Οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι με ανταγωνιστικές τιμές οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν σε ανοδική τάση για το υπόλοιπο του έτους (+2%), ενώ οι εισαγωγές, κυρίως των ακριβών πολυτελών τυριών, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με την σταδιακή πάροδο της ακρίβειας, με τις εις εισαγωγές από την Αγγλία και την Ελβετία να αυξάνονται κατά 8% και 10% αντίστοιχα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με πέρυσι.
Για το 2025 η Κομισιόν εκτιμά ότι σε περίπτωση που η προμήθεια γάλακτος της ΕΕ παραμείνει σταθερή, η παραγωγή τυριών θα συνεχίσει να αυξάνεται (+0,5%), με τις εξαγωγές τυροκομικών να επωφελούνται από τις ανταγωνιστικές τιμές και να σημειώνουν μια πιο αργή άνοδο (+1%), χάρη στην σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών σε σημαντικές αγορές.
Η μειωμένη παραγωγή και οι υψηλές τιμές περιορίζουν τις εξαγωγές της ΕΕ
Η μέση τιμή του βουτύρου της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά το 2024, ξεπερνώντας πριν το φθινόπωρο τα 7 ευρώ ανά κιλό, λόγω της μικρής παραγωγής και της σταθερής ζήτησης, φέρνοντας την πτώση της παραγωγής κατά 1,6% για το υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές της ΕΕ αναμένεται να φέρουν και την μείωση των εξαγωγών βουτύρου που εκτιμάται ότι θα πέσουν κατά 4% το 2024.
Η αυξημένη παραγωγή φρέσκων γαλακτοκομικών αναμένεται ότι θα συνεχίσει και το τελευταίο τρίμηνο του 2024 (+0,5), με την παραγωγή κρεμών και γιαουρτιών να αυξάνεται κατά 2%, και του πόσιμου γάλακτος κατά 0,3%. Οι εξαγωγές της ΕΕ μάλλον θα συνεχίσουν να μειώνονται (-3%) λόγω χαμηλής ζήτησης στην αγορά της Κίνας, αυξάνοντας την εγχώρια κατανάλωση κατά 0,6%.
Σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο η τιμή του ωμού γάλακτος
Οι τιμές του ωμού γάλακτος της ΕΕ έφτασαν τον Αύγουστο στα 46,9 ευρώ ανά 100 κιλά, ένα νούμερο κατά 17% υψηλότερο από τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών για γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένει επιφυλακτική.
Καθόδου συνέχεια το 2025
Το 2025, η κατανάλωση εντός της ΕΕ μάλλον θα επιστρέψει στις αρνητικές τάσεις των προηγούμενων ετών, και οι εξαγωγές πιθανότατα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω της σταθερά χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης (-3%), η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει την παραγωγή της Ε.Ε. σε ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2022 με μια πτώση της τάξεως του 0,8%.