Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έναν αιώνα ως ΠΟΠ γιορτάζει το εμβληματικό γαλλικό τυρί ροκφόρ

Το πέρασμα ενός αιώνα ως προϊόν ΠΟΠ για το εμβληματικό γαλλικό τυρί ροκφόρ σημαίνει το 2025. Παρότι σε μεγάλο βαθμό στο πέρασμα αυτών των 100 χρόνων έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την αίγλη του, στην Γαλλία οι παραγωγοί αναζητούν τρόποι να αυξήσουν την απήχηση του ανάμεσα στους νεότερους καταναλωτές.

Το ροκφόρ παράγεται αποκλειστικά στην Occitania στη νότια Γαλλία και ωριμάζει στις σπηλιές του Roquefort-sur-Soulzon, όπου ο μύκητας Penicillium roqueforti του δίνει την έντονη γεύση και την κρεμώδη υφή. Ο μύθος λέει ότι το τυρί ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας βοσκός το άφησε σε μια σπηλιά. Ο βασιλιάς Κάρολος VI προστάτευσε το Roquefort το 1411, παραχωρώντας το μονοπώλιο της ωρίμανσής του στους κατοίκους του Roquefort-sur-Soulzon. Καθοριστική για την εξάπλωση της φήμης του ήταν η έλευση των μέσων μεταφοράς κατά την εποχή του Ναπολέοντα επέτρεψε τη διάδοση της δημοτικότητάς του σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον Sébastien Vignette, Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ροκφόρ, οι πωλήσεις μειώνονταν με ρυθμό 1% ετησίως μέχρι το 2021, αλλά έκτοτε ο ρυθμός της πτώσης έχει αυξηθεί και βρίσκεται πλέον μεταξύ 3% και 4% ετησίως. Παράγοντες όπως η πανδημία του COVID-19, ο πληθωρισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών έχουν επηρεάσει το τυρί, του οποίου η έντονη γεύση δεν ευθυγραμμίζεται με τις προτιμήσεις πολλών νέων Γάλλων.

Το 2023, η Ισπανία αναδείχθηκε σε κορυφαίο καταναλωτή ροκφόρ, εισάγοντας 1.212 τόνους, ήτοι αυξάνοντας τους όγκους εισαγωγών κατά 17% σε σχέση με το 2022. Το Ροκφόρ έχει κοινά χαρακτηριστικά με το τυρί Cabrales, διευκολύνοντας την είσοδό του στην ισπανική αγορά. Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιταλία παρουσιάζουν επίσης μεγάλη κατανάλωση, ενώ η Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βραζιλίας, παρουσιάζει προοπτικές.

Το ροκφόρ δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο τρόφιμο, αλλά και μια σημαντική πηγή απασχόλησης στην περιοχή του, απασχολώντας άμεσα 5.000 άτομα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην περιοχή του Διδυμότειχου, στον ακριτικό βόρειο Έβρο, «χτίζεται» ο πρώτος, στην Ελλάδα, πλήρως αυτοματοποιημένος αγελαδοτροφικός στάβλος, όπου η ανθρώπινη παρουσία θα περιορίζεται κυρίως...

REPORTS

Παρόλο που το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένο ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα γιαούρτια που διατίθενται...

REPORTS

Στην αβεβαιότητα γύρω από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρώπης αποδίδει τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος και την άνοδο των τιμών ο Εκτελεστικός Διευθυντής του συνεταιριστικού...

REPORTS

Σε ποσό κοντά στα 13,1 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος του ευρωπαϊκού συνεταιριστικού κολοσσού στο χώρο των γαλακτοκομικών, Arla Foods, σημειώνοντας μικρή αύξηση από...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...