Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναβιώνει τα τυριά της Νάξου παντρεύοντας παράδοση και τεχνολογία η Τυροκομία Εμμανουήλ Κουφόπουλος

Τις παραδοσιακές µεθόδους τυροκοµίας µε τα πλεονεκτήµατα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία «παντρεύει» το τυροκοµείο της οικογένειας του Εµµανουήλ Β. Κουφόπουλου στη Νάξο.

του Ηλία Ανδρεάκη

Η οικογένεια Κουφόπουλου έχει µακρά παράδοση στην τυροκοµία που ξεκινάει 4 γενεές πίσω, όταν ο προπάππους και συνωνόµατος του Εµµανουήλ Κουφόπουλου, διατηρούσε το τυροκοµείο στην πρώτη του µορφή στο ορεινό χωριό Κόρωνο στη Νάξο, όπου για πολλά χρόνια πραγµατοποιούταν η παραγωγή των προϊόντων του τυροκοµείου αποκλειστικά µε παραδοσιακές µεθόδους.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 ο νεότερος Εµµανουήλ Κουφόπουλος  εξέλιξε την επιχείρηση και έφερε το τυροκοµείο στη σηµερινή του µορφή µεταφέροντας το στο πεδινό χωριό Γαλανάδο Νάξου. Πέρα από το τυροκοµείο, η οικογένεια Κουφόπουλου κατέχει δύο καταστήµατα: ένα στη Νάξο και ένα στο Χαλάνδρι Αττικής όπου µπορεί κανείς να προµηθευτεί τα προϊόντα της. Στο πλευρό του Εµµανουήλ Κουφόπουλου βρίσκεται η σύζυγος του, Αρχοντία, και τα δύο παιδιά τους, τα οποία βοηθούν στη λειτουργία των καταστηµάτων, παράλληλα, µε την βασική τους εργασία.

Αυτή τη στιγµή παράγει περισσότερα από 25 προϊόντα, συγκεντρώνοντας πολλές διεθνείς βραβεύσεις, ενώ το 2016 απέκτησε από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα το πιστοποιητικό «Ελληνικού Σήµατος» που απονέµεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα αποκλειστικά από ελληνικές πρώτες ύλες.

Σκοπός της οικογένειας Κουφοπούλου είναι να δηµιουργήσει ακόµα περισσότερα καταστήµατα, κάτι, ωστόσο, που όπως επισηµαίνει η Αρχοντία Κουφοπούλου απαιτεί την είσοδο επενδυτών και τη δηµιουργία ενός franchise.

Αναβίωση παραδοσιακών τυριών και δημιουργία νέων προϊόντων

Αυτή τη στιγµή η Τυροκοµία Νάξου Εµµανουήλ Β. Κουφόπουλος παράγει 25 διαφορετικά είδη τυροκοµικών προϊόντων (σκληρά, ηµίσκληρα και µαλακά) αναβιώνοντας τα παραδοσιακά είδη του νησιού των Κυκλάδων, αλλά και δηµιουργώντας νέα είδη έχοντας ως πηγή έµπνευσης τον φυσικό πλούτο του νησιού, όπως τα βότανα και το κρασί.

Μεταξύ άλλων στην γκάµα προϊόντων της επιχείρησης ξεχωρίζει το Νάξιον (Αρσενικό Νάξου), το οποίο διατίθεται σε τρεις εκδοχές (Μαύρο, 2 ετών, Παλαιωµένο) και έχει αποσπάσει πολλές βραβεύσεις από κορυφαίους διεθνείς διαγωνισµούς, όπως τα Mediterranean Taste Awards και τα Great Taste Awards. Άλλα σηµαντικά προϊόντα της εταιρείας αποτελούν η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, το Άγιος Ισίδωρος, η Γραβιέρα Κουφόπουλος, το Μελανοτύρι, το Άγιος Ισίδωρος, αλλά και τυριά που έχουν στην καρδιά τους άλλα ελληνικά προϊόντα της Νάξου, όπως τυρί σε οινολάσπη, Γραβιέρα µε ελληνική µαύρη τρούφα, Γραβιέρα µε φιστίκι αιγίνης, τυρί σε µούργα λαδιού κτλ.

Πέρα από τυρί, παράγει ακόµα φρέσκο αγελαδινό και κατσικίσιο βούτυρο (Mediterranean Taste Awards, Best Cheese List 2024), αλλά και φρέσκο γάλα Νάξου.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους, η οικογένεια χρησιµοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες όπως παστεριωτή γάλακτος εξαλείφοντας τα µικρόβια που υπάρχουν στο γάλα, ενώ µετά η τυροκόµηση γίνεται παραδοσιακή και δεν χρησιµοποιούνται πρόσθετα στα προϊόντα τους.

Το γάλα  που χρησιµοποιείται για τη δηµιουργία των προϊόντων προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής και υπάρχει έλεγχος του τρόπου ζωής και εκτροφής τους, προκειµένου να είναι εφικτή η ποιοτική παρασκευή µε παραδοσιακό τρόπο.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ προχώρησε στην αγορά έκτασης 15 στρεμμάτων στο Αγρίνιο, όπου θα δημιουργήσει ένα νέο υπερσύγχρονο σταθμό γάλακτος, ο οποίος θα διαθέτει διπλές...

REPORTS

Ο Όμιλος Γρίβα, με πολυετή πορεία και ισχυρή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας, της εστίασης και των τροφίμων, ανακοίνωσε τη στρατηγική του συνεργασία με...

BRANDING

Σε ανασχεδιασμό της συσκευασίας της φέτας Π.Ο.Π. προχωράει η Δωδώνη, υιοθετώντας μια σύγχρονη αισθητική με καθαρές γραμμές και μοντέρνο σχεδιασμό. Η νέα συσκευασία της...

REPORTS

Αυξημένος κατά 20,6% παρουσιάστηκε στο α’ εξάμηνο 2025 ο κύκλος εργασιών της γαλακτοβιομηχανίας FrieslandCampina που ανήλθε στα 363 εκατ. ευρώ, χάρη στις καλές επιδόσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...