Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων ως το 2034 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας αναμένεται να αυξηθεί σταθερά κατά την επόμενη δεκαετία, λόγω της αύξησης των εισοδημάτων και της αστικοποίησης στις χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση «Agricultural Outlook 2025–2034», προβλέπει αύξηση 6% στην παγκόσμια κατά κεφαλήν κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης έως το 2034. Αυτό περιλαμβάνει το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 24%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η αύξηση της κατανάλωσης σε χώρες μεσαίου εισοδήματος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μεταβαλλόμενες διατροφικές προτιμήσεις και στην αστικοποίηση. Σε αυτές τις χώρες, η ημερήσια κατά κεφαλήν πρόσληψη τροφίμων ζωικής προέλευσης προβλέπεται να φθάσει τις 364 θερμίδες. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα παραμείνει χαμηλή, φτάνοντας μόλις τις 143 θερμίδες την ημέρα, – νούμερο λιγότερο από το μισό της ποσότητας που θεωρείται απαραίτητη για μια υγιεινή διατροφή-, υπογραμμίζοντας τις έντονες ανισότητες στην πρόσβαση σε διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια για όλους.

Για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση, η παγκόσμια παραγωγή γεωργικών προϊόντων και αλιευμάτων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% την επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. Η παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών αναμένεται να αυξηθεί κατά 17%.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει περιβαλλοντικό κόστος: οι άμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑΘ) από τη γεωργία αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% έως το 2034, παρά τη βελτίωση της έντασης των εκπομπών.

Καθώς η παραγωγή γίνεται πιο αποδοτική, οι εκπομπές που παράγονται ανά μονάδα παραγωγής θα μειωθούν, αλλά το συνολικό αποτύπωμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός εάν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη μεγαλύτερη ολοκληρωμένη γαλακτοπαραγωγική εκμετάλλευση και μονάδα παραγωγής σκόνης γάλακτος παγκοσμίως ετοιμάζεται να κατασκευάσει η GEA στην Αλγερία. Η έναρξη της κατασκευής του έργου...

REPORTS

Οι Γάλλοι παραγωγοί τυριών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον επιζήμιο αντίκτυπο που θα έχουν στη γεωργική βιομηχανία της χώρας οι δασμοί 30%...

REPORTS

Οι παραγωγοί του κορυφαίου ιταλικού τυριού Pecorino Romano προειδοποιούν ότι σε περίπτωση αύξησης των δασμών ΗΠΑ είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική μείωση των ετήσιων...

REPORTS

Με ανακοίνωση της την Πέμπτη 10 Ιουλίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Αυστραλίας (ACC) τόνισε ότι δεν θα εναντιωθεί σε πιθανή πρόταση του γαλλικού κολοσσού...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...