Όταν κάποιος σκέφτεται τα µουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας αναµφίβολα στο µυαλό του κυριαρχούν το Λούβρο, το Centre Pompidou ή καποιο από τα πολυάριθµα αντίστοιχα σηµεία ενδιαφέροντος που έχει να προσφέρει το Παρίσι. Σε αυτά λοιπόν τον Ιούνιο του 2024, πραγµατοποιήθηκε µια ιδιαίτερη προσθήκη: το Musée Vivant du Fromage ή στα ελληνικά Mουσείο του Tυριού.
Εγκατεστηµένο σε ένα πέτρινο κτίριο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα επί της οδού 39 Saint-Louis en l’Ile, κοντά στην Παναγία των Παρισίων, ώστε οι επισκέπτες του να µπορούν εύκολα να επισκεφτούν τον ιστορικό καθεδρικό ναό, το Musée Vivant du Fromage αποτελεί το όνειρο κάθε λάτρη του τυριού.
Όραµα του ιδρυτή του, Pierre Brisson, είναι να στρέψει τα βλέµµατα του κόσµου στο δηµοφιλές γαλακτοκοµικό προϊόν, αφού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του τον περασµένο Ιούνιο, παρότι η ζήτηση για τυροκοµικά προϊόντα παραµένει υψηλή, εντούτοις όλο και λιγότεροι νέοι θέλουν να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε την κτηνοτροφία.
Όπως είναι αναµενόµενο, ο χώρος του Μουσείου αποτελεί ωδή στην κληρονοµιά και τις σηµαντικότερες περιοχές της γαλλικής τυροκοµίας, η οποία σηµειωτέον «φιλοξενεί» 246 διαφορετικές ποικιλίες τυριών. Οι επισκέπτες συµµετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, καθώς εντός των εγκαταστάσεων του Musée Vivant du Fromage υπάρχουν χώροι αφιερωµένα σε διαλέξεις, workshop και άλλες εκδηλώσεις µε τη γευσιγνωσία να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο. Παράλληλα εντός του Μουσείου καθηµερινά παράγεται τυρί µε σκοπό την ανάδειξη του κλάδου ως επιλογή για επαγγελµατική καριέρα.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο ιδρυτής του Μουσείου, Pierre Brisson, έχει προσθέσει στο όνοµά του τη λέξη «vivant» που σηµαίνει «ζωντανό». Σύµφωνα µε τον ίδιο, µε αυτή την κίνηση θέλει να αναδείξει ότι δεν πρόκειται για ένα παραδοσιακό µουσείο, όπου εκτίθενται κειµήλια από άλλες εποχές και πολιτισµούς που έχουν εκλείψει, αλλά είναι ένας σύγχρονος χώρος αφιερωµένος σε µια τέχνη που ακόµα έχει «παλµό». Γι’ αυτό και προτείνει την επίσκεψη συνοδεία ξεναγού που ειδικεύεται στο τυρί, ώστε όσα δει ο επισκέπτης να αποτελέσουν µάθηµα που θα τον συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή του. Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Musée Vivant du Fromage, σκοπός του εγχειρήµατος είναι να αποτελέσει «έναν εκπαιδευτικό και διαδραστικό χώρο που εξερευνά την κληρονοµιά και τις σηµαντικότερες περιοχές της γαλλικής τυροκοµίας». Το Μουσείο άλλωστε δεν είναι µια καινούργια ιδέα του 38χρονου Brisson, που κατάγεται από οικογένεια οινοποιών. Αντιθέτως ο Γάλλος είχε σχεδιάσει αυτή την κίνηση εδώ και τουλάχιστον µια δεκαετία, ενώ η αγάπη του για το τυρί ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, όταν ο πατέρας του τον πήγαινε κάθε Κυριακή στο τυροκοµείο, µε τον ίδιο να θαυµάζει όλα τα «θεσπέσια προϊόντα που έβλεπε µπροστά του», όπως αναφέρει.
Η αγάπη του Μουσείου για το τυρί δεν µένει µόνο στα λόγια, αλλά είναι έµπρακτη και φαίνεται ακόµα και στις τιµές των εισιτηρίων. Συγκεκριµένα, παρότι η τιµή του εισιτηρίου για ενήλικες βρίσκεται στα 20 ευρώ, η είσοδος για άτοµα που εργάζονται στον πρωτογενή τοµέα ή που σπουδάζουν σε αγροτικές σχολές στη Γαλλία είναι δωρεάν. Κλείνοντας, για την οµάδα του µουσείου η σηµασία του τυριού έγκειται σε τέσσερις άξονες:
-Όπως και η οινολογία, η τυροκοµία αποτελεί µια τέχνη µε τους δικούς της κανόνες, και τους δικούς της όρους και αξίζει τον αντίστοιχο σεβασµό.
-Η τυροκοµία είναι αναπόσπαστο µέρος της παράδοσης της Γαλλίας από γενιά σε γενιά.
-Η Γαλλία διαθέτει µια αξιοζήλευτη γκάµα τυριών που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.
-Από τα πιο ακριβά εστιατόρια µέχρι και στο κάθε νοικοκυριό το τυρί αποτελεί σταθερή απόλαυση στο πιάτο.