Αμφιλοχίας Γη: Έμφαση σε πέντε προϊόντα που παράγει
H Αμφιλοχίας Γη, συνεταιριστική βιομηχανία της ΕΑΣ Αγρινίου, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη των τυροκομικών της προϊόντων και ειδικότερα της γραβιέρας Αμφιλοχίας, του πεκορίνο, της κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ, της φέτας ΠΟΠ, ενώ θέση στα ψυγεία της είχε και το τσαλαφούτι. Εκτός από την ελληνική αγορά, όπου έχει παρουσία η γαλακτοβιομηχανία, αναπτύσσοντας ευρεία συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει έμφαση και στις εξαγωγές. Τα προϊόντα της διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών.
Τυράς: Παρουσιάζοντας το χαλούμι
Από πλευρά της η Τυράς του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, της οικογένειας Σαράντη, παρουσίασε στην έκθεση το χαλούμι, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς ποσοστού της κυπριακής εταιρείας Κουρούσιης. Ταυτόχρονα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο η ολοκλήρωση της επένδυσης που πραγματοποιεί ο όμιλος στην Κύπρο για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού, ένα προϊόν στο οποίο επενδύει για τα επόμενα χρόνια.
Λαβιογάλ: Εξάγει το 65% της παραγωγής της – Η μισή παραγωγή της σε βαρελίσια φέτα
Από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, παρούσα ήταν και η λακωνική Λαβιογάλ, η οποία έχει εργοστάσιο λίγο πριν από την Μονεμβασιά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Τάσος Κυριαζάκος. Κύριο προϊόν της είναι η φέτα, όπου παράγει βαρελίσια αλλά και σε δοχείο σε αναλογία 50-50, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες βαρελίσιας φέτας διοχετεύονται στον Σκλαβενίτη. Επιπλεον, συνεργάζεται και με όλες τις μεγάλες αλυσίδες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κύριο Κυριαζάκο το γάλα προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής προϊόν της συνεργασίας με 150 κτηνοτρόφους. Σε ετήσια βάση εισκομίζει περίπου 2.500 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος. Το 65% των ποσοτήτων που πουλάει κατευθύνονται σε εξαγωγές και σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τυροκομείο Λέρου Γιαννουκά: Πληρώνει 2 ευρώ στους παραγωγούς για το πρόβειο
Mε την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας όπως είναι το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει σε μούστο αλλά και σε κρασί καθώς και σε ελαιόλαδο, μυζήθρα που ωριμάζει σε κρασί ή σε μούστο, συστήνεται στην αγορά το νησιωτικό τυροκομείο της Λέρου της Σταυρούλας Γιαννουκά. Συν τοις άλλοις έχει δημιουργήσει το λιόκαφτο, ένα τυρί από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, που επικαλύπτεται από βιολογικά μπαχαρικά. Η παραγωγική μονάδα αξιοποιεί γάλα που συλλέγει από το δικό της κοπάδι – 150 κατσίκες και 50 πρόβατα -, ενώ συνεργάζεται και με κτηνοτρόφους. Η οικογενειακή επιχείρηση δημιουργήθηκε το 2018, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς η οικογένεια αποφάσισε να δημιουργήσει τυροκομείο, αλλάζοντας επαγγελματική κατεύθυνση. Η τιμή που προσφέρει για την αγορά πρόβειου γάλακτος από τους παραγωγούς της Λέρου ανέρχεται στα 2 ευρώ, ενώ το κατσικίσιο πληρώνεται έως και 1,6 ευρώ το κιλό. «Επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, δεδομένου ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα μικρό νησί που παρέχει περιορισμένες δυνατότητες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όπου μπορούμε και να ενθαρρύνουμε τους κτηνοτρόφους», αναφέρει η Σταυρούλα Γιαννουκά.
Δια χειρός Καράλη ταξιδεύει το Κασκαβάλι Πίνδου
Το παραδοσιακό Ηπειρωτικό τυρί ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ / ΚΑΣΚΑΒΑΛ ΠΙΝΔΟΥ που αναγεννήθηκε πρόσφατα χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και επιλεγμένες εταιρείες της περιοχής, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός Ηπείρου σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή 10 Μαρτίου στην διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών FOODEXPO 2024.
Το προϊόν αποτελεί άλλο ένα καινοτόμο, αλλά και παραδοσιακό, διατροφικής αξίας, σκληρό τυρί στην στρατηγική «back to the future» που η εταιρεία Καράλης προσφέρει στον καταναλωτή εντός και εκτός Ελλάδος στα πλαίσια της ανάπτυξης της και καταξίωσης της ως leader στον συγκεκριμένο είδος τυριών.
Το τυρί «δια χειρός Καράλη» παράγεται εδώ και ένα χρόνο περίπου και διατίθεται στην αγορά πανελλαδικά από την αλυσίδα super market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Στην εκδήλωση, την οποία προσφώνησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρουσιάστηκε:
α) η διαδικασία πιστοποίησης και τα ιστορικά δεδομένα του τυριού ως ΠΓΕ από τον καθηγητή και Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρουτουνιάν,
β) η παραγωγή και η εισαγωγή σε σύγχρονες γαστρονομικές επιλογές εστίασης, σε συνεργασία με το εργαστήριο Χημείας τροφίμων (Τμήμα Χημείας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από το στέλεχος της Καράλης Α.Ε. Σωτηρία Σιαφάκα και
γ) ενδεικτικές παρασκευές παραδοσιακών και σύγχρονων εδεσμάτων με κασκαβάλι Πίνδου από τον σεφ Ανδρέα Γεωργούλη, τις οποίες θα δοκιμάσουν οι παρευρισκόμενοι.