Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mε ευθύνη βιομηχανίας η απολύμανση βυτίων στη Καλαμπάκα, κανονικά οι παραδόσεις γάλακτος

Να αναλάβουν οι γαλακτοβιομηχανίες το κόστος απολύμανσης των φορτηγών και να συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλατα από τις εκτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι. Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη (17/7), στα Γρεβενά, των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα και του Γ. Γρ. Γιώργου Στρατάκου, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Εκεί, ο Χρήστος Κέλλας στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας:

  • Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος,
  • η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και
  • η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, μερίδα κτηνοτρόφων που έλαβε τον λόγο ανέφεραν ότι από παλιότερες εμπειρίες τους με άλλες ασθένειες οι γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομία αρνούνταν να παραλάβουν το γάλα που προέρχεται από μονάδες που βρίσκονται στην πρώτη ζώνη προστασίας των τριών χιλιομέτρων από την εξάπλωση του ιού, επικαλούμενοι το υψηλό κόστος, τόσο στην αποστείρωση των βυτίων, όσο και στην παστερίωση του γάλακτος και ζήτησαν να υπάρξουν διασφαλίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς την διάθεση του.

Ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Μόσχος από την Καστοριά ζήτησε να αξιοποιηθεί η εμπειρία του κορονοϊού σε ό,τι αφορά τις συνθήκες αποστείρωσης των βυτίων μεταφοράς γάλακτος που εισέρχονται  στις ζώνες επιτήρησης και επεσήμανε ότι αρχίζει να παρατηρείται συγκέντρωση αδιάθετου γάλακτος στις φάρμες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές της Καλαμπάκας, όταν οι συγκεκριμένες μονάδες αυτή την περίοδο παράγουν  περί τους 50 τόνους ημερησίως.

Παρεμβαίνοντας ο υφυπουργός ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα,  αλλά όταν θα προκύψουν θα τα αντιμετωπίσουμε».

+

Το ιστορικό της προσβολής και τα αναγκαία μέτρα

Ο  ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αιγοπρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας με τα κρούσματα να έχουν φθάσει τα τρία σε συγκεκριμένες μονάδες της περιοχής. Όπως ανακοινώθηκε, τα νοσούντα ζώα οδηγούνται στη θανάτωση και ακολούθως γίνεται υγειονομική ταφή τους. Τα υπόλοιπα ζώα της μονάδας που δεν έχουν νοσήσει μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο, αφού πρώτα για προληπτικούς λόγους το κρέας υποστεί θερμική επεξεργασία. Το δε γάλα μπορεί να καταναλωθεί αφότου γίνει υψηλή παστερίωση στους 72 βαθμούς Κελσίου.

Ο γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας, ώστε να απομονωθούν τα κρούσματα. Ο ιός της πανώλης των προβάτων είναι ζωονόσος που ζει στην ατμόσφαιρα για 72 ώρες, μεταδίδεται  από ζώο σε ζώο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί έξω από τη μονάδα μέσω της μεταφοράς του γάλακτος. Όπως ανέφερε «μια περιοχή είναι ελεύθερη του ιού της πανώλης όταν παρέλθουν 30 ημέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος».

Όπως εξήγησε ο στόχος που έχει τεθεί είναι «έως τα μέσα του Φθινοπώρου, που θα έρθουν οι πρώτες γέννες των αιγοπροβάτων, να έχει εξαφανιστεί ο ιός από τις μονάδες της περιοχής. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρωμένο πακέτο ενισχύσεων σε δύο φάσεις, με άμεση προκαταβολή ύψους 5.000 ευρώ για κάθε 100 ζώα που οδηγήθηκαν σε θανάτωση λόγω πανώλης των μικρών...

FARMING

Στην εκτίμηση ότι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα έχει κλείσει ο κύκλος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, προχώρησε ο...

REPORTS

Μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2024 και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης...

REPORTS

Την προσθήκη του ελληνικού τυριού«Κασκαβάλι Πίνδου / Kashkavali Pindou / Κασκαβάλ Πίνδου / Kashkaval Pindou» στο Μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε επίσημα η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...