του Γιώργου Κοντονή
Πρόκειται για το Μέτρο που είχε προκηρυχθεί πέρυσι για την ανασύσταση κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων που επλήγησαν κυρίως από τον Daniel και τις πυρκαγιές στον Έβρο, ωστόσο οι προϋποθέσεις ένταξης το κατέστησαν µη λειτουργικό όπως έδειξε και η ζήτηση.
Αυτή τη φορά, οι αρµόδιες αρχές αναφέρουν πως οι διαδικασίες θα είναι απλοποιηµένες και δεν θα απαιτείται άδεια σταβλισµού. Ωστόσο αυτό που «καίει» κυρίως τους εν δυνάµει δικαιούχους, είναι πρώτον πού θα βρουν τα χρήµατα για να αγοράσουν το ζωικό κεφάλαιο πρώτα και µετά να ενισχυθούν. Και, δεύτερον, αν κάποιος ήδη έχει αντικαταστήσει το ζωικό του κεφάλαιο, να υπάρχει αναδροµική ισχύς.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 07 του Τυροκόμου:
Προφανώς, ειδικά το πρώτο ζήτηµα αν δεν λυθεί, τότε το Μέτρο δεν πρόκειται να «περπατήσει» για ακόµη µία φορά.
Το µέγιστο ποσό για το οποίο θα µπορεί να ενισχυθεί ο κάθε κτηνοτρόφος αναµένεται να είναι το εξής:
- Θηλυκά αρνιά ηλικίας 4-6 µηνών εγχώριες φυλές: 120 ευρώ.
- Θηλυκά αρνιά ηλικίας 4-6 µηνών µιγάδες εγχώριων φυλών µε ξενικές: 180 ευρώ.
- Θηλυκά αρνιά ηλικίας 4-6 µηνών ξενικές φυλές από ελληνικές εκτροφές: 220 ευρώ.
- Αρσενικά ηλικίας 4-6 µηνών: 300 ευρώ.
- Ενήλικες προβατίνες: 350 ευρώ.
- Ενήλικες αίγες: 350 ευρώ.
Αυτή τη φορά πάντως δεν θα υπάρχει µεγάλο περιθώριο αιτήσεων, καθώς τα χρήµατα της προκήρυξης θα προέλθουν από το περασµένο ΠΑΑ, το οποίο θα πρέπει να κλείσει τους λογαριασµούς του µέχρι το τέλος του έτους.