Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαρκή άνοδο παραγωγής τυροκομικών δείχνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Αισιόδοξες είναι οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την παραγωγή τυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να συνεχίσουν σε τροχιά ανάπτυξης για το 2024 με ρυθμό της τάξεως του 2,1%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι με ανταγωνιστικές τιμές οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν σε ανοδική τάση  για το υπόλοιπο του έτους (+2%), ενώ οι εισαγωγές, κυρίως των ακριβών πολυτελών τυριών, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης με την σταδιακή πάροδο της ακρίβειας, με τις εις εισαγωγές από την Αγγλία και την Ελβετία να αυξάνονται κατά 8% και 10% αντίστοιχα για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου σε σχέση με πέρυσι.

Για το 2025 η Κομισιόν εκτιμά ότι σε περίπτωση που η προμήθεια γάλακτος της ΕΕ παραμείνει σταθερή, η παραγωγή τυριών θα συνεχίσει να αυξάνεται (+0,5%), με τις εξαγωγές τυροκομικών να επωφελούνται από τις ανταγωνιστικές τιμές και να σημειώνουν μια πιο αργή άνοδο (+1%), χάρη στην σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών σε σημαντικές αγορές.

Η μειωμένη παραγωγή και οι υψηλές τιμές περιορίζουν τις εξαγωγές της ΕΕ

 Η μέση τιμή του βουτύρου της ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά το 2024, ξεπερνώντας πριν το φθινόπωρο τα 7 ευρώ ανά κιλό, λόγω της μικρής παραγωγής και της σταθερής ζήτησης, φέρνοντας την πτώση της παραγωγής κατά 1,6% για το υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές της ΕΕ αναμένεται να φέρουν και την μείωση των εξαγωγών βουτύρου που εκτιμάται ότι θα πέσουν κατά 4% το 2024.

Η αυξημένη παραγωγή φρέσκων γαλακτοκομικών αναμένεται ότι θα συνεχίσει και το τελευταίο τρίμηνο του 2024 (+0,5), με την παραγωγή κρεμών και γιαουρτιών να αυξάνεται κατά 2%, και του πόσιμου γάλακτος κατά 0,3%. Οι εξαγωγές της ΕΕ μάλλον θα συνεχίσουν να μειώνονται (-3%) λόγω χαμηλής ζήτησης στην αγορά της Κίνας, αυξάνοντας την εγχώρια κατανάλωση κατά 0,6%.

Σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο η τιμή του ωμού γάλακτος

 Οι τιμές του ωμού γάλακτος της ΕΕ έφτασαν τον Αύγουστο στα 46,9 ευρώ ανά 100 κιλά, ένα νούμερο κατά 17% υψηλότερο από τον μέσο όρο πενταετίας, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης των καταναλωτών για γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένει επιφυλακτική.

Καθόδου συνέχεια το 2025

 Το 2025, η κατανάλωση εντός της ΕΕ μάλλον θα επιστρέψει στις αρνητικές τάσεις των προηγούμενων ετών, και οι εξαγωγές πιθανότατα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο λόγω της σταθερά χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης (-3%), η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει την παραγωγή της Ε.Ε. σε ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2022 με μια πτώση της τάξεως του 0,8%.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστός στην απόφαση του να προχωρήσει στην αποεπένδυση παγκόσμιων εμπορικών σημάτων του παρέμεινε ο συνεταιριστικός κολοσσός της Νέας Ζηλανδίας, Fonterra, θέτοντας ως προτεραιότητα της...

REPORTS

«Καράβι που βουλιάζει» φαντάζει η αγορά βρεφικού γάλακτος στην Κίνα, με τους εγχώριους, αλλά και τους διεθνείς παραγωγούς να στρέφονται προς προϊόντα που προορίζονται...

REPORTS

Ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός Eko-Süd (Eco-Milk) στο Αζερμπαϊτζάν τιμά τις νομαδικές ρίζες και ανοίγει νέους δρόμους στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων

REPORTS

Στην παραγωγή ενός τυριού τύπου φέτας ποντάρει η Lactalis USA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μια επένδυση ύψους 55 εκατ. δολαρίων για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς σε ένα πεδίο δραστηριότητας, τόσο και ανακαλύπτει πράγματα.

Χωρίς κατηγορία

Τα περισσότερα τυριά παρά το γεγονός ότι είναι εύγευστα ευθύνονται για αύξηση της χοληστερόλης καθώς και πολλές θερμίδες. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις για τη νόστιμη...

REPORTS

Στόχος η επισκεψιμότητα της φάρμας και του τυροκομείου κοντά στο Ρέθυμνο, με mentoring Νέα Γεωργία -Νέα Γενιά.

REPORTS

Στην περίπτωση των δύο παραγωγών, Θωµά και Χρήστου Μόσχου, η οικογενειακή παράδοση φαίνεται ότι αποτέλεσε έναν από τους κύριους λόγους που τους οδήγησαν στην...