Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ορόσημα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ γιορτάζει το γαλλικό τυρί ροκφόρ

Το πέρασμα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ για το εμβληματικό γαλλικό τυρί ροκφόρ σημαίνει το 2025. Παρότι σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα αυτών των 100 χρόνων έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την αίγλη του, στην Γαλλία οι παραγωγοί αναζητούν τρόποι να αυξήσουν την απήχηση του ανάμεσα στους νεότερους καταναλωτές.

Το ροκφόρ παράγεται αποκλειστικά στην Occitania στη νότια Γαλλία και ωριμάζει στις σπηλιές του Roquefort-sur-Soulzon, όπου ο μύκητας Penicillium roqueforti του δίνει την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή. Ο μύθος λέει ότι το τυρί ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας βοσκός το άφησε σε μια σπηλιά. Ο βασιλιάς Κάρολος VI προστάτευσε το Roquefort το 1411, παραχωρώντας το μονοπώλιο της ωρίμανσής του στους κατοίκους του Roquefort-sur-Soulzon. Καθοριστική για την εξάπλωση της φήμης του ήταν η έλευση των μέσων μεταφοράς κατά την εποχή του Ναπολέοντα επέτρεψε τη διάδοση της δημοτικότητάς του σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Sébastien Vignette, Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ροκφόρ, οι πωλήσεις μειώνονταν με ρυθμό 1% ετησίως μέχρι το 2021, αλλά έκτοτε ο ρυθμός της πτώσης έχει αυξηθεί και βρίσκεται πλέον μεταξύ 3% και 4% ετησίως. Παράγοντες όπως η πανδημία του COVID-19, ο πληθωρισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών έχουν επηρεάσει το τυρί, του οποίου η έντονη γεύση δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις πολλών νέων Γάλλων.

Το 2023, η Ισπανία αναδείχθηκε σε κορυφαίο καταναλωτή ροκφόρ, εισάγοντας 1.212 τόνους, ήτοι αυξάνοντας τους όγκους εισαγωγών κατά 17% σε σχέση με το 2022. Το Ροκφόρ έχει κοινά χαρακτηριστικά με το τυρί Cabrales, διευκολύνοντας την είσοδό του στην ισπανική αγορά. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης μεγάλη κατανάλωση, ενώ η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βραζιλίας, παρουσιάζει προοπτικές.

Το ροκφόρ δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο τρόφιμο, αλλά και μια σημαντική πηγή απασχόλησης στην περιοχή του, απασχολώντας άμεσα 5.000 άτομα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο συνεταιριστικός γαλακτοκομικός κολοσσός FrieslandCampina συνεργάστηκε με τη Lidl και το πρόγραμμα ReGeNL του Ολλανδικού Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης για ένα πιλοτικό έργο αναγεννητικής γεωργίας...

REPORTS

Στο συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαΐου 2025, τονίστηκε ότι υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα κτηνοτροφίας, τα οποία χρειάζονται ευέλικτα εργαλεία στήριξης ώστε...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή μειώνει τη διαθεσιμότητα και τη διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνουν οι αγελάδες, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να στρέφονται σε εναλλακτικές...

REPORTS

Μια ουσιαστική συνάντηση για τη χάραξη πολιτικής στον γαλακτοκομικό τομέα της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Luxlait στο Λουξεμβούργο.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...