Το τυρί Époisses, που προέρχεται από το νομό της Côte-d’Or στη Βουργουνδία και είναι φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, είναι γνωστό για τη απαλή του υφή και την ελαφρώς έντονη μυρωδιά του. Στην τελευταία έκδοση του διαγωνισμού το 2021, τερμάτισε στη δεύτερη θέση.
Ο έκτος διεθνής διαγωνισμός τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων «Mondial du Fromage et des Produits Laitiers» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Tour (Indre-et-Loire, Γαλλία). Η 12μελές διεθνή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Stéphane Layani της Rungis International Market, είχε να επιλέξει ανάμεσα σε περίπου 1.550 προϊόντα από όλο τον κόσμο που παρασκευαζόμενα με τουλάχιστον 50% γάλα. Τα προϊόντα υποβλήθηκαν από 200 εκθέτες από 48 χώρες και δεν είχαν ετικέτα για να διασφαλιστεί η απόλυτη αμεροληψία. Τα προϊόντα εξετάστηκαν ως προς την παρουσίασή τους, το κόψιμο, την υφή, το άρωμα και, φυσικά, τη γεύση από περίπου 250 διεθνείς επαγγελματίες.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και οι φετινοί νικητές είναι οι εξής:
- Epoisses ΠΟΠ (Γαλλία)
- L’Etivas ΠΟΠ (Ελβετία)
- Couronne de Touraine (Γαλλία)
- Fromager d’Affinois le Fromager (Γαλλία)
- Camembert Lait Cru (Γαλλία)
- Le Petit Cru Bio (Γαλλία)
- Trèfle du Perche (Γαλλία)
- Caprinus du Lago (Βραζιλία)
- Chabichoi du Poitou ΠΟΠ (Γαλλία)
- Le Charolais ΠΟΠ (Γαλλία)
Πηγή: euronews.com