισμού ή αναστολής εισαγωγών ζώων από χώρες ή περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
- Την εντατικοποίηση της ενημέρωσης των εκτροφέων και συνεταιριστικών οργανώσεων αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης, αλλά και τους τρόπους έγκαιρης ανίχνευσης ύποπτων κρουσμάτων.
Η διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και της βιωσιμότητας της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελεί ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.
Η ΕΘΕΑΣ και τα μέλη της παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για κάθε συνεργασία που θα συμβάλει στην αποτελεσματική προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Με εκτίμηση,
Παύλος Σατολιάς
Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών»